Κυριακή 21 Μαΐου 2017

ΠΟΙΑ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ



Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Μπορεί το τελευταίο ταξίδι του Τούρκου πάρεδρου Ταιγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ να απέτυχε στους βασικούς στόχους του : 1) να σταματήσουν οι Αμερικανοί να τροφοδοτούν τους Κούρδους με αμερικανικά οπλικά συστήματα και, 2) να εκδώσουν τον Γκιουλέν στην Τουρκία, από την άλλη όμως τέθηκε από τουρκικής πλευράς στο τραπέζι το ζήτημα της αγοράς και προμήθειας από την Τουρκία μια σειράς αμερικανικών οπλικών συστημάτων.

Ποια είναι αυτά τα οποία θέλουν να αγοράσουν οι Τούρκοι από τις ΗΠΑ στην ξέφρενη εξοπλιστική πορεία της γειτονος :
1) Ειδικού τύπου Βλήματα για τεθωρακισμένα άρματα μάχης και για απλά ντουφέκια μικρής διαμέτρου, που θα χρησιμοποιηθούν στις επιχειρήσεις στην νοτιοανατολική Τουρκία εναντίον των Κούρδων.
2)  Μη επανδρωμένα αεροσκάφη Predator. Μια τουρκική αίτηση που εκκρεμεί από το 2008 όταν τότε κατέρρευσε η συμφωνία Τουρκίας Ισραήλ για τα ισραηλινά μη επανδρωμένα Heron, τα οποία αποδείχτηκαν πολύ κατωτέρα των τουρκικών προσδοκιών.
3) Από την αμερικανική φίρμα Sikorsky εξαρτήματα για την παραγωγή των τουρκικών πολεμικών ελικοπτέρων, ATAK.
4) Αμερικανικές πολεμικές φρεγάτες τύπου Perry.
5) Βλήματα αέρος εδάφους για τα πολεμικά αεροσκάφη F-16 και F-4 που επιχειρούν κυρίως στο βόρειο Ιράκ και τελευταία και στο συριακό έδαφος.
Δεν ξέρουμε βέβαια ποια ήταν η ανταπόκριση των ΗΠΑ στις τουρκικές παραγγελίες, αλλά μάλλον το θέμα αυτό θα συναντήσει πολλές δυσκολίες και εξ αιτίας της τελευταίας στάσης της Τουρκίας που έχει εκδηλώσει έντονα αντιαμερικανικά αισθήματα, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.