Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ… «ΟΠΕΡΕΤΑ»



Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Το τι έγινε στις 16 Ιουλίου του 2016 όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα στην Τουρκία, ακόμα δεν έχει καταγραφεί σε όλες του τις διαστάσεις και αυτό μάλλον θα αργήσει σκόπιμα, αλλά η χαοτική κατάσταση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων είναι χαρακτηριστική.
Αυτό το χάος συνεχίζεται μέχρι σήμερα δυο χρόνια μετά.


Την κατάσταση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων μετά το πραξικόπημα περιγράφει, (Sözçü), ο συνταγματάρχης-εισαγγελέας, Ahmet Zeki Üçok, που είχε καταδικαστεί με 4 χρόνια και 10 μήνες για συμμετοχή του σε κεμαλική συνωμοσία αναφέροντας τα εξής πολύ σημαντικά στοιχεία :
Το πραξικόπημα δεν το εξουδετέρωσαν οι ένοπλες δυνάμεις αλλά μόνο η αστυνομία ήταν εκείνη που έδρασε αποφασιστικά. Αυτό αποδεικνύεται από τα εξης δεδομένα : Όταν έγινε στις 15/5 στις 16 μμ στο Γενικό Επιτελείο από τον υπαρχηγό της ΜΙΤ γνωστό ότι γίνεται πραξικόπημα συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη όλων των αρχηγών των όπλων. Ηχηρές όμως απουσίες του αρχηγού της Αεροπορίας, του Ναυτικού και της Στρατοχωροφυλακής. Που βρίσκονταν όλοι αυτοί εκείνες τις πολύ κρίσιμες στιγμές ?
Δεύτερο, ενώ έδωσε ο Χουλουσί Ακάρ κάποιες εντολές για όλες τις ένοπλες δυνάμεις όπως η απαγόρευση μετακινήσεων και πτήσεων, δεν εφαρμοστήκαν ποτέ και το πραξικόπημα εξελίσσονταν.
Τρίτο την γέφυρα του Βοσπόρου την κατέλαβαν 40-50 στρατιώτες που τους αποκαλεί Dandık, (δήλη της πλάκας) και όμως ενώ ο αρχηγός της Πρώτης Στρατιάς που η έδρα του είναι μόλις 1,5 χιλιόμετρο από εκεί και ενώ έχει υπό τις διαταγές του 20.000 άντρες, δεν έστειλε κανένα απόσπασμα στην γέφυρα για να αποκαταστήσει την τάξη. Παραδίπλα είναι και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και από εκεί καμία αντίδραση.
Στην Άγκυρα 5 F-16 των πραξικοπηματιών είχαν κυριαρχήσει στον αέρα χωρίς καμία αντίδραση. Πετούσαν πάνω από την πρωτεύουσα προκαλώντας φόβο στους κατοίκους. Βομβάρδισαν την βουλή, το προεδρικό μέγαρο και όλα αυτά από πέντε F-16. Την ίδια ώρα στην βάση του Γενικού Επιτελείου της Αεροπορίας, Akıncılar, βρίσκονταν περί τα 120-130 F-16 της Τρίτης Μοίρας. Δεν απογειώθηκε κανένα από αυτά για να αντιμετωπίσει τα 5 F-16 των πραξικοπηματιών.
Το Γενικό Επιτελείο είχε καταληφθεί από τους πραξικοπηματίες. Παραδίπλα του βρίσκεται Σώμα Στρατού με τρεις μεραρχίες και πέντε ταξιαρχίες, σύνολο 20.000 άντρες. Κάνεις δεν κινητοποιήθηκε για να απελευθερώσει το Γενικό Επιτελείο, Γιατί ? ρωτά ο Ahmet Zeki Üçok.
Το πιο εντυπωσιακό είναι όμως ότι κανείς δεν ειδοποίησε το τι γίνεται τον Ερντογάν, ούτε από την προεδρία της Δημοκρατίας, ούτε από την ΜΙΤ και έμαθε για το πραξικόπημα από τους γαμπρούς του και κάποιους φίλους. Ο στρατηγός διοικητής της Πρώτης Στρατιάς, Ümit Dundar, όταν επικοινώνησε με το Ερντογάν του ζήτησε να πετάξει στην Κωνσταντινούπολη χωρίς όμως να διασφαλίζει την πτήση και ότι το αεροδρόμιο ήταν ασφαλές.
Όλα αυτά έχουν κάποια αφετηρία και αιτία.
Με την επικράτηση των ισλαμιστών του Ερντογά είχε αρχίσει από νωρίς η κατεδάφιση της επετηρίδας των ενόπλων δυνάμεων. Χαρακτηριστικό, ο σημερινός αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, έγινε πηδώντας τέσσερεις άλλους που προηγούνταν. Κανονικά έπρεπε να γίνει ο στρατηγός Korkut Özaslan, ο οποίος όμως είχε εκδιωχτεί για συμμετοχή του σε κεμαλική συνομωσία.
Τα τελευταία χρόνια με τις συνομωσίες και φυλακίσεις των κεμαλικών αξιωματικών στις κενές θέσεις που δημιουργούνταν προωθούνταν αμέσως αξιωματικοί που είναι φιλογκιουλενικοί. Η υπόθεση της κατασκοπείας της Σμύρνης είχε σαν αποτέλεσμα την αποπομπή 1000 αξιωματικών σε όλα τα όπλα. Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει τεράστια κενά στις ένοπλες δυνάμεις.
Η διείσδυση των Γκιουλενικών είναι από παλιά και είχε αρχίσει ουσιαστικά από το 1986. Τα τελευταία χρόνια το 80% των στελεχών του Γκιουλέν είχαν καταλάβει θέσεις στο στράτευμα και μάλιστα ανωτάτων αξιωματικών. Σύμφωνα με το τουρκικό κανάλι CNNTürk, στα σώματα των Τούρκων κομάντος περίπου το 24%, δηλαδή ένας στους τέσσερεις κομάντο ήταν υπέρ του πραξικοπήματος.
Στην στρατιωτική δικαιοσύνη είχαν επικράτηση απόλυτα οι οπαδοί του Γκιουλεν. Όλοι οι στρατοδίκες είναι 390. Σήμερα συνελήφθηκαν οι 280. Κάθε χρόνο διορίζονται 30 στρατοδίκες και τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα το 2015 και 2016, διορίζονταν μόνο φιλογκιουλενικοί.
Και μετά το πραξικόπημα και τις εκκαθαρίσεις υπάρχει μεγάλος αριθμός αξιωματικών και στελεχών που δεν μπορεί να προσδιοριστεί που είναι φιλογκιουλενικοί. Πιο δραματική είναι η κατάσταση στις στρατιωτικές σχολές, ιδιαίτερα της σχόλης του Kuleli. Το προσωρινό κλείσιμο τους είναι μια λύση αλλά όχι η καλύτερη.
Στο τέλος ο Ahmet Zeki Üçok πρότεινε την άμεση επαναφορά όσων είναι δυνατό των αξιωματικών που διωχτήκαν και φυλακίστηκαν για κεμαλικές συνομωσίες για να καλυφτούν κατά κάποιο τρόπο τα τεράστια κενά που έχουν δημιουργηθεί.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

2 σχόλια:

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.