Την έκθεση αξιολόγησης όσον αφορά τις θεωρήσεις διαβατηρίων για Τούρκους πολίτες, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, υποβάλλει αύριο Τετάρτη η Κομισιόν.
Η έκθεση θα συνοδεύεται από νομοθετική πρόταση για τη μεταφορά της Τουρκίας στη λίστα των χωρών που οι πολίτες τους δεν χρειάζονται βίζα για την ΕΕ.
Προϋπόθεση για την Τουρκία είναι η εκπλήρωση των κριτηρίων από τα 72 συνολικά που της είχαν επιβληθεί έναντι όλων των κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Κυβέρνηση παρακολουθεί και αξιολογεί καθημερινά τις εξελίξεις σε σχέση με την θεώρηση διαβατηρίων για Τούρκους υπήκοους και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εσωτερικές συσκέψεις σε επίπεδο τεχνοκρατών, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Η θέση της Κύπρου, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, συνοψίζεται στην ανάγκη, όπως εξάλλου ισχύει για όλα τα κράτη που επιθυμούν φιλελευθεροποίηση εισόδου για υπηκόους τους σε κράτη μέλη της ΕΕ, όπως εφαρμόσουν όλα τα απαιτούμενα κριτήρια έναντι όλων των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Τουρκία ενέκρινε την απελευθέρωση θεωρήσεων εισόδου για πολίτες της ΕΕ
Το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες της ΕΕ μόλις η ΕΕ άρει την υποχρέωση των Τούρκων να έχουν θεώρηση εισόδου όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ, σύμφωνα με μια απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Τουρκικής Κυβέρνησης. Η κίνηση αυτή γίνεται για να ικανοποιηθεί ένα από τα 72 κριτήρια που έχουν θέσει στην Τουρκία οι Βρυξέλλες.
Ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία θα ισχύει και για τους Ελληνοκυπρίους. «Αυτό δεν σημαίνει την αναγνώριση της Κύπρου. Αν η ΕΕ καταργήσει τις βίζες για τους Τούρκους πολίτες, τότε θα καταργήσουμε κι εμείς την βίζα για τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Αυτή τη στιγμή, οι Ελληνοκύπριοι μπορούν ήδη να ταξιδεύουν στην Τουρκία, όμως εκδίδουμε τη θεώρηση εισόδου τους σ’ ένα χωριστό χαρτί. Μ’ αυτή τη νέα ρύθμιση δεν θα χρειάζονται βίζα», διευκρίνισε.
Ο οδικός χάρτης
Στις 18 Μαρτίου 2016, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και της Τουρκίας συμφώνησαν στον τερματισμό της παράνομης μετανάστευσης από την Τουρκία προς την ΕΕ και τη δημιουργία νόμιμων οδών επανεγκατάστασης των προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ από τις 20 Μαρτίου 2016 και η 4η Απριλίου 2016 ορίστηκε ως ημερομηνία για την έναρξη της επιστροφής στην Τουρκία των ανθρώπων που φτάνουν στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου.
Ως μέρος της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, της 18ης Μαρτίου, συμφωνήθηκε, μεταξύ άλλων, ότι η εκπλήρωση του οδικού χάρτη για απελευθέρωση της βίζα, που προβλεπόταν αρχικά για το φθινόπωρο του 2016. Στη βάση του στόχου να αρθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες, το αργότερο μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2016, η Τουρκία συμφώνησε να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να εκπληρώνει όλα τα εναπομείναντα νομοθετικά προαπαιτούμενα.
Μια πρώτη έκθεση σχετικά με την πρόοδο της Τουρκίας στην εκπλήρωση των απαιτήσεων του οδικού χάρτη για απελευθέρωση της βίζα δημοσιεύθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2014 και μια δεύτερη έκθεση στις 4 Μαρτίου το 2016.
Τα ερωτήματα
Ο Διδάκτωρ διεθνών σχέσεων και πολιτικός αναλυτής Γιάννος Χαραλαμπίδης, παραθέτει προβληματισμούς και ερωτήματα σε σχέση με την κατάργηση της βίζας καθώς και τα διλήμματα της Λευκωσίας.
«Πώς θα εφαρμοστεί η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες εντός της ΕΕ εάν, αφενός, η Άγκυρα δεν θεσπίσει και δεν θέσει σε ισχύ τις σχετικές με το ζήτημα νομοθεσίες και εάν, αφετέρου, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αναγνωριστεί από την Άγκυρα, ώστε η συμφωνία να τεθεί σε ισχύ με όλα τα κράτη-μέλη.
Και ταυτοχρόνως: Πώς θα δεχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία να εφαρμοστεί η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, χωρίς προηγουμένως η Άγκυρα να ακυρώσει την υφιστάμενη διαδικασία, την οποία υιοθετεί για τους Κυπρίους από τους οποίους, για να εισέλθουν εντός της επικράτειάς της, αξιώνει όπως υπογράψουν, είτε ηλεκτρονικά είτε σε συμβατικό έντυπο έγγραφο, ότι αποτελούν πολίτες της λεγόμενης «Ελληνοκυπριακής Διοίκησης του Νότου». Είναι αντιληπτό ότι αυτή η τουρκική πολιτική είναι ενταγμένη στη λογική της «εκλιπούσας» Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ερώτημα: Τι θα πράξει ο Πρόεδρος, εάν η Τουρκία εκπληρώσει τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ζητά η ΕΕ, αλλά δεν αποδεχθεί να εφαρμόσει τη συμφωνία και με την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία για να θέσει σε ισχύ, θα πρέπει να προχωρήσει σε νομικές διαδικασίες μαζί της και, ως εκ τούτου, να προχωρήσει σε μορφή αναγνώρισης; Είτε, λοιπόν, η Τουρκία θα πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία είτε η Κυπριακή Δημοκρατία και ο Πρόεδρος θα πρέπει να ασκήσουν βέτο. Ή, εάν δεν ασκήσουν βέτο, θα αποδεχθούν, έστω και σιωπηρώς, την τουρκική πολιτική λογική της «εκλιπούσας»».
ΔΗΚΟ: Προκλητική η επικείμενη απόφαση/εισήγηση της ΕΕ
Η επικείμενη απόφαση/εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προνομιακή θεώρηση βίζας και την ελεύθερη διακίνηση των Τούρκων υπηκόων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι προκλητική και παντελώς λανθασμένη, δηλώνει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος. «Δηλαδή, με άλλα λόγια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας λέει πως ενώ εμείς οι ελληνοκύπριοι δεν μπορούμε να διακινούμαστε ελεύθερα στη χώρα μας λόγω της τουρκικής κατοχής, τα 70 εκατομμύρια των Τούρκων θα μπορούν να μπαίνουν στη χώρα μας ελεύθερα», επισημαίνει.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος παραθέτει ερωτήματα που προκύπτουν και από τη στάση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ γύρω από αυτό το θέμα:
Ποια είναι τα 72 κριτήρια που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με τα οποία έχει συμφωνήσει η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ;
Γιατί δεν συζητήθηκαν αυτά τα κριτήρια στο Εθνικό Συμβούλιο;
Η ελεύθερη διακίνηση των ε/κ στην ίδια τους τη χώρα είναι μέσα σε αυτά τα κριτήρια; Το δικαίωμα περιουσίας; Τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα;
Γιατί πιστεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως η Τουρκία έχει εκπληρώσει αυτά τα κριτήρια;
Ο Κύπριος Επίτροπος κ. Χρίστος Στυλιανίδης συμφωνεί με τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Τουρκία έχει συμμορφωθεί;
Αν ναι, η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ συμφωνεί με τον κ. Στυλιανίδη;
Γιατί η Κυβέρνηση ΔΗΣΥ «ρίχνει τη μπάλα» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Μήπως επειδή έχει αποτύχει να προστατέψει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας;
Το Δημοκρατικό Κόμμα καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να εγκαταλείψει τις προεκλογικές σκοπιμότητες και να συγκαλέσει άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο για συζήτηση αυτών των επικίνδυνων εξελίξεων.
ΕΔΕΚ: Η Τουρκία να εκπληρώσει τις κυπρογενείς δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ
Η θέση της κυβέρνησης αναφορικά με την κατάργηση της θεώρησης βίζας για Τούρκους υπηκόους από τις χώρες μέλη της ΕΕ κινείται προς την ορθή κατεύθυνση, δηλώνει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος. «Ελπίζουμε ότι θα παραμείνει σταθερή μέχρι τέλους και παρά τις πιέσεις που προβλέπουμε ότι θα της ασκηθούν από εχθρούς και «φίλους»».
Η κυβέρνηση πρέπει με σταθερότητα να απαιτήσει από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, αλλά και τις υπόλοιπες χώρες μέλη να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία για να
Αποσύρει το έγγραφο του Ιουνίου του 2014 που χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία «εκλιπούσα», και
Υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2005 έναντι της ΕΕ και αφορούν την Κύπρο
Σε αντίθετη περίπτωση, επισημαίνει ο κ. Σιζόπουλος, η Λευκωσία θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι είτε μόνη, είτε και με άλλες χώρες θα παρεμποδίσει τη συνέχιση της διαδικασίας αναβάθμισης των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ καθώς και της ενταξιακής-της πορείας. Έχει απολέσει μέχρι σήμερα σημαντικές ευκαιρίες για άσκηση πιέσεων, ελπίζουμε ότι θα αξιοποιηθούν σωστά αυτές που θα προκύψουν στο μέλλον.
Συμμαχία: Η Κυβέρνηση να θυμίζει στη Γερμανία ότι η έλλειψη αλληλοσεβασμού μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα
Η Κυπριακή Κυβέρνηση διαθέτει ισχυρά πολιτικά όπλα για να θυμίσει στη Γερμανία ότι η έλλειψη αλληλοσεβασμού μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και σε Γερμανικά συμφέροντα, αναφέρει σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Στελιος Στυλιανού.
«Είναι αδιανόητο την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας και να παρεμποδίζει το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κομισιόν να οδηγείται σε παραχώρηση ελεύθερης εισόδου στα 80 εκατομμύρια Τούρκων υπηκόων σε όλες της Ευρωπαϊκές χώρες περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Κυπριακή Κυβέρνηση ελπίζουμε, να αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα του θέματος και του γεγονότος ότι τυχόν παραγνώριση της από την Κομισιόν οδηγεί σε καθιέρωση της τουρκικής θέσης περί «εκλιπούσας» Κυπριακής Δημοκρατίας και θα λάβει έστω και τώρα όλα τα απαραίτητα νομικά και πολιτικά μέτρα προς αποτροπή αυτής της εξέλιξης. Η Κυπριακή Κυβέρνηση διαθέτει ισχυρά πολιτικά όπλα για να θυμίσει στη Γερμανία ότι η έλλειψη αλληλοσεβασμού μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και σε Γερμανικά συμφέροντα. Εφαρμόζοντας την αρχή της αμοιβαιότητας, η Γερμανία θα μπορούσε να χάσει τις στρατιωτικές διευκολύνσεις που της προσφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία στο έδαφος της».
Οικολόγοι: Οι εξελίξεις έχουν προλάβει την κυπριακή ηγεσία.
Δυστυχώς η Κυβέρνηση Αναστασίαδη παρακολουθεί με δεμένα χέρια τις εξελίξεις για το σχέδιο που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα καταργήσει τη βίζα στους Τούρκους πολίτες, αναφέρουν σε ανακοίνωσή του οι Οικολόγοι – Συνεργασία Πολιτών.
«Φαίνεται ότι κρατάει αποστάσεις και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου το μόνο που κάνουν είναι να ΜΗΝ μας καθησυχάζουν. Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι υπάρχουν μυστικά ανταλλάγματα μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας και δυστυχώς οι εξελίξεις μας ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ. Με την κατάργηση της βίζας η Τουρκία παίρνει το διαβατήριο για να ανοίξει τα ενταξιακά της κεφάλαια. Δεν μας πείθει ότι η κυβέρνηση αξιολογεί τις εξελίξεις γιατί πολύ απλά οι εξελίξεις έχουν προλάβει την κυβέρνηση.
Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλούμε για ακόμη μια φορά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να συγκαλέσει άμεσα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ή Εθνικό Συμβούλιο, για συντονισμό και δράση έναντι των τουρκικών και ευρωπαϊκών σχεδίων που επηρεάζουν άμεσα την Κύπρο».
Αλληλεγγύη: Δεν υπάρχει άλλοθι για την Κυβέρνηση
Η Αλληλεγγύη τονίζει ότι η κατάργηση βίζας για τους Τούρκους πολίτες περνά μόνο μέσα από την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Το γεγονός ότι η απόφαση που αφορά την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες στην ΕΕ απαιτεί ειδική πλειοψηφία, αφού αποτελεί συναπόφαση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για την Κυπριακή Κυβέρνηση και υποχώρηση από την θέση ότι η Τουρκία οφείλει να εκπληρώσει τις βασικές της υποχρεώσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία.
Είναι ορθή η θέση της Κυβέρνησης ότι η Τουρκία οφείλει να καταργήσει τη διαδικασία υπογραφής εντύπου το οποίο πρέπει να συμπληρώνουν Κύπριοι, και στο οποίο περιγράφονται και αναγράφονται ως πολίτες της ‘Ελληνοκυπριακής Διοίκησης του Νότου. Όμως δεν μπορεί να εφαρμοστεί η συμφωνία για την κατάργηση της βίζας σε Τούρκους πολίτες χωρίς την αναγνώριση από την Άγκυρα και των 28 κρατών μελών, μεταξύ των οποίων και η Κυπριακή Δημοκρατία. Χωρίς την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα, η οποιαδήποτε συμφωνία θα επιβεβαιώνει την τουρκική πολιτική περί εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας. Ακόμη και σε περίπτωση που η Επιτροπή επιμείνει να εφαρμοσθούν οι νέες διατάξεις για συναπόφαση, οφείλουμε να επιδιώξουμε μειοψηφία αρνησικυρίας, δηλαδή τουλάχιστον τέσσερα μέλη του Συμβουλίου που να αντιπροσωπεύουν άνω του 35% του πληθυσμού της ΕΕ. Επίσης, θα επιχειρήσουμε να ανακόψουμε την απόφαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
sigmalive
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.