Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Σε μια πρώτη εκτίμηση των αποτελεσμάτων των τουρκικών εκλογών συνοπτικά έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής :
Το κόμμα του Ερντογάν έπεσε, όμως ο ίδιος ο Ερντογάν ανέβηκε με προσωπική παρουσία και αλλεπάλληλες ομιλίες.
Ο δεύτερος Muharrem İnce, κερδισε καθώς πήρε το 30% ποσοστό που πολλά χρόνια είχε να πάρει το Λαϊκό Κόμμα και τώρα διεκδικεί την αρχηγεία του, καθώς για άλλη μια φορά ο νυν αρχηγός, Kemal Kılıçdaroğlu, αποδείχτηκε ανεπαρκής.
Το εθνικιστικό κόμμα έκανε την έκπληξη καθώς ενώ του έδιναν οι δημοσκοπήσεις πολύ κάτω από το 10%, πηρέ 11,5%.
Τα κουρδικό κόμμα εδραιώθηκε πάνω από το 10% και το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ έχασε κάποιους ψήφους στις κουρδικές επαρχίες υπέρ του ΑΚΡ, κερδισε ποσοστά στην Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη.
Η Meral Aksenşer απογοήτευσε και ενώ στην αρχή τα ΜΜΕ την πρόβαλλαν ακόμα και σαν τον κυριότερο αντίπαλο του Ερντογάν, έπεσε πολύ, μόλις λίγο πάνω από το 10%.
Ο κυριότερος λόγος που επικράτησε με αυτόν τον τρόπο ο Ερντογάν, ήταν ότι οι περισσότεροι Τούρκοι διαισθανόμενοι ότι η γύρω περιοχή έχει παρά φωτιά και ότι μια αποσταθεροποίηση θα αποβεί εκρηκτική, προτίμησαν το σίγουρο με ένα νυν ηγέτη που έχει την μεγάλη πείρα της κυβέρνησης.
Από εδώ και περά ο Ερντογάν παρά την απόλυτη κυριαρχία του, έχει να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά και καυτά προβλήματα με πρώτο την οικονομία, καθώς η λίρα καταρρέει και οι τιμές των βασικών αγαθών απογειώνονται. Το δεύτερο ακανθώδες μεγάλο ζήτημα είναι οι σχέσεις του με την Δύση και τις ΗΠΑ. Σίγουρα οι ΗΠΑ θα ήθελαν πολύ να μην κερδίσει ο Ερντογάν και τώρα το ερώτημα είναι πως θα τον αντιμετωπίσουν. Με την Ευρώπη το ακανθώδες είναι το προσφυγικό και η στάση που θα κρατήσει καθώς πιθανός είναι ένας νέος εκβιασμός. Τέλος το κουρδικό παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα ικανό να ανατινάξει την ίδια την σταθερότητα της χώρας.
Όσον αφορά την Ελλάδα, να μην περιμένουμε τίποτα το εντυπωσιακό καθώς θα συνεχιστεί η ίδια κατάσταση με τους δυο Έλληνες αξιωματικούς στις φύλακες και την τουρκική προκλητικότητα συχνά ανάλογη με τα εσωτερικά αδιέξοδα της Τουρκίας.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.