Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ «KBRN» ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΕΙΛΗ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ



Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Οι πρόσφατες καταγγελίες των Κούρδων ότι οι Τούρκοι έχουν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα κατά τις επιχειρήσεις τους στον κουρδικό θύλακα του Αφρίν, φέρνει ξανά στην επιφάνεια μια παλαιότερη αποκάλυψη ότι στην Τουρκιά υπάρχει Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων για επιχειρήσεις χημικού, βιολογικού και πυρηνικού πολέμου. Για το θέμα αυτό δεν υπήρξε ποτέ καμία αντίδραση καθώς όλοι έκαναν τα στραβά μάτια σε αυτή την υπόθεση.


Την αποκάλυψη αυτή έκανε σε ανύποπτο χρόνο ο Τούρκος δημοσιογράφος ερευνητής, Erka Acar, στην τουρκική εφημερίδα, Bugün, σε αποκλειστικό του δημοσίευμα πριν από δυο χρόνια
Σύμφωνα με το δημοσίευμα το Κέντρο αυτό για πρώτη φορά άνοιξε τις πύλες του σε κάποιο δημοσιογράφο και όπως αναφέρεται λειτουργεί στην περιοχή του Ικονίου νοτιοδυτικά της Άγκυρας. Το Κέντρο είναι ουσιαστικά απροσπέλαστο από τα ΜΜΕ και καλύπτεται από μεγάλη μυστικότητα όσον αφορά τους επιχειρησιακούς του σχεδιασμούς και την πολύ ειδική εκπαίδευση που παρέχεται στους κομάντος.
Kimyasal Silah, Biyolojik Silah, Radyolojik Silah, Nükleer Silah. KBRN’den nasıl korunuruz? Bu silahlardan korunmak için; maske takmak, koruyucu elbise giymek, temizlenmek, sığınak ve diğer kapalı alanlara yönelmek gereklidir.
Η διοίκηση του υπάγεται απ’ ευθείας στο Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας και έχει την κωδική ονομασία, «KBRN», από τα αρχικά των τουρκικών λέξεων, Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer, δηλαδή, Χημικό, Βιολογικό, Ραδιολογικό, Ατομικό κέντρο εκπαιδεύσεως και στελεχώνεται από κομάντος ειδικών επιχειρήσεων. Το Κέντρο εφαρμόζει συστήματα εκπαίδευσης ειδικών επιχειρήσεων και ο «κορμός» του αποτελείται από 55 επίλεκτους κομάντος, όπως διαπίστωσε ο Τούρκος δημοσιογράφος όταν επισκέφτηκε πρόσφατα τις εγκαταστάσεις του Κέντρου. Το πρώτο στάδιο βασικής εκπαίδευσης διαρκεί 3 εβδομάδες και άλλες τρεις εβδομάδες πιο εξειδικευμένη εκπαίδευση για την εισδοχή στα βασικά αντικείμενα του Κέντρου. Συμμετέχουν αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, ειδικά στελέχη του στρατού, ακόμα και πολιτικά πρόσωπα που υπηρετούν σε στρατηγικές θέσεις. Η πιο προχωρημένη εκπαίδευση χωρίζετε σε 12 κατηγορίες και ο συνολικός χρόνος αποτελείται από 17 περιόδους. Το Κέντρο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι εξοπλισμένο με όλα τα τελευταία τεχνολογικά συστήματα.
Ενδιαφέρων παρουσιάζει η προϊστορία της δημιουργίας αυτού του Κέντρου. Όπως αναφέρεται οι πρώτες κινήσεις για την δημιουργία ανάλογου Κέντρου αρχίζουν πολύ παλιά από το 1930. Την περίοδο του μεσοπολέμου και συγκεκριμένα το 1930 ιδρύεται στην Άγκυρα από το Γενικό Επιτελείο η λεγόμενη «Επιθεώρηση Φυσικού Αερίου». Το 1937 μετονομάζεται σε «Γενική Διοίκηση Φυσικού Αερίου». Το ίδιο έτος δημιουργείται το «Χημικό Τάγμα» και το 1939 το «Χημικό Σύνταγμα». Το 1957 ιδρύεται το «Χημικό Σώμα» ενώ στην νεοϊδρυθείσα Σχολή Εκπαίδευσης Χημικού Πολέμου διευρύνεται η εκπαίδευση στους τομείς πυρηνικών όπλων. Το 1962 στην περιοχή του Çankırı ενώνονται όλα αυτά και δημιουργείται η νέα «Σχολή Χημικού και Ατομικού-Βιολογικού Πολέμου» που υπάγεται στο Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας.
Η πρώτη αναφορά για την ύπαρξη του συγκεκριμένου «KBRN» είναι από το 1966 στην Κωνσταντινούπολη, ενώ το 1972 αναφέρεται πάλι το Çankırı. Το 1983 το Κέντρο μεταφέρεται στο Ικόνιο αλλά το 1989 πηγαίνει πάλι στην Κωνσταντινούπολη με πρωτοβουλία του τότε προέδρου, στρατηγού Κενάν Εβρέν. Στις 15 Φεβρουαρίου του 2003 αναδιοργανώνεται η Σχολή Χημικού και Ατομικού- Βιολογικού Πολέμου, το 1998 ενσωματώνεται το σύνταγμα Χημικού Πολέμου και το 2006 τα υπόλοιπα σχετικά τάγματα. Τέλος το 2007 στο KBRN συγχωνεύονται όλα τα σχετιζόμενα κέντρα του τουρκικού στρατού και από τις 4 Αυγούστου του 2012 εγκαθίσταται μόνιμα στο Ικόνιο σε ειδικές εγκαταστάσεις που δεν είναι προσβάσιμες.
Ο διοικητής του Κέντρου, ανώτερος αξιωματικός του τουρκικού στρατού, Sebahattin Kılınç, μιλώντας στον Τούρκο δημοσιογράφο τόνισε τις μεγάλες δυνατότητες που δίνει η ειδική εκπαίδευση του Κέντρου και ότι οι όσοι τελειώνουν την βασική εκπαίδευση είναι έτοιμοι για επιχειρήσεις σε κάθε περίπτωση στο αντικείμενο εκπαίδευσης τους. Εκτός από τους στρατιωτικούς το Κέντρο παρέχει ειδική εκπαίδευση και σε πολιτικά πρόσωπα ενώ μαθήματα παρακολουθούν και διοικητικά στελέχη του Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας, Στρατοχωροφυλακής και της Ακτοφυλακής. Επίσης παρέχει βασικές γνώσεις και σε υπαλλήλους που υπηρετούν στα υπουργεία Υγείας, Περιβάλλοντος και στην Γενική Ασφάλεια.
Ένα από τα βασικά μαθήματα της εκπαίδευσης είναι οι επιχειρήσεις βιολογικού πολέμου. Εδώ οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν πως να διεξάγουν πολεμικές επιχειρήσει με χημικά και βιολογικά όπλα. Επίσης μαθαίνουν να χρησιμοποιούν ειδικά τεθωρακισμένα οχήματα για την διεξαγωγή χημικού πολέμου. Παράλληλα μαθαίνουν τα κυριότερα χημικά όπλα και των συνεπειών της χρήσεως τους σε μια πολεμική σύγκρουση. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει και αποστολή ειδικών ομάδων σε περιοχές που έχουν ήδη προσβληθεί από επιθέσεις με χημικά και βιολογικά όπλα, (;;;) και πως γίνεται η εκκαθάριση των περιοχών αυτών.
Όλα αυτά προφανώς ενισχύουν την άποψη που έχει διατυπωθεί από πολλούς ότι τα χημικά όπλα που χρησιμοποιήθηκαν από τους φανατικούς μουσουλμάνους της Συρίας προέρχονται από την Τουρκία και ακόμα περισσότερο ότι ειδικά εκπαιδευμένοι Τούρκοι πρωτοστάτησαν στην χρήση τους εναντίον του καθεστώτος Άσαντ. Κατά τα άλλα η Δύση συνεχίζει το θέατρο των χημικών όπλων που δήθεν έκανε χρήση το συριακό καθεστώς για να βρουν κάποια πρόφαση να επέμβουν προς την ανατροπή του.
Ο δικός μας προβληματισμός με όλα αυτά είναι το μέχρι που μπορεί να φτάσει η Τουρκία σε μια δεδομένη θερμή σύγκρουση με κάποιο εξωτερικό ή και εσωτερικό εχθρό και το κατά πόσο ελέγχεται η τουρκική στρατοκρατική μηχανή ενώ γνωρίζουμε ότι παλαιότερα οι Κούρδοι είχαν επανειλημμένα καταγγείλει την Άγκυρα για χρήση χημικών όπλων κατά του άμαχου κουρδικού πληθυσμού.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.