Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

ΤΥΦΛΑ ΝΑ’ ΧΕΙ Ο… ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ




Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κομισιόν σαν να θεώρει τις δικαιοσύνη στην Ελλάδα υπόθεση το λιγότερα Μπανανίας, παρεμβαίνει με τέτοιο ωμό τρόπο στην υπόθεση του Γεωργίου, ώστε ο Ερντογάν, τον οποίο κατηγορούν οι Ευρωπαίοι για κατάφορη παραβίαση της δικαιοσύνης, φαντάζει εδώ… λευκό περιστεράκι.

Αυτή η πρωτοφανή ωμη παρέμβαση που δείχνει πως αντιλαμβάνονται την δημοκρατία και τους θεσμούς στις Βρυξέλες, βρήκε ευτυχώς την πρέπουσα απάντηση της από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αφού οι πολιτικοί μας κάνουν την…πάπια!
Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, οι δικαστικοί λειτουργοί υπενθυμίζουν πως από το 2016 κιόλας είχαν κάνει λόγο για «ανεπίτρεπτες και εξωθεσμικές παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ανοιχτή τότε υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ» και διαμηνύουν ότι η κρίση τους «δεν επιτρέπεται να επηρεάζεται από πολιτικές σταθμίσεις, πιέσεις ή προτροπές».
Απαντώντας, δε, στις δηλώσεις της Κομισιόν ότι η ανεξαρτησία των γραφείων στατιστικής στα κράτη-μέλη «αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης», η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στέλνει σαφές μήνυμα ότι «η ανεξαρτησία και το ανεπηρέαστο των δικαστών και των εισαγγελέων μιας χώρας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του Δημοκρατικού Πολιτεύματος».
Διαβάστε όλη την ανακοίνωση:
«Στις 30-8-2016 η Ένωση εξέδωσε Δελτίο Τύπου σχετικά με τις ανεπίτρεπτες και εξωθεσμικές παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ανοιχτή τότε υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ ενώπιον των Ελληνικών Δικαστηρίων. Μετά την πρόσφατη έκδοση δικαστικής απόφασης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι «παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις». Οι ελληνικές δικαστικές αρχές και οι ελληνικοί νόμοι οφείλουν να αντιμετωπίζουν ισότιμα όλους τους πολίτες χωρίς να έχει καμία σημασία η ειδική σχέση που μπορούν αυτοί να έχουν με υπηρεσίες υπαγόμενες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ορθή ερμηνεία και εφαρμογή των νόμων ανατίθεται από το Σύνταγμα στους δικαστικούς λειτουργούς, η κρίση των οποίων δεν επιτρέπεται να επηρεάζεται από πολιτικές σταθμίσεις, πιέσεις ή προτροπές. Η ανεξαρτησία των γραφείων στατιστικής στα Κράτη μέλη μπορεί να «αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης» σύμφωνα με την Κομισιόν, η ανεξαρτησία και το ανεπηρέαστο ωστόσο των Δικαστών και των Εισαγγελέων μιας Χώρας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του Δημοκρατικού Πολιτεύματος».
Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα «Financial Times» συνεχίζει στο ίδιο μήκος κύματος, υπερασπιζόμενος τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και στέλνοντας μήνυμα προς τους Έλληνες δικαστές ότι η ανεξαρτησία των στατιστικών αρχών «δεν πρέπει επ’ ουδενί να τίθεται προς αμφισβήτηση».
Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Γεωργίου μιλώντας χθες στους «Financial Times» και έχοντας την πλήρη κάλυψη των Βρυξελλών, αποφάσισε να «απασφαλίσει» κατά πάντων χωρίς ίχνος ντροπής και χωρίς την παραμικρή συστολή, δήλωσε στην εφημερίδα: «Θα υπερασπιζόμουν και θα εφάρμοζα την αρχή ξανά σήμερα δίχως δισταγμό και το ίδιο θα έπρεπε να κάνει κάθε επικεφαλής μίας Στατιστικής Αρχής».
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.