Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ! Πολεμοχαρείς δηλώσεις απο την Γερμανία…


20140630-093149-34309219.jpg

Προβάρει ρόλο υπερδύναμης
ΓΕΡΜΑΝΙΑ – Με πολεμοχαρείς δηλώσεις χρησιμοποιεί πλέον την κυριαρχία της στην Ευρώπη ως βάση εξόρμησης στη διεθνή σκηνή, αλλά αυτή τη φορά για την προάσπιση των… ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Τις θέσεις Γκάουκ έσπευσε να στηρίξει ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Πρασίνων, Αντον Χοφράιτερ, ο οποίος εκτιμά ότι ο ειδικός ρόλος που είχε επί δεκαετίες η Γερμανία δεν υφίσταται πλέον

Του Μιχάλη Ψύλου
[1]Πριν από τέσσερα χρόνια, στις 22 Μαΐου του 2010, o τότε πρόεδρος της Γερμανίας Χορστ Κέλερ είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί μετά τον σάλο που είχαν προκαλέσει οι δηλώσεις του για την ανάγκη ανάληψης γερμανικής στρατιωτικής δράσης στο εξωτερικό για την προάσπιση των οικονομικών
συμφερόντων του Βερολίνου. Πολύ νερό κύλησε από τότε στον Ρήνο και ο νέος πρόεδρος της Γερμανίας, Γιόαχιμ Γκάουκ, επανήλθε δριμύτερος. Τόνισε την ανάγκη να πάρουν και πάλι οι Γερμανοί τα όπλα στο εξωτερικό, αλλά αυτή τη φορά για την προάσπιση των… ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Αισθάνομαι ότι η χώρα μας ίσως θα έπρεπε να εγκαταλείψει την απροθυμία που επιβαλλόταν σε προηγούμενες δεκαετίες και να ταχθεί υπέρ ενός μεγαλύτερου αισθήματος ευθύνης» υπογράμμισε ο Γιόαχιμ Γκάουκ σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία DLF, στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Νορβηγία. Για να προσθέσει με έμφαση: «Εντούτοις σήμερα η Γερμανία είναι μια υγιής και αξιόπιστη δημοκρατία και ένα κράτος δικαίου. Στέκεται στο πλευρό των καταπιεσμένων και μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε αυτόν τον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή για την επιβίωση αθώων ανθρώπων είναι μερικές φορές απαραίτητο να πάρεις τα όπλα». Ο δηλώσεις Γκάουκ δεν θα έπρεπε βέβαια να προκαλούν έκπληξη, με δεδομένο ότι στο πρόσφατο παρελθόν αρκετές γερμανικές κυβερνήσεις έχουν δώσει το πράσινο φως για τη συμμετοχή του γερμανικού στρατού σε αποστολές στο Αφγανιστάν κι αλλού. Αλλωστε ο ίδιος ο Γκάουκ είχε ζητήσει μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια έναν πιο ενεργό στρατιωτικό ρόλο της Γερμανίας σε διεθνές επίπεδο.
Ο Γκάουκ έσπευσε φυσικά να διευκρινίσει πως με την πρότασή του δεν εννοεί «τη συμπεριφορά που είχε η Γερμανία σε προηγούμενους αιώνες, που είχε στόχο τη γερμανική κυριαρχία. Το αντίθετο είναι αυτό που θέλω να πω» είπε ο Γερμανός πρόεδρος και πρόσθεσε: Λέμε ναι σε μια ενεργό συμμετοχή στην επίλυση των συγκρούσεων σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, μαζί με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ». Και εδώ είναι το κομβικό σημείο: Η αλλαγή στρατηγικής του Βερολίνου που χρησιμοποιεί πλέον την κυριαρχία του στην Ευρώπη ως βάση εξόρμησης στη διεθνή σκηνή.
Το Βερολίνο, ελέγχοντας οικονομικά την Ευρωπαϊκή Ενωση, αισθάνεται πλέον επαρκή αυτοπεποίθηση ώστε να διεκδικεί τον διεθνή ρόλο της υπερδύναμης. Με τον «μεγάλο συνασπισμό» Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών στη γερμανική κυβέρνηση, το Βερολίνο φαίνεται τώρα αποφασισμένο να αλλάξει το μεταπολεμικό στρατιωτικό δόγμα της χώρας. Τόσο ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ όσο και η Χριστιανοδημοκράτης υπουργός Αμυνας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν συμμερίζονται την άποψη ότι η Γερμανία δεν μπορεί πλέον να κλείνει τα μάτια «όταν συμβαίνουν καθημερινά δολοφονίες και βιασμοί σε όλον τον κόσμο», σύμφωνα με δήλωση της ίδιας της υπουργού. Η υπουργός Αμυνας εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξηθεί η γερμανική συμμετοχή στην ευρωπαϊκή δύναμη στο Μάλι, με το βάρος να δίνεται στις αερομεταφορές και τον ανεφοδιασμό εν πτήσει.
Ο Γκάουκ ως… αλ Ζαουάχρι
Περιορισμένες είναι άλλωστε και μάλλον χλιαρές οι εγχώριες γερμανικές αντιδράσεις στα επεκτατικά στρατιωτικά σχέδια της ελίτ του Βερολίνου. Η αριστερή «Tageszeitung» έγραψε ότι «ο Γκάουκ καλεί τους Γερμανούς στα όπλα». Η «Frankfurter Rundschau» θεωρεί τη λογική του προέδρου «απλά εσφαλμένη». Αν πριν από τέσσερα χρόνια οι εγχώριες αντιδράσεις για το ίδιο θέμα ήταν εκρηκτικές και είχαν οδηγήσει στην παραίτηση του τότε προέδρου Κέλερ, σήμερα το κλίμα έχει αλλάξει. Με εξαίρεση την Αριστερά, τα υπόλοιπα κόμματα και ο γερμανικός Τύπος είδαν μάλλον θετικά τις δηλώσεις Γκάουκ.
Ο εκπρόσωπος της Αριστεράς για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Γιαν βαν Ακεν, τόνισε ότι ο Γκάουκ γνωρίζει πολύ καλά πως «οι βόμβες δεν συμβάλλουν στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες εξέφρασαν απλά την έκπληξή τους για τη χρονική συγκυρία των δηλώσεων Γκάουκ. Το εκπληκτικό είναι ότι τις θέσεις Γκάουκ έσπευσε να στηρίξει ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Πρασίνων, Αντον Χοφράιτερ, ο οποίος εκτιμά ότι ο ειδικός ρόλος που είχε επί δεκαετίες η Γερμανία δεν υφίσταται πλέον.
Ενδεικτικό του κλίματος που δημιουργείται είναι το γεγονός ότι ένας πρώην βουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και δημοσιογράφος, ο Γιούργκεν Τοτενχόφερ, που τόλμησε να χαρακτηρίσει τον Γερμανό πρόεδρο «πολεμοχαρή τζιχαντιστή» και να δημοσιεύσει φωτομοντάζ που δείχνει το πρόσωπο του ομοσπονδιακού προέδρου σε μια εικόνα του ηγέτη της Αλ Κάιντα, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε φυλάκιση έως και 5 ετών για προσβολή του προέδρου της Δημοκρατίας. Με ανάλογη ποινή απειλείται και ο βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς, Νόρμπερτ Μίλερ, που επέκρινε τον Γερμανό πρόεδρο ως «αηδιαστικά πολεμοχαρή».
olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.