Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

«ΕΧΘΡΟΙ» ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ!!!


ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΑΪΔΕΥΟΥΝ (ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ) ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΕΣ ΕΧΘΡΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΞΟΥΝ ΕΙΡΗΝΙΚΑ!!! ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΟ ΙΔΙΟ…
Πώς μας αντιλαμβάνονται οι «άλλοι»; Ποια είναι η εικόνα που έχουν οι Τουρκοκύπριοι για εμάς;
Πώς καταγράφεται αυτή η εικόνα των Ελληνοκυπρίων στα τουρκοκυπριακά Μέσα Ενημέρωσης; Σε αυτά τα ερωτήματα έρχεται να δώσει απάντηση η έρευνα των Ιάκωβου Τσαγγάρη και Αθανασίου Ν. Σαμαρά που έγινε για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Advanced Media Institute.
Σημαντικές είναι οι εικόνες που έχει μία εθνική ομάδα για τον εαυτό της, καθώς και για τα άλλα στοιχεία του συστήματος που αποτελούν το διεθνές της περιβάλλον. Οι εικόνες αυτές περιέχουν πληροφορίες για το ποιοι είμαστε «εμείς» και για το ποιος είναι ο «άλλος», καθώς και για το ποια είναι η μεταξύ μας σχέση. Οι εικόνες αυτές αναπόδραστα ενσωματώνουν στοιχεία όπως ο φιλικός ή εχθρικός χαρακτήρας της σχέσης και ο παράγων της ισχύος.
Συνεπώς, η μελέτη των εικόνων που έχει ο ένας για τον άλλο μας αποκαλύπτει το πώς βιώνει ο καθένας αυτή τη σχέση και τη δυναμική που μπορεί να αναπτύξει η σχέση αυτή στο μέλλον. Οι εικόνες αυτές όταν είναι εμπεδωμένες και παγιωμένες λειτουργούν ως στερεότυπα, και καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο ο ένας αντιλαμβάνεται τον άλλο.
Οι ερευνητές, πέρα από τα συνήθη εργαλεία ανάλυσης, χρησιμοποιούν την τυπολογία εικόνων που έχει διαμορφωθεί στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων.
Τα αποτελέσματα
Αρνητική παρουσιάζεται γενικά η εικόνα των Ελληνοκυπρίων στα δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου, αλλά υπάρχουν διαφοροποιήσεις στον βαθμό αρνητισμού και εμφανίζονται θετικότερες αναφορές όσο αριστερότερα του ιδεολογικοπολιτικού φάσματος τοποθετείται μια εφημερίδα.
Το σημαντικότερο εύρημα της έρευνας είναι ότι η επικρατούσα εικόνα για τους Ελληνοκύπριους στον τουρκοκυπριακό Τύπο είναι η εικόνα του «εχθρού», η οποία είναι κυρίαρχη στην συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιευμάτων, ακολουθούμενη σε συχνότητα εμφάνισης από την εικόνα του «συμμάχου», η οποία είναι πιο αδύναμη και παρουσιάζει τα υψηλότερά της ποσοστά στις εφημερίδες που τοποθετούνται στα αριστερά του ιδεολογικοπολιτικού φάσματος.
Η εικόνα του εχθρού εμφανίζεται στο 68,2% των δημοσιευμάτων στα οποία υπάρχει διαμορφωμένη εικόνα ετερότητας για τους Ε/κ.
Τα υψηλότερα ποσοστά γι’ αυτή την εικόνα παρουσιάζονται στην ακροδεξιά «Volkan» (83,3%). Όσο αριστερότερα του ιδεολογικοπολιτικού φάσματος βρίσκεται μια εφημερίδα, τόσο χαμηλότερο γίνεται το ποσοστό εμφάνισης της εικόνας του εχθρού στα δημοσιεύματά της. Έτσι, στην κεντροδεξιά «Kıbrıs» εμφανίζεται στο 71,7% των δημοσιευμάτων, στην κεντροαριστερή «Yeni Düzen» στο 59,2% και στην αριστερή «Afrika» στο 47,4%.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι απλοί Ελληνοκύπριοι αξιολογούνται το ίδιο αρνητικά με τα κόμματα, θετικότερα από τους πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας και την Κυπριακή Δημοκρατία και αρνητικότερα από κρατικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους και τους θεσμούς της Δημοκρατίας.
Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η αξιολόγηση και η εικόνα των Ελληνοκυπρίων επηρεάζεται από τα ειδησεογραφικά θέματα. Έτσι, θέματα που ενέχουν το στοιχείο της σύγκρουσης, του αρνητισμού και του προβλήματος, επηρεάζουν σαφώς αρνητικότερα την εικόνα των Ελληνοκυπρίων, με αποτέλεσμα η εικόνα του εχθρού να παρουσιάζεται σε υψηλότερα ποσοστά σε θεματικές κατηγορίες που αφορούν, για παράδειγμα, τις συνομιλίες για το Κυπριακό και τις σχέσεις των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων με την ΕΕ. «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»
hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.