Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Η Τουρκία δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά θρασύτατα κατηγορεί την Ελλάδα για... παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων!



Τα αίτια της εμμονής της Τουρκίας να μην εφαρμόζει τις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έχουν εκδοθεί εναντίον της εξετάζει από σήμερα η 1164η συνεδρίαση (5-7 Μαρτίου 2013) Σύνοδος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου στο μικροσκόπιο της Επιτροπής τίθεται η μη συμμόρφωση της Τουρκίας στην εκτέλεση 1.241 καταδικαστικών αποφάσεων.
Προεξάρχουσα θέση σ’ αυτές τις υποθέσεις κατέχουν οι τελεσίδικες αποφάσεις του Δικαστηρίου κατά της Τουρκίας, που αφορούν το θέμα των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας και το θέμα των περιουσιών των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα.

Όπως προκύπτει, η Επιτροπή θα εξετάσει γιατί η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει τις εναντίον της καταδικαστικές αποφάσεις για 13 υποθέσεις που αφορούν Κυπρίους και δεν καταβάλλει τις επιδικασθείσες αποζημιώσεις που, μαζί με τα δικαστικά έξοδα, ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια ευρώ.
Θα εξετασθεί ακόμη γιατί η Τουρκία καθυστερεί 23 χρόνια να εφαρμόσει την απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση “Λόρδος και άλλοι κατά Τουρκίας”, 7 χρόνια στην υπόθεση “Ξενίδης-Αρέστη κατά Τουρκίας” και πάνω από 3 χρόνια στην τελεσίδικη απόφαση της Ολομέλειας του Δικαστηρίου στην υπόθεση “Βαρνάβας και άλλοι κατά Τουρκίας.”
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης στο Συμβούλιο της Ευρώπης θα κληθεί να δώσει επαρκείς εξηγήσεις για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην καταβολή των επιδικασθεισών αποζημιώσεων και να παρουσιάσει ένα σχέδιο δράσης για τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν προκειμένου να διορθωθούν οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις στον τομέα της εφαρμογής των αποφάσεων του ΕΔΑΔ.
Το ενδιαφέρον της συνόδου της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης θα μονοπωλήσει η Τουρκία αφού, εκτός δέκα περίπου υποθέσεων που αφορούν την απροθυμία άλλων χωρών να εφαρμόσουν τελεσίδικες αποφάσεις του Δικαστηρίου, η Τουρκία πρόκειται να ελεγχθεί για την μη εφαρμογή 1241 αποφάσεων του ΕΔΑΔ.
Συγκεκριμένα η Τουρκία, πρόκειται να κληθεί να δώσει απαντήσεις στο γιατί δεν εφαρμόζει:
  1. Την καταδικαστική απόφαση στην περίπτωση “Αχμέτ και άλλοι κατά Τουρκίας”, που αφορά 83 υποθέσεις παράλειψης ή σημαντικής καθυστέρησης στις αποφάσεις της τουρκικής διοίκησης για την εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ.
  2. Την εκτέλεση της καταδικαστικής απόφασης στην υπόθεση “Ακσόϊ και άλλοι κατά Τουρκίας”, που αφορά την καταδίκη της Τουρκίας για 215 περιπτώσεις βίαιων ενεργειών των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας.
  3. Την εκτέλεση της καταδικαστικής απόφασης για την υπόθεση “Ογια Τουρκί κατά Τουρκίας”, που αφορά την καταδίκη της Τουρκίας για 33 υποθέσεις υπερβολικής βίας των αστυνομικών αρχών στην διάλυση ειρηνικών διαδηλώσεων.
  4. Την εκτέλεση της απόφασης του ΕΔΑΔ στην υπόθεση “Μπατί κατά Τουρκίας”, με βάση την οποία η Τουρκία καταδικάσθηκε, σε 85 υποθέσεις, για έλλειψη αποτελεσματικής έρευνας, σχετικά με τις παράνομες ενέργειες των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας.
  5. Την εκτέλεση της απόφασης του ΕΔΑΔ που αφορά την υπόθεση “Ντεμιρέλ και άλλοι κατά Τουρκίας”, με βάση την οποία η Τουρκία έχει καταδικασθεί, σε 166 περιπτώσεις, για υπερβολική διάρκεια της προσωρινής κράτησης και του χρόνου της ποινικής διαδικασίας.
  6. Την απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση “Ιντσάλ κατά Τουρκίας”, με βάση την οποία η Τουρκία έχει καταδικασθεί για παραβίαση του δικαιώματος ελευθερίας της έκφρασης σε 101 περιπτώσεις.
  7. Την απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση “Ορμάντσι κατά Τουρκίας” που αναφέρεται στην καταδίκη της Τουρκίας, για υπερβολική διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών και της έλλειψης δικαστικής προσφυγής σε 253 υποθέσεις.
  8. Την απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση “Σαλντούζ κατά Τουρκίας”, που αναφέρεται στην καταδίκη της Τουρκίας, σε 63 περιπτώσεις, για τον καταχρηστικό χαρακτήρα της ποινικής διαδικασίας και της έλλειψης νομικής συνδρομής κατά τη διάρκεια της κράτησης.
  9. Την απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση “Γκεντσέλ και άλλοι καταΤουρκίας”, που αφορά την καταδίκη της Τουρκίας σε 212 υποθέσεις έλλειψης ανεξαρτησίας και αμεροληψίας από τα δικαστήρια κρατικής ασφάλειας.
  10. Τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ εναντίον της Τουρκίας, για 30 υποθέσεις που σχετίζονται με τα περιουσιακά δικαιώματα Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.