Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΣΕΡΚΕΖΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ




Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Εντελώς ξαφνικά εμφανίστηκε και θέμα Τσερκέζων στην Τουρκία, από μια μειονότητα που διακρίνεται για την δυναμικότητα της και για τις «αποστάσεις» που παίρνει και ιστορικά από την τουρκική ταυτότητα.

Όπως έγινε γνωστό, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Καυκάσου «Adige», σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ιδρυμάτων Καυκάσου, (KAFFED, της Κωνσταντινούπολης, το πιο δυναμικό ίδρυμα της μειονότητας των Τσερκέζων, πραγματοποίησε μια δημόσια διαδήλωση στην Πόλη απαιτώντας για πρώτη φορά με αυτόν τον δημόσιο τρόπο την επίσημη αναγνώριση τους και την επισημοποίηση και διδασκαλία της γλώσσας των Τσερκέζων.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδρυμάτων Καυκάσου, Yaşar Aslankaya, οι Τσερκέζοι θα αγωνιστούν δυναμικά για την αναγνώριση της μειονότητας και για των δικαιωμάτων της στην επίσημη χρήση της γλώσσας και των πολιτιστικών χαρακτηριστικών της μειονότητας των Τσερκέζων.
Για την ιστορία θα πρέπει να ξέρουμε ότι οι Τσερκέζοι διακρίνονταν για τα φιλελληνικά τους αισθήματα στον πόλεμο της Μικρασιάτικης εκστρατείας είχαν πολεμήσει κατά των Τούρκων και είχαν βοηθήσει σε πολλές περιπτώσεις τα ελληνικά στρατεύματα στην εκστρατεία του Σαγγαρίου. Και τον Πόντο στο αντάρτικο, είχαν σταθεί στο πλευρό των Ποντίων μεταφέροντας όπλα από την Ρωσία στις ανταρτικές ομάδες. Ένας μάλιστα αρχηγός των Τσερκέζων, ο Ετέμπασάς, είχε κυνηγηθεί από τον Κεμάλ Ατατούρκ.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakiw.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.