Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Σύμφωνα με επίσημα πλέον στοιχεία, το 30% των μουσουλμάνων που ζουν στην Γαλλία μια χώρα που έχει τους πιο προοδευτικούς νόμους σχετικά με την θρησκευτική ελευθερία, απορρίπτουν τους νόμους του κράτους και υπακούουν μόνο στους νόμους του Ισλάμ.
«Ένα 30% από τα συνολικά 3-4 εκατομμύρια μουσουλμάνων στη Γαλλία απορρίπτουν τους νόμους του κράτους, καθώς θεωρούν τους ισλαμικούς πολύ πιο σημαντικούς, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα Journal du Dimanche.
Ειδικότερα, το 29% των ερωτηθέντων απάντησαν «ναι» στο ερώτημα εάν θεωρούν τη Σαρία πιο σημαντική από τους νόμους της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Επιπλέον, το 20% των ανδρών μουσουλμάνων και το 28% των γυναικών μουσουλμάνων που απάντησαν στις ερωτήσεις της εταιρείας δημοσκοπήσεων Ifop δήλωσαν υπέρ του νικάμπ και της μπούρκα, που καλύπτουν τόσο το πρόσωπο όσο και το σώμα.
Ένα 60% επίσης δήλωσε ότι θα ήθελε τα κορίτσια και οι γυναίκες να φορούν μαντίλα στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, η οποία έχει διά νόμου απαγορευτεί στα δημόσια ιδρύματα.
Θύελλα αντιδράσεων, εντός αλλά και εκτός γαλλικών συνόρων, προκάλεσε και η απαγόρευση του λεγόμενου μπουρκίνι σε πολλές πόλεις της χώρας, με τους γάλλους μουσουλμάνους ηγέτες να κάνουν λόγο για στιγματισμό των μουσουλμάνων.
Η δημοσκόπηση της Ifop έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι μουσουλμάνοι αποτελούν το 10% του γαλλικού πληθυσμού (65 εκατομμύρια). Όπως αναφέρεται στη Journal du Dimanche, οι μουσουλμάνοι αποτελούν το 5,6% των πολιτών ηλικίας 15 ετών και άνω, ενώ 10% είναι οι 25 ετών και άνω. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 84% των γάλλων μουσουλμάνων είναι κάτω των 50 ετών.
Η δυσκολία στον καθορισμό τη θρησκευτικού υποβάθρου των γάλλων πολιτών έγκειται στη νομοθεσία, η οποία απαγορεύει τη συλλογή δεδομένων για τη θρησκεία και την εθνικότητα»
Όσο για την Ελλάδα…
ΝΙΚΟΣΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.niksoxeiladakis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.