Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

Από την Ελληνική Κρίση η Γερμανία Αποκόμισε Κέρδη ΄Ανω των 3 Δις και Μόνο από Επιτόκια



Zero Hedge22-6-2018
Λυπούμαι, ΄Αντζι, Δεν μπορούσα να βγάλω πιο πολλά, αλλά και 3 δις δεν είναι λίγα…
Η Γερμανία  αποκόμισε γύρω στα 2,9 δισεκατομμύρια  ευρώ κέρδος από επιτόκια, από την πρώτη «διάσωση» της Ελλάδας το 2010.
Αυτή είναι η επίσημη απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης σε ερώτηση που κατέθεσε το Κόμμα των Πρασίνων στο Βερολίνο.

Τα κέρδη διοχετεύθηκαν στην κεντρική Bundesbank και από αυτήν στον κρατικό προϋπολογισμό.
Τα εισοδήματα προήλθαν κυρίως λόγω της αγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων υπό το καλούμενο πρόγραμμα Securities Markets Program (SMP), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Προηγούμενες συμφωνίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των κρατών της Ευρωζώνης προέβλεπαν ότι τα άλλα κράτη θα επέστρεφαν στην Ελλάδα τα κέρδη από αυτό το πρόγραμμα, εάν η Ελλάδα εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις του προγράμματος λιτότητας και μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, κατά την απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης, μόνο κατά το 2013 και 2014 τέτοια κεφάλαια επεστράφησαν στο ελληνικό κράτος και στο ESM. Τα ποσά για την διάσωση του Ευρώ διοχετεύθηκαν σε ξεχωριστό λογαριασμό.
΄Όπως ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση, η Bundesbank πραγματοποίησε το 2017 κέρδη επιτοκίων περίπου 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από αγορές SMP. Το 2013 επεστράφησαν στην Ελλάδα σχεδόν 527 εκατομμύρια ευρώ και το 2014 επεστράφησαν στο ESM περί τα 387 εκατομμύρια. Επομένως το γενικό κέρδος είναι 2.5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Επί πλέον, υπάρχουν κέρδη 400 εκατομμυρίων ευρώ από τα επιτόκια ενός δανείου από την κρατική τράπεζα KfW.
« Αντίθετα προς όλα τα δεξιά μυθεύματα, η Γερμανία επωφελήθηκε μαζικά από την κρίση στην Ελλάδα», δήλωσε ο οικονομικός εμπειρογνώμονας των ΠρασίνωνSven Christian Kindler, ζητώντας ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους. « Δεν μπορεί-πρόσθεσε- να ανακεφαλαιοποιεί το γερμανικό κράτος στον προϋπολογισμό δισεκατομμύρια εσόδων από ελληνικά επιτόκια. Η Ελλάδα προέβη σε αιματηρή αποταμίευση και εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της, τώρα το  Γιουρογκρούπ πρέπει να τηρήσεις τις υποσχέσεις του.»
Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.