Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

ΤΟΥΡΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ-ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ : ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 1922 ΑΛΛΑ… ΑΠΟ ΤΟ 1912!!!




Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Την σαφή αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με το ζήτημα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου που κάποιοι εθνικιστικοί κύκλοι στην Τουρκία τα διεκδικούν σαν παράνομα δοθέντα στην Ελλάδα, κάνει σήμερα ο πολύ γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος και ιστορικός, ο Murat Bardakçı, δηλώνοντας πως τα νησιά αποδόθηκαν στην Ελλάδα όχι με την συνθήκη της Λοζάνης το 1922, αλλά ήδη μετά τους πολέμους του 1912.


Ο Τούρκος δημοσιογράφος αναφερόμενος στην σημερινή 94η επέτειο της υπογραφής της συνθήκης της Λοζάνης, αναφέρει για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας ότι μετά τους πολέμους του 1912 η Τουρκία υπέγραψε τον Οκτώβριο του 1912 με την Ιταλία την παραχώρηση των Δωδεκανήσων στα οποία υπάγονται και τα αμφισβητούμενα νησιά από την Τουρκία. Έτσι έχασε από τότε κάθε δικαιοδοσία στα νησιά αυτά.
Στην συνέχεια με την συνθήκη των Παρισίων τον Οκτώβριο του 1946 τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν από την Ιταλία στην Ελλάδα.
Συνεπώς σύμφωνα με τον ίδιο τον Murat Bardakçı, όλοι αυτοί, (στην Τουρκία), που καταγγέλλουν την συνθήκη της Λοζάνης ότι άφησε κάποια νησιά στην Ελλάδα, δεν έχουν καμία ιστορική βάση.
Τον τελευταίο καιρό κάποιοι εθνικιστικοί κύκλοι στην Τουρκία πλειοδοτούν σε εθνικιστικές διεκδικήσεις σε βάρος ελληνικών νησιών και νησίδων του ανατολικού Αιγαίου. Ευτυχώς που υπάρχουν και κάποιες σωστές φωνές στην άλλη πλευρά του Αιγαίου για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.
Τώρα βέβαια το τι «συνέπειες» θα έχει αυτή η θέση του Τούρκου δημοσιογράφου αυτό… θα φανεί!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.ge

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.