Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ ΡΩΣΙΑΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΙΡΑΝ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ, ΠΟΥ «ΑΔΕΙΑΖΕΙ» ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


 

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Με ένα εκτενές άρθρο η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα, Yeni Şafak, παρουσιάζει το μεγάλο παιχνίδι που παίζουν οι τρεις χώρες, Ρωσία, ΗΠΑ και Ιράν, στην Συρία, μοιράζοντας ουσιαστικά τις περιοχές επιρροής τους και αφήνοντας εκτός την Τουρκία, όπου αφ’ ενός την αποκλείουν από τις εξελίξεις και αφ’ ετέρου σκάβουν ουσιαστικά τον λάκκο της στην μετά-πολεμική Συρία.


Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, που προδίδει τις έντονες ανησυχίες της Άγκυρας για τις εξελίξεις, οι στόχοι των τριών χωρών παρουσιάζονται ως εξής :
Η μεν Ρωσία ενδιαφέρεται για την δημιουργία μιας δικής της ζώνης στην δυτική πλευρά, στην Μεσόγειο της Συρίας, με τις ναυτικές της βάσεις που θα εξασφαλίζουν την αποκλειστική συγκέντρωση και εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και των πετρελαίων της περιοχής, φυσικά με το κέρδος προς την ρωσική πλευρά.

ΟΙ ΗΠΑ ενδιαφέρονται και προωθούν με κάθε μέσο την δημιουργία κουρδικού κράτους στην βόρεια ζώνη της Συρίας, ένα γεγονός και μια εξέλιξη που βάζει κυριολεκτικά φωτιά στην ίδια την Τουρκιά που βλέπει για πρώτη φορά τόσο έντονη την προοπτική δημιουργίας κουρδικού κράτους, που θα ανατρέψει δραστικά τις ιδικές της εσωτερικές ισορροπίες και θα κλονίσει την συνοχή της χώρας.

Το Ιράν από την πλευρά του ενδιαφέρεται για την δημιουργία μιας ιδικής του ζώνης που θα συνδέει μέσω και του Ιράκ τις ιρανικές δυνάμεις με την λιβανέζικη Χετζμπολάχ, έτσι ώστε να υπάρχει άμεση εδαφική επικοινωνία και ανά πάσα στιγμή Τεχεράνη να μπορεί να επέμβει υπέρ της Χετζμπολάχ και παράλληλα να «βλέπει» από κοντά το Ισραήλ.
Σύμφωνα με τους Τούρκους, οι τρεις αυτές χώρες έχουν ήδη υπογράψει συμφωνίες για την διαίρεση και την δημιουργία των δικών τους ζωνών στη Συρία, αφήνοντας έξω την Τουρκία, που παρακολουθεί με ανησυχία αλλά και έντονη οργή τις εξελίξεις.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.