Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη γιόρτασε την ...Οθωμανική κατάκτηση της περιοχής




 Βοσνία Ερζεγοβίνη "Φεστιβάλ Φετίχ"
Ιούλιος 7, 2017. 22:05
Την εποχή της κατάκτησης της περιοχής που σήμερα είναι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το 1463, ο σουλτάνος Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ, οργάνωσε για τους στρατιώτες του πανηγύρι που έλαβε την ονομασία ‘Φετίχ’ (Fetih Şenlikleri) στο πιο δυτικό μέρος το οποίο είχε κατακτηθεί από τους Οθωμανούς.

Σήμερα, η Ισλαμική Ένωση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης οργάνωσε παραδοσιακό πανηγύρι για να γιορτάσει την κατάκτηση της περιοχής από τουw Οθωμανούς, οι οποίοι διέδωσαν τον μουσουλμανισμό στην πατρίδα τους.
Οι κάτοικοι και οι συμμετέχοντες του φεστιβάλ φορούν φέσι και φέρουν οθωμανικά λάβαρα για να θυμίζουν την κατάκτηση. Όλοι αυτοί έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης Donji Kamengrad πριν καταλήξουν μπροστά στο τζαμί.
Εκεί, την Παρασκευή, εκατοντάδες μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν για την προσευχή με το μουφτή της περιοχής Αχμέτ Αντίλοβιτς, υμνώντας τον Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ, τον κατακτητή.
Ο Αντίλοβιτς στην ομιλία του είπε ότι πρέπει να διατηρούν οι παραδόσεις γιατί αλλιώς μπορεί να χαθεί η ταυτότητα τους. «Για το λόγο αυτόν έχουμε πίστη στις παραδόσεις μας και στη χώρα μας, για να διατηρήσουμε τη μουσουλμανική ταυτότητά μας στις μελλοντικές γενεές», είπε.
Πρόσθεσε ακόμη ότι οι εκδηλώσεις αυτές διοργανώνονται από το Ισλάμ και έχουν μεγάλη σημασία για τους Βόσνιους και τον μουσουλμανικό κόσμο.
«Οι πνευματικές αξίες της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης είναι ότι πιο σημαντικό έχουμε μέσα στην πολυπολιτισμικότητα, τη συνύπαρξη και την αλληλεγγύη», είπε.
Τις εκδηλώσεις παρακολούθησε ο Τούρκος πρέσβης στη Βοσνία, Χασάν Αλτί, που τόνισε ότι «ο ερχομός του Ισλάμ σήμαινε ότι πολλοί άνθρωποι επέλεξαν τότε το Ισλάμ, το οποίο δεν είναι μόνο πίστη, αλλά και κουλτούρα και πολιτισμός, συμπεριφορά και τρόπος ζωής»
(dunyabulteni.net)
Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.