σχόλιο ID-ont: Προφανώς πρόκειται για χώρα που δεν φοβάται να δοκιμάσει νέα συστήματα, όμως παράλληλα έχει μηχανισμούς αυξημένης κοινωνικής ευαισθησίας/λογοδοσίας.
Στην περίπτωσή μας το e-voting σύστημα δεν θεωρείται ως θέσφατο/αυταπόδεικτο/σωτήριο, αλλά δοκιμάζεται πιλοτικά και εντοπίζοντας τις αδυναμίες του απλά απορρίπτεται!!!
Τι θα είχαμε εάν κάτι τέτοιο εφαρμοζόταν στην Ελλάδα; Φανφάρες και κούφια λόγια: "Σωτήριο σύστημα", "Σηματοδοτεί την μετάβαση της χώρας στην εποχή της τεχνολογίας!", "Όπως ισχύει σε όλες τις πολιτισμένες χώρες της Δύσης έτσι κι εδώ...", "Μειώνεται το γραφειοκρατικό κόστος και εδραιώνεται η δυνατότητα του πολίτη να λέει άμεσα καθαρά και ανόθευτα τη γνώμη του"
Μπούρδες, τρίχες, ανοησίες κομπλεξικών γραφειοκρατών, κολλημένων στην δήθεν ΥΠΕΡ-αξία της δήθεν "Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης". Τρομάρα τους, το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκεται για συστήματα που πανεύκολα νοθεύεται η βούληση των πολιτών, με το πάτημα ενός κουμπού.
Κάτι τέτοιο δεν μας λέει άλλωστε και ο καθηγητής Πανεπιστημίου του Michigan;
http://id-ont.blogspot.gr/2012/04/video-michigan-j-alex-halderman.html
Για τον ίδιο λόγο και οι Γερμανοί δεν χρησιμοποιύν τους Η/Υ στις εκλογές τους:
http://id-ont.blogspot.gr/2013/09/dw.html
www.in.gr: Οι δοκιμές του συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας τερματίζονται στη Νορβηγία λόγω φόβων για την ασφάλεια της διαδικασίας, αλλά και λόγω της αποτυχίας του συστήματος να αυξήσει τη συμμετοχή στις εκλογές.
Ο τερματισμός των δοκιμών, οι οποίες είχαν πραγματοποιηθεί στις βουλευτικές εκλογές του 2011 και του 2013, ανακοινώθηκε από το νορβηγικό υπουργείο Τοπικής Κυβέρνησης και Εκσυγχρονισμού ανακοίνωσε την απόφαση, το οποίο κάνει λόγο για «πολιτικές διαφωνίες» επί του θέματος και τονίζει την ανάγκη «να διασφαλιστεί η υψηλή εμπιστοσύνη των νορβηγών ψηφοφόρων στην εκλογική διαδικασία».
Σύμφωνα με έκθεση για τα αποτελέσματα των δοκιμών, στις εκλογές του 2013 ψήφισαν μέσω Διαδικτύου 70.000 από τους 250.000 πολίτες σε όλη τη χώρα που είχαν τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψήφου.
Δεν υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία αυξάνει γενικά τη συμμετοχή στις εκλογές ή τη συμμετοχή επιμέρους ομάδων όπως οι νέοι.
Επιπλέον, η έκθεση εκφράζει ανησυχίες ότι η online ψήφος στο σπίτι ή σε δημόσιους χώρους θα μπορούσε να υπονομεύσει την αρχή της μυστικής ψήφου.
Όπως επισημαίνει το BBC, λίγο πριν από τις εκλογές του 2013 η κυβέρνηση είχε δεχθεί επικρίσεις για την ασφάλεια του συστήματος κρυπτογράφησης των ψήφων, και ορισμένοι ειδικοί ζήτησαν την αλλαγή του.
Η έκθεση αναγνωρίζει ακόμα ότι ένα μικρό ποσοστό ψηφοφόρων, το 0,75% του συνόλου, κατάφεραν να ψηφίσουν δύο φορές το 2013, πρώτα μέσω Διαδικτύου και αμέσως μετά σε εκλογικό κέντρο.
http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231331023
id-ont.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.