Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΘΕΡΜΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ ;




Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Το φαινόμενο των τουρκικών απειλών δεν είναι καθόλου καινούργιο, παρά ένα σενάριο που επαναλαμβάνεται κατά τακτικά χρονικά διαστήματα χωρίς να φτάνει στην υλοποίηση του από την άλλη πλευρά του Αιγαίου.
Σήμερα τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά από άλλες παρόμοιες εποχές ελληνοτουρκικών κρίσεων και η κατάσταση χρειάζεται πολύ προσεκτική ανάλυση για να βγουν τα σωστά συμπεράσματα.


KIBRIS’ TA SAVAŞ UYARISI = ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
HER AN = ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ
Ο σημερινός ηγέτης της Τουρκίας κινείται ανάμεσα σε δυο βασικά σύνδρομα : Το πρώτο σύνδρομο είναι ότι θέλει να αποδεικνύει κάθε στιγμή ότι είναι ο μεγάλος εθνικός ήρωας της χώρας, παρόμοιος με τον Κεμάλ Ατατούρκ και στην περίπτωση του ακόμα μεγαλύτερος, καθώς συνδυάζει μαζί με το εθνικιστικό πνεύμα και την θρησκευτική διάσταση.
Το σύνδρομο αυτό τον έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια, σπάζοντας την παραδοσιακή τουρκική εξωτερική πολιτική, σε άμεση σύγκρουση με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Γερμάνια και πρόσφατα με την Ρωσία, που βέβαια ακολούθησε η προσέγγιση με τον Πούτιν.
Αυτό το σύνδρομο είναι το πιο επικίνδυνο γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να θεωρήσει ότι η ελληνική περίπτωση είναι η χρυσή ευκαιρία να αποδείξει ξανά ότι είναι ο μεγάλος εθνικός ήρωας της Τουρκίας, όπως το 1992 όταν ο Κεμάλ πέταξε στην θάλασσα τους Έλληνες. Σε μια χώρα σαν την Τουρκία, που αυτά παίζουν καθοριστικό ρόλο, αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία.
Το δεύτερο σύνδρομο και εδώ θα σταθούμε περισσότερο γιατί παρουσιάζει ειδικό ενδιαφέρων, κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση.
Είναι το σύνδρομο της ανασφάλειες και της καχυποψίας που καθοδηγεί σε μεγάλο βαθμό τα βήματα του στην εσώτερη και εξωτερική πολιτική. Το πραγματικό πρόβλημα που ενισχύει αυτό το σύνδρομο του, είναι ότι σήμερα, παρά τις μεγάλες διώξεις δεν ελέγχει, όπως θα δούμε παρακάτω, όσο θα ήθελε τον τουρκικό στρατό και αυτό είναι ένα δομικό πρόβλημα με απρόβλεπτες συνέπειες. Χαρακτηριστικό είναι εδώ να προσθέσουμε και την δήλωση του υπουργού Άμυνας, Fikri Işık, (4/7) ότι οι εκκαθαρίσεις στον τουρκικό στρατό θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό, ένδειξη του προβλήματος.
Στις 5/7 σε ένα αποκαλυπτικό της άρθρο στην εφημερίδα Hürriyet, η γνωστή Τουρκάλα αρθρογράφος,Verda Özer, επικαλούμενη τον έγκυρο στρατιωτικό ερευνητή, Metin Gürcan, ανεφερε ότι μετά από 16 χρόνια ισλαμικών κυβερνήσεων, το 85% των αξιωματικών και των στελεχών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων εξακολουθεί να είναι έξτρα κοσμικό, (ULTRA-LAİK), δηλαδή κάθετα αντίθετο με το ισλαμικό καθεστώς και την επαναφορά των ισλαμικών συμβόλων στον δημόσιο βίο.

Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από διάφορες εκδηλώσεις, όπως ότι δεν τηρούν την νηστεία του Ραμαζανίου, ενώ σπανία προσεύχονται δημόσια με την χαρακτηριστική κίνηση των ανοιχτών χεριών, (ανοιχτές παλάμες), να κοιτούν ψηλά, σε δημόσιες τελετές, κυρίως κηδείες θυμάτων του πολέμου κατά των Κούρδων. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, στις υψηλές βαθμίδες των αξιωματικών ο κοσμικός χαρακτήρας είναι ακόμα πιο ισχυρός.
Αλλά το πιο εντυπωσιακό στο αποκαλυπτικό αυτό άρθρο είναι παρά τις μεγάλες διώξεις και αλλεπαλληλίες εκκαθαρίσεις από τα φιλογκιουλενικά στοιχεία, υπάρχει ακόμα και σήμερα ένα σοβαρό ποσοστό, γύρω στο 10-15%, των αξιωματικών που είναι προσκείμενο στον Φετουλάχ Γκιουλέν. Οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στο ναυτικό και στην αεροπορία, όπου είχε παρατηρηθεί η μεγαλύτερη διείσδυση των γκιουλενικών αξιωματικών τα τελευταία χρόνια, (συχνά και με την στήριξη του ίδιου του Ερντογάν), πριν από το πραξικόπημα.
Με ένα τέτοιο στρατό και παρά την ισχυρή στρατοκρατική του μηχανή, που όμως τα έχει βρει σκούρα με τους Κούρδους, κανένας σοβαρός ηγέτης δεν θα διακινδύνευε να οδηγήσει την χώρα του σε θερμό επεισόδιο σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή, όπως η ανατολική Μεσόγειο αλλά και το Αιγαίο.
Το πρόβλημα όμως για εμάς είναι ότι δεν έχουμε να κάνουμε με ένα σοβαρό και υπεύθυνο ηγέτη αλλά με αλλοπρόσαλλο και ανεξέλεγκτο.
Σε αυτή την περίπτωση και με μια ξέφρενη τουρκική εξοπλιστική κούρσα, επείγει να κοιτάξουμε σοβαρά τις δίκες μας δυνατότητες αντίδρασης σε κάθε ενδεχόμενο. Και μάλιστα…μακριά από τις όποιες μνημονιακές δεσμεύσεις.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.