Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

"ΠΡΙΝ ΠΕΙΝΑΣΟΥΝ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΝ" - Μεγάλη άσκηση Τουρκίας-Πακιστάν με ελληνικό "άρωμα": "Σκανάρουν" τα πακιστανικά ATL2



Η Τουρκία αρχίζει πλεόν να παίζει ρόλο μεγάλης περιφερειακής δύναμης εκμεταλλευόμενη την ανυπαρξία ελληνικής στρατιωτικής πίεσης, αλλά και την επαρχιώτικη νοοτροπία των Ελλήνων πολιτικών ηγετών (πλην ελάχιστων εξαιρέσεων) σε ότι αφορά το στρατηγικό παίγνιο της περιοχής: Για πρώτη φορά κύρια σκάφη επιφανείας του τουρκικού Ναυτικού και μια σημαντική αεροπορική δύναμη της ΤΗΚ μετασταθμεύουν στο Πακιστάν συμμετέχοντας σε μείζονες ασκήσεις με τις πακιστανικές ένοπλες δυνάμες.
Ήδη από χθες 04 Μαρτίου 2013 τουρκικές και πακιστανικές δυνάμεις ξεκίνησαν τις κοινές ναυτικές και αεροπορικές ασκήσεις, με την συμμετοχή μονάδων επιφανείας αλλά και αεροσκαφών στον Iνδικό Ωκεανό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου η συνδυασμένη ναυτική στρατιωτική άσκηση με την κωδική ονομασία "Αμάν 2013," πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση των ναυτικών δυνάμεων του Πακιστάν και διεξάγεται από τις 4 έως 8 Μαρ στον Ινδικό Ωκεανό.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η ακόλουθη πληροφορία που έφτασε στα ελληνικά Επιτελεία: Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο ήδη ενδιαφέρθηκε στην άσκηση που έχει και ανθυποβρυχιακό σκέλος να συμμετάσχουν αξιωματικοί του Ναυτικού της και της Αεροπορίας της στο πλήρωμα των ΑΦΝΣ Atlantique 2 που χρησιμοποιεί το πακιστανικό Ναυτικό (μάλιστα ένα καταρρίφθηκε από ινδικό μαχητικό το 1999), καθώς είναι μοναδική ευκαιρία για τους Τούρκους να έχουν πλήρη ενημέρωση στα τεχνικά χαρακτηριστικά και κυρίως στις ηεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιεί το - κατά τα φαινόμενα - νέο AΦΝΣ του ΠΝ.
Από καμία άλλη χώρα δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο αεροσκάφος και κυρίως σε συσκευές ESΜ, MAD, ECM κλπ και στο mission system του αεροσκάφους.
Η άσκηση θα δώσει μια πρώτη γεύση των δυνατοτήτων του ATL2 ειδικά στα πληρώματα των τουρκικών υποβρυχίων τα οποία θα είναι βασικός στόχος των νέων ΑΦΝΣ και μάλιστα πολύ σύντομα, αφού αν τελικά ευοδοθεί η προμήθεια (υπάρχει πάντα ανοικτή η εκ των υστέρων, βέβαια, πρόταση της LM για τα P-3C Orion) μέχρι το τέλος του 2013 τα ATL2 θα πετάνε στην Α.Μεσόγειο και το Αιγαίο με ελληνικά πληρώματα
Ανάλογες προσκλήσεις του ινδικού υπουργείου Άμυνας στις ελληνικές ΕΔ στο πρόσφατο παρελθόν για στρατιωτικές ασκήσεις στον Ινδικό Ωκεανό και στο Αιγαίο, έχουν απορριφθεί. Να πούμε ότι η Ινδία εδώ και 30 χρόνια περίπου επιχειρούε να αναπτύξει στενές σχέσεις με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς ο μεγάλος τους αντίπαλος το Πακιστάν είχε εξαιρετικά στενές σχέσεις με την Άγκυρα από την δεκαετία του '70.
Φυσκά, καμία ελληνική πολιτική ηγεσία δεν μπόρεσε να διακρίνει τα εξαιρετικά στρατηγικά οφέλη μιας τέτοιας συνεργασίας μία μία χώρα η οποία σύνοτμα θα είναι πληθυσμιακά η πρώτη στον πλανήτη και στρατιωτικά μία από τις πέντε κορυφαίες δυνάμεις.
Ο σκοπός της άσκησης, αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού Επιτελείου είναι «να καταδείξει την κοινή αποφασιστικότητα των 2 χωρών έναντι των τρομοκρατικών απειλών σε μία περιοχή ιδιαίτερα ασταθή» καθώς και «να συμβάλλει στη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα».
Παράλληλα πραγματοποιείται και εναέρια άσκηση με την συνδρομή τουρκικών αεροσκαφών F-16 αλλά και πακιστανικών μαχητικών, με την ονομασία «Indus Viper-2013,», η οποία πραγματοποιείται στην πακιστανική Αεροπορική Βάση Mushaf της επαρχίας Punjab αρχομένης από τις χθες έως και τις 18 Μαρτίου 2013.
Ο στόχος της αεροπορικής άσκησης είναι «να συμβάλει στην ανάπτυξη της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν με την συνδρομή αεροπορικών δυνάμεων , να αναπτύξει το συντονισμό μεταξύ των συμμετεχόντων μονάδων και να βελτιώσει τον πληροφοριακό τομέα με παράλληλη ανταλλαγή εμπειριών σχετικά με τους διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών και εξοπλισμών.»
Η Τουρκία θα συμμετέχει στη ναυτική άσκηση με τη φρεγάτα TCG Gokova (F-496), 2 υποβρύχια καθώς και επιτελικούς αξιωματικούς και 5 τουρκικά μαχητικά F-16 θα συμμετάσχουν στην κοινή αεροπορική άσκηση.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.