Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Η «ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΟΔΟΣ» ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ… ΤΟΥΡΚΙΑΣ!




Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Με χαρακτηριστική μεγάλη έμφαση, που έχει πολλές ερμηνείες, οι Τούρκοι αυτές τις μέρες προβάλλουν το σημαντικό γεγονός ότι βρέθηκε η λεγομένη «βασιλική οδός» την οποία διέσχισε ο Μέγας Αλέξανδρος στην κατεύθυνση του προς την Ανατολή για την κατάκτηση της Κεντρικής Ασίας.


Η οδός αυτή αποκαλύφτηκε 30 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Αττάλειας, στην περιοχή Güllük Dağı, εκεί όπου βρίσκονταν η αρχαία ελληνική πόλη Θερμεσσός. Το μέρος της οδού αυτής που βγήκε στην επιφάνεια έχει μήκος 1665 μετρά, όπως το μέτρησαν οι Τούρκοι αρχαιολόγοι και θεωρείται πως είναι υψίστης αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του αρχαιολογικού μουσείου της Αττάλειας, Cemil Karabayram, η οδός αυτή ήταν η κεντρική αρτηρία της Πισιδίας και ήταν ακριβώς ο δρόμος που τα μακεδονικά στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου διάβηκαν στον δρόμο τους προς την Ανατολή.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι ο Μέγας Αλέξανδρος έχει κάνει μια στάση στην Θερμεσσό και μάλιστα υπάρχει και νεκροταφείο ελληνιστικής περιόδου στην περιοχή αυτή. Όπως ανέφερε ο νομάρχης Αττάλειας, Münir Karaloğlu, οι ανασκαφές θα συνεχιστούν για να ευρεθούν και άλλα στοιχεία από το πέρασμα ενός από τους μεγαλύτερους άντρες της παγκόσμιας ιστορίας από την περιοχή αυτή.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.