Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ ΠΟΥ ΜΑΣ «ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ» ΟΙ ΗΠΑ ;;;




Για άλλη μια φορά οι ΗΠΑ αδειάζουν την ελληνική πλευρά στο κρίσιμο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ, με όλες τις συνέπειες αυτής της εξέλιξης.

H πλήρης και τυπική επιβεβαίωση ότι ΗΠΑ και Τουρκία «τα βρήκαν» σε ότι αφορά τις έρευνες αμερικανικών εταιρειών στην κυπριακή ΑΟΖ και ότι εν προκειμένω δεν πρόκειται να ενοχλήσουν τις έρευνες της ExoonMobil αντίθετα με ότι συνέβη με τους Ιταλούς «λαγούς» της ΕΝΙ, η Αγκυρα εξέδωσε την (παράνομη…) NAVTEX 0369/18 που περικυκλώνει την Κύπρο από τα βορειοδυτικά στα νότια και μετά προς τα βορειοανατολικά, αφήνοντας όμως εκτός το τμήμα των ερευνών της ExxonMobil!
Με την NAVTEX η Τουρκία δεσμεύει την μεγάλη αυτή περιοχή για διενέργεια άσκησης στρατιωτικού σκάφους με την ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής από τις 11- 18 Μαρτίου και από τις 22-29 Μαρτίου.
Ιδού ο χάρτης για να γίνει καλύτερα αντιληπτό το τι εννοούμε. Το κίτρινο τετράγωνο κάτω αριστερά, είναι το βυθοτεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ που έχει παραχωρηθεί για έρευνα στην ExxonMobil.
Οπως βλέπετε η περιοχή των αμερικανικών ερευνών απλά συνορεύει με την περιοχή που δέσμευσε η Τουρκία. Τυπικά την περιοχή αυτή την έχει δεσμεύσει η Κύπρος για τη διενέργεια «περιβαλλοντικών ερευνών» από τις 11 Μαρτίου έως τις 20 Απριλίου
Πάντως μέχρι χθες το βράδυ τα δυο ερευνητικά σκάφη δεν είχαν ξεκινήσει για την Κύπρο. Το Ocean Investigator παρέμενε δεμένο στο λιμάνι του Λαύριου και το Med Surveyor έπλεε ανοικτά της Χάιφα πραγματοποιώντας έρευνες στην ισραηλινή ΑΟΖ.
Όσο για τον αμερικανικό 6ο Στόλο, πιο πιθανό είναι να τον δούμε να… κάνει ασκήσεις Passex με τους Τούρκους, παρά να χρειαστεί να τους αντιμετωπίσει!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.