Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Η ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην UNESCO θα σημάνει το τέλος των ορθοδόξων εκκλησιών στην πρώην σερβική επαρχία


serbia 1

Ο Ηγούμενος από το μοναστήρι Βισόκι Ντετσάνι στο Κοσυφοπέδιο Σάβα Γιάνιτς πιστεύει ότι η UNESCO θα πρέπει αφαιρέσει όλες τις Σερβικές Ορθόδοξες εκκλησίες από τον κατάλογο  από την « στιγμή που θα  επιτρέψει στους Αλβανούς να διαχειριστούν όλη αυτήν την περιουσία», αναφέρει σχετικό  σερβικό δημοσίευμα .

«Αν θέλει η UNESCO παρ “όλα αυτά να αφήσει τον έλεγχο των μονών και των εκκλησιών στα χέρια των Αλβανών εθνικιστών του UCK,  τότε να τις αφαιρέσει εκ των προτέρων από τον Κατάλογο μνημείων της Παγκόσμιας θρησκευτικής Κληρονομιάς «, έγραψε ο Ηγούμενος στο Twitter.
Ο ίδιος πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος για να «προχωρήσουμε μπροστά» είναι να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα προστατεύσει την σερβική ταυτότητα και τα δικαιώματα των Σέρβων  στην επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου.
«Ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε είναι να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός προστασίας της ταυτότητας μας, των δικαιωμάτων μας , εντός αυτού του μορφώματος που ονομάζεται Κόσοβο», έγραψε ο ίδιος .
Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία (SPC) αλλά και ο Ηγούμενος της Μονής Ντετσάνι θεωρούν ότι σε περίπτωση αναγνώρισης και εισόδου των Αλβανών στην UNESCO χωρίς μηχανισμό προστασίας , θα δημιουργηθεί  ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα για τις σερβικές εκκλησίες στο Κοσσυφοπέδιο.
Ο Γιάνιτς τόνισε ότι το μοναστήρι του «ποτέ δεν έκανε τίποτα για να βλάψει κανέναν, και προσέφερε βοήθεια και στους Αλβανούς, κατά την διάρκεια της σύγκρουσης του Κοσσυφοπεδίου».
«Θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά. Το ΝΑΤΟ έχει αναλάβει την προστασία μας εδώ και 15 χρόνια», δήλωσε ο Γιάνιτς.
Ο ηγούμενος της Μονής Βισόκι Ντετσάνι αναφέρει ως παραδείγματα για «την διαφορετική πραγματικότητα του Κοσσυφοπεδίου»,  μια σειρά από φωτογραφίες από την καταστροφή των εκκλησιών της Σερβίας, τονίζοντας την συμβολή των στρατευμάτων της KFOR, και ευχαριστώντας το ΝΑΤΟ για όσα έκανε τα προηγούμενα χρόνια προστατεύοντας αυτές τις τοποθεσίες.
«Χωρίς αυτούς, όλες οι εκκλησίες μας θα είχαν κατεδαφιστεί» δήλωσε ο Γιάνιτς.
Επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης Αρχιμανδρίτης Θεοδόσιος εξέδωσε μια δήλωση πρόσφατα για το ίδιο θέμα, μιλώντας για υπέρτερη «βιασύνη» της Πρίστινα να συμμετάσχει στον οργανισμό της UNESCO.
Σε ανάλυση από την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr, τονίζεται ότι η ΕΕ θα αφήσει στο έλεος του Θεού τις εκκλησίες στο Κοσσυφοπέδιο, όπως και τους Σέρβους .
Αυτήν ήταν άλλωστε η πολιτική των Βρυξελών από την αρχή της κρίσης και του Πολέμου το 1999. Όμως ότι και να κάνουν Αλβανοί, οι Γερμανοί και λοιποί άθεοι ,  οι μονές  και οι εκκλησιές θα επιζήσουν και θα επιβιώσουν. Υπάρχουν άλλωστε  ανώτερες δυνάμεις που «ασχολούνται» με το θέμα αυτό.
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.