Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

«ΘΥΕΛΛΑ» ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΥΡΔΙΚΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΙΡΑΚ




Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Η συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και του αυτόνομου κουρδικού τομέα του βορείου Ιράκ, μετά την αναγγελία από τον ηγέτη των Κούρδων, Μασούντ Μπαρζανί, ότι τελικά θα γίνει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στις 25 Σεπτεμβρίου όπως φαίνεται καταρρέει οριστικά.


Όπως αναφέρεται οι τουρκικές εταιρίες που είχαν κυριαρχήσει στην οικονομία του κουρδικού βορείου Ιράκ, παρά τις μεγάλες επενδύσεις που είχαν κάνει φεύγουν άρον άρον εν όψει του δημοψηφίσματος.
Συνολικά όπως αναφέρεται 500 τουρκικές εταιρείες που έχουν κάνει επενδύσεις ύψους 30 δις δολαρίων στην κουρδική περιοχή του Βορείου Ιράκ, παρά την μεγάλη ζημιά που θα υποστούν τα μαζεύουν και φεύγουν καθώς οι προοπτικές με την ανακήρυξη ανεξάρτητου κουρδικού κράτους αναστρέφουν το κλίμα ενώ θα προκαλέσουν «επικίνδυνες παρενέργειες» στην ίδια την Τουρκία.

Η τουρκική οικονομική διείσδυση είχε αρχίσει πριν από 15 χρόνια ενώ τα τελευταία χρόνια η Άγκυρα και το Ερμπίλ του βορείου Ιράκ είχαν συνεργαστεί στην παράνομη εξαγωγή πετρελαίου από το βόρειο Ιράκ και από τις περιοχές που έλεγχαν οι Τζιχαντιστές. Με την κατάρρευση του ισλαμικού κράτους διαλύθηκε αυτή η συνεργασία, ενώ τώρα το δημοψήφισμα φέρνει τα πάνω κάτω στις σχέσεις των δυο πλευρών.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.