Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Ώρες Μετά την Συμφωνία Συνδιαλλαγής, Οι ΗΠΑ Ανήγγειλαν Νέα Κυρώσεις Κατά της Β. Κορέας



Μιχαήλ Στυλιανού
Μόλις δώδεκα ώρες μετά την διπλωματική «διέξοδο» που επεσήμαινε ανακοίνωση ότι η Βορειοκορεατική ηγεσία μπορεί να δεχόταν να τερματίσει το πυρηνικό πρόγραμμά της και να δεχτεί αποπυρηνικοποίηση σε αντάλλαγμα εγγυήσεων για την ασφάλεια του καθεστώτος, το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει μιαν ακόμη σειρά κυρώσεων στην Βόρειο Κορέα – την δεύτερη μέσα σε δύο εβδομάδες.

Οι κυρώσεις επιβάλλονται «επειδή οι ΗΠΑ απέκτησαν ασφαλή στοιχεία ότι ο ηγέτης της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν διέταξε την δολοφονία του μεγαλύτερου αδελφού του, Κιμ Γιονγκ Ναμ, που σκοτώθηκε το 2017 στην Κουάλα Λούμπα, από δύο νεαρές, με κάποιο δηλητηριώδες ψέκασμα».
Η Πιονγκγιάνγκ είχε διαψεύσει κατ΄επανάληψη τις κατηγορίες ανάμειξής της στην δολοφονία, της οποίας οι ένοχες συνελήφθησαν από την μαλαισιανή αστυνομία και φυλακίστηκαν.
Η ανακοίνωση του Στέητ Ντιπάρτμεντ ήρθε μετά –και και σε παράδοξη λογική ασυνέχεια με- δηλώσεις του Προέδρου Τραμπ, ενώπιον του επισκέπτη του στον Λευκό Οίκο πρωθυπουργού της Σουηδίας. Ο Πρόεδρος Τραμπ, είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για την εξεύρεση διπλωματικής διεξόδου και έμμεσα την απέδωσε στην αποτελεσματικότητα της απειλητικής ρητορικής του.
Αλλά σε αντίθεση με το πνεύμα κατευνασμού των προεδρικών δηλώσεων ήρθε να προστεθεί ανακοίνωση του Αμερικανού Αντιπροέδρου Πενς, που έμμεσα επισημαίνει την αρνητική επιφυλακτικότητα των ΗΠΑ έναντι των διπλωματικών πρωτοβουλιών της Νοτίου Κορέας και το αμετακίνητο των αμερικανικών θέσεων:
«Οποιαδήποτε κατεύθυνση και αν ακολουθήσουν οι συνομιλίες με την Βόρειο Κορέα, εμείς θα είμαστε σταθεροί στην αποφασιστικότητά μας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί μας παραμένουμε δεσμευμένοι να ασκήσουμε την μεγίστη πίεση στο καθεστώς του Κιμ για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος τους. Όλες οι επιλογές μένουν στο τραπέζι και δεν θα αποσυρθούν μέχρις ότου δούμε αξιόπιστα, επαληθεύσιμα και συγκεκριμένα βήματα προς την αποπυρηνικοποίηση», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος Πενς, σε μιαν έκδηλη προσπάθεια να ψεκάσει ψυχραντικά το κλίμα χαλάρωσης και αισιοδοξίας που προκάλεσε η αιθρία των Ολυμπιακών αγώνων της Σεούλ και τα ελπιδοφόρα διπλωματικά  μεθεόρτια στην Πιονγκγιάνγκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.