Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

»Ένας πόλεμος στα Σκόπια θα μπορούσε να είναι πολύ πιο επικίνδυνος ακόμη κι από αυτόν στη Boσνία-Ερζεγοβίνη ».


media
ENTΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Ένας πόλεμος στα Σκόπια θα μπορούσε να είναι πολύ πιο επικίνδυνος ακόμη κι από αυτόν στη  Boσνία-Ερζεγοβίνη, γιατί όλες οι χώρες της περιοχής θα είναι αναπόφευκτα ενεχόμενες.Η ΕΕ και οι δυτικές καγκελαρίες κρατάνε την ανάσα τους αλλά μοιάζουν ανίκανες να επηρεάσουν την διαδραμάτιση των γεγονότων. Όσο για τον  Nikola Gruevski, τι θέλει ακριβώς;

H σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτυση ήρθε σε συμφωνία με όλα τα αλνβανικά πολιτικά κόμματα και είναι έκτοτε στις πόρτες της εξουσίας. Ο Zoran Zaev, ο αρχηγός του SDSM, θα όφειλε να γίνει πρωθυπουργός αλλά το VMRO-DPMNE του Nikola Gruevski δοκιμάζει να παίξει παρατάσεις και καταγγέλει τοςυ κινδύνους μιας  « έκρηξης » στη χώρα.
Αλβανία 
Σημείο της ανόδου των τοπικών εντάσεων την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017, ο πρόεδρος του  Kosovo, Hashim Thaçi, ανακοίνωσε την κατάθεση ενός σχεδίου νόμου για την τροποποίηση του Συντάγματος και να μεταμορφώσει τις δυνάμεις της ασφάλειας της χώρας σε αληθινό στρατό. Το ΝΑΤΟ ανησυχεί…..και το Βελιγράδι τρίζει τα δόντια του.
‘Οπως η Κροατία, η Σλοβενία
προσανατολίζεται κι αυτή τώρα να επαναφέρει την υποσχρεωτική στρατιωτική θητεία  rπου καταργήθηκε το 2004.΄Ενα μέτρο που διαιρεί το πληθυσμό, ανησυχεί για εντάσεις που που συσσωρεύονται στα Βαλκάνια αλλά λίγο επιθυμεί ν΄αυξήσει τον προυπολογισμό για Άμυνα.
Αυτές οι εντάσεις δεν εμπόδισαν τον πρόεδρο της Αλβανίας τον  Bujar Nishani να πραγματοποιήσει μια « ιστορική » επίσκεψη στο  Bujanovac και στο  Preševo. Μια ευκαιρία να υπενθυμίσει ότι η Αλβανία επαγρυπνά «με προσοχή» στο σεβασμό των δικαιωμάτων της μειονότητας της αλβανικής στο νότο της Σερβίας.
Κροατία:
Άλλη περιοχή,άλλος πόλεμος αλλά μια aubaine για την κροάτικη οικονομία.Γιατί παρά τις διαψεύσεις τις επίσημες το Zagreb ξεφορτώνεται τα παλιά του stocks σε όπλα κια τα μεταπωλεί σε διάφορες φράξιες στη Συρία μέσω της Σαουδικής Αραβίας ή της Ιορδανίας σε μεγάλη περιφρόνηση του διεθνούς embargo.
Η Boσνία-Ερζεγοβίνη.
πληρώνει 250 διπλωμάτες στο εξωτερικό , αλλά δεν έχει ούτε εξωτερική πολιτική ούτε αληθινή διπλωματία. Οι διορισμοί εξαρτώνται από τις πολιτικές πεποιθήσεις, οι θέσεις στις πρεσβείες στελεχώνονται από αποτυχημένους πολιτικούς και κάθε μέλος της συλλογικής προεδρίας της χώρας καλλιεργεί το δικό του διπλωματικό δίκτυο.Αυτοψία μιας χρεωκοπίας.

Οι σχέσεις Αθηνών κι Άγκυρας
είναι στην κόψη του ξυραφιού καθώς το Ανώτατο Ελληνικό Δικαστήριο αρνήθηκε την έκδοση 8 τούρκων σταρτιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα της 16 Ιουλίου 2016. Εκτιμώντας ότι η Τουρκία δεν είναι μια χώρα σίγουρη η ελληνική δικαιοσύνη  στέλνει έτσι ένα μήνυμα στην ΕΕ.

Παράνομα θρησκευτικά ισλαμισά σχολεία λειτουργούν στο Monténégro;
Aυτό διαβεβαιώνει ο επικεφαλής της Ισλαμικής Κοινότητας  ο reis Rifat Fejzić, που φωτοφραφίζει το ρόλο του παλιού μουφτή του  Novi Pazar, του Muamer Zukorlić, και των τοπικών του séides. Από την πλευρά τους οι επίσημες αρχές τηρούν σιγή ιχθύος. rfi 10.3.17, Le Courrier des Balkans.
dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.