Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

ΣΚΟΠΙΑΝΟ : ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΚΔΟΧΗ



Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Μέσα στον ορυμαγδό και την θύελλα που ξεσήκωσε το θέμα των Σκοπίων, ένα ζήτημα που μπαίνει είναι πως μπορεί κανείς να δει και να αναγνωρίσει τους βασικούς παράγοντες που βρίσκονται πίσω από όλη αυτή την υπόθεση.

Το πιο σημαντικό είναι πως κανείς δεν μας εξήγησε πως προέκυψε ξαφνικά αυτό το μεγάλο ζήτημα, πλην από διάφορες εικασίες για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τις υποτιθέμενες υποσχέσεις που είχε δώσει στην αμερικανική ηγεσία. Πως όμως πρόεκυψε στην άλλη πλευρά ο Ζάεφ, γιατί ο «γάμος» θέλει δυο και όχι ένα ;
Ποιος γνωρίζει ότι ο περίφημος «μακεδονάρχης» Γκρουέφσκυ, ελληνικής καταγωγής γενίτσαρος, τα τελευταία χρόνια είχε κάνει μια μεγάλη στροφή προς το Βελιγράδι και ήθελε να στήσει γέφυρες με την σερβική ηγεσία προς κάποια ανασύσταση της χαμένης Γιουγκοσλαβίας, πιεζόμενος από τον αλβανικό επεκτατισμό.
Ενώ μέχρι τότε ο Γκρουέφσκυ δεν ενοχλούσε κανένα καθώς υπηρετούσε το παγκόσμιο σύστημα, αυτό δεν μπορούσαν να το αφήσουν έτσι οι «πλανητάρχες». Έτσι αποφάσισαν να φύγει, γιατί η Σερβία εξακολουθεί είναι το τελευταίο κόκκινο πανί της Ευρώπης και από την άλλη να στηθεί μια μεγάλη νατοϊκή έδρα στο κέντρο της Βαλκανικής, ανάχωμα στην όποια ρωσική επέκταση στην περιοχή. Περιττό να πούμε ότι μια ενοποίηση Σερβίας – Σκοπίων έναντι κυρίως του αλβανικού επεκτατισμού, θα έλυνε και το αγκάθι του ονόματος χωρίς καμία ελληνική υποχώρηση.
Έτσι έπεσε ο Γκρουέφσκι, παρά του ότι είχε κερδίσει τις τελευταίες εκλογές καθώς οι Αλβανοί μουσουλμάνοι, (και όχι οι Ορθόδοξοι), πιστοί υπηρέτες του παγκοσμίου συστήματος και γνωστοί εχθροί της Σερβίας, (παλαιά στηρίγματα των Οθωμανών σφαγέων στα Βαλκάνια), συμμάχησαν με τον άλλο γενίτσαρο, τον Ζάεφ, και σχημάτισαν νέα κυβέρνηση έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα.
Από εδώ και πέρα το θέατρο συμπληρώθηκε με όλους τους παίκτες και ποιος μπορούσε να φανταστεί ότι το πρόβλημα δεν ήταν το όνομα των Σκοπίων, αλλά αυτή η ίδια η Σερβία και ο αλβανικός επεκτατισμός.
Ίσως πολλοί να θεωρήσουν όλα αυτά υποθέσεις, αλλά δυστυχώς για άλλη μια φορά το «παιχνίδι» παίζεται από το σύστημα έξω από τους υποτιθέμενους πρωταγωνιστές και το τίμημα θα είναι πολύ βαρύ.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.