Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Πυρηνικά όπλα και Τουρκία. Μια περίεργη δήλωση υπουργού για ουράνιο,ανάβει "φωτιές"

τουρκια

Περίεργη δήλωση Τούρκου υπουργού για εξορύξεις ουρανίου που κάνει η χώρα του,ανοίγει πάλι τη συζήτηση για τις "πυρηνικές φιλοδοξίες" της γείτονος.


Επισκεπτόμενος την περιοχή  Yozgat από την οποία εξορύσσεται ουράνιο ο  υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Taner Yıldız δήλωσε πως παρακολουθούν από κοντά τις εργασίες εξόρυξης ουρανίου  λόγω της ''στρατηγικής'' διάστασης υλικού.
Συγκεκριμένα αφού σημείωσε ότι το απόθεμα ουρανίου στο Sorgun του Yozgat ανέρχεται περίπου σε 5.000 τόνους, ο κ. Yıldız τόνισε ότι η συγκεκριμένη ποσότητα αντιστοιχεί σχεδόν στο ήμισυ του συνόλου του αποθέματος στην Τουρκία και πρόσθεσε: «Παρακολουθούμε από κοντά τις εργασίες που εκπόνησε η Διεύθυνση Έρευνας και Αξιοποίησης Μεταλλευμάτων MTA στη δεκαετία του 1980 καθώς και τις εργασίες του ιδιωτικού τομέα στο θέμα αυτό ενώ παρατηρούμε παράλληλα την στρατηγική διάσταση τους».
Τι εννοεί με τη “στρατηγική διάσταση” ο Yildiz δεν εξήγησε ,αλλά το μυαλό όλων μόνο στο καλό δεν πήγε.Οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Τουρκίας δεν είναι κρυφές αν και αποφεύγουν δημοσίως να αναφερθούν σ΄ ότι μπορεί να προκαλέσει έστω και υποψία για σκέψεις απόκτησης πυρηνικών όπλων. Γι΄ αυτό και η δήλωση ενός Τούρκου υπουργού περί “στρατηγικής σημασίας” του ουρανίου έχει τη σημασία της.
Οι πυρηνικές “σκέψεις” της Άγκυρας δεν έχουν μείνει απαρατήρητες από τις ΗΠΑ. Υπάρχει ισχυρό “κίνημα” εναντίον της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον -εντός της Γερουσίας κυρίως- που δεν εμπιστεύεται πλέον τη Τουρκία του Ερντογάν. Κάποιοι μάλιστα είχαν ζητήσει να ακυρωθεί η συμφωνία για τη πώληση των F 35 στη Τουρκία,εκφράζοντας φόβους ότι η τεχνολογία αυτών των αεροσκαφών μπορεί να δοθεί από τη Τουρκία σε χώρες μη φιλικές προς τις ΗΠΑ.
Σε πρόσφατη έρευνα που έγινε στη Τουρκία προέκυψε ότι το 54% των πολιτών πιστεύει ότι η Τουρκία πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. 

onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.