Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Μουφτείες εσωτερικού χώρου, τέλος!


tabakhane

Καιρό τώρα η τουρκόφωνη φασιστοφυλλάδα “Μιλλέτ”, κυρίως δια του αρθρογράφου Φεϊζουλά Χασάνκαγια αλλά και του εκδότη της Τζενγκίζ Ομέρ, βγάζει συστηματικά χολή για τους νόμιμους μουφτήδες της Ξάνθης και της Κομοτηνής. Βρισιές, προσβολές, συκοφαντίες εναντίον των συγκεκριμένων προσώπων, του θεσμού αλλά και της όλης ελληνικής πολιτείας, πέρα από κάθε όριο, οι οποίες αναπαράγονται και στο ραδιόφωνο “Τσινάρ” που είναι της ίδιας ιδιοκτησίας.
Το αποτέλεσμα ήταν να εισπράξουν την μήνυση που ήλπιζαν, ώστε τώρα να παριστάνουν (εκ του ασφαλούς*) τους “ήρωες του τουρκισμού”. Τι τους πείραξε τόσο; Η προοπτική να γίνουν τα καθυβριζόμενα πρόσωπα μουφτήδες για το σύνολο της μουσουλμανικής κοινωνίας.
Βλέπει η Τουρκία ότι στην Κομοτηνή από την μια η κυβερνητική πολιτική μηδενικής ανοχής στην παραβατικότητα και από την άλλη το απίστευτο έργο του Σελήμ Ισά στην Διαχειριστική Επιτροπή, έχουν ενδύσει την τοπική Μουφτεία με πρωτόγνωρη αίγλη για τα μάτια των απλών μουσουλμάνων. Για πρώτη φορά σε δεκάδες χρόνια θητείας ο Τζεμαλή προσευχήθηκε ενώπιον εκατοντάδων πιστών στο ανακαινισθέν τέμενος Ταμπακχανέ, αλλά και στο προηγούμενο Μπαϊράμ γίνανε ουρές έξω από το γραφείο του για τις ευχές. Για πρώτη φορά οι διεθνείς συναντήσεις των μουφτήδων (στην Αίγυπτο αλλά και στη Σαουδική Αραβία) δείχνουν να ανοίγουν ορίζοντες άλλους από κείνους που οδηγούν στην Άγκυρα. Για πρώτη φορά ο μειονοτικός πολίτης εκφράζεται ανεπιφύλακτα θετικά για άτομα νομιμόφρονα έναντι της ελληνικής πολιτείας.
Όλα αυτά έχουν κι άλλον αντίκτυπο: ο μουφτής βλέπει το κοινωνικό πεδίο ελεύθερο από οιεσδήποτε απειλές** και παίρνει κουράγιο για να επιτελέσει τον ρόλο του, κλείνοντας τον δρόμο στον όποιο τουρκομουφτή πάει να τον υποκαταστήσει. Αυτό συμβαίνει τώρα γιατί εξέλιπαν κάποια άτομα που παρίσταναν την “αυλή” του και τον κρατούσαν κλεισμένο στο γραφείο του, σε ρόλο διεκπεραιωτικό. Κάπως έτσι ορισμένοι χριστιανοί και μουσουλμάνοι επωφελούνταν επί χρόνια από τους εικονικούς θεσμούς (μουφτειών και διαχειριστικών), ενθυλακώνοντας ισχύ και χρήμα που υποτίθεται πως προοριζόταν για αλλού. Το εκατέρωθεν μαύρο χρήμα λοιπόν μειώνεται με τάση εξαφάνισης, προοπτική που πανικοβάλει τα τρωκτικά, ασχέτως θρησκεύματος. Η σημερινή κυβέρνηση Σύριζα – ΑνΕλ είναι η καλύτερή μας ευκαιρία για να παγιωθεί μια υγιής κατάσταση στους θεσμούς αυτούς (ουδείς άλλωστε ενίσταται σε όσα γίνονται, σε αντίθεση με το παρελθόν) κι ελπίζουμε οι προτάσεις της νεότευκτης Επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας να συμβάλουν στην ορθή κατεύθυνση.
Βεβαίως όλα τούτα αφορούν την Κομοτηνή, όπου δεν λείπουν και προβλήματα (χρονίζοντα ή νεότερα) που αναμένουν την επίλυσή τους. Η ελπίδα όλων είναι να μπουν σε έναν λογαριασμό και τα πράγματα στο Διδυμότειχο, υπό τον νέο τοποτηρητή κ. Οσμάν Χαμζά. Τι συμβαίνει όμως, θα έλεγε κανείς, στην Ξάνθη, όπου η παρουσία του Σινίκογλου είναι μία διαρκής τροχοπέδη; Εκεί πρέπει να σοβαρευτεί κάποια στιγμή το ελληνικό κράτος και να υλοποιήσει τον σχεδιασμό του όχι με βιασύνες και ερασιτεχνισμούς αλλά με εργαλείο την νομιμότητα και κριτήριο το δημόσιο συμφέρον. Δεν μπορεί ολόκληρη Ελλάδα να πέφτει στα πόδια οποιουδήποτε, πόσο μάλλον του …Σινίκ!
Μ.Κ. – Κ.Κ.
* Το ποινικό κομμάτι δεν το φοβούνται, αφού κανένας δεν πάει φυλακή για ποινή κάτω των 5 ετών, πόσο μάλλον μειονοτικός δημοσιογράφος. Το κομμάτι της αγωγής το έλυσαν, μη έχοντας στο όνομά τους τίποτε, άρα και ο προσφεύγων δεν έχει να κερδίσει δεκάρα!
** Δεν είναι τυχαίο ότι ο γνωστός τριπλοπράκτορας που αλώνιζε για δεκαετίες τις μουφτείες (κι όχι μόνο!), επισκέφθηκε τους μουφτήδες καλώντας τους να αποσύρουν τις μηνύσεις γιατί “στο δικαστήριο χιλιάδες κόσμος θα τους αποδοκιμάσει”!
antifonitis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.