Επιβεβαιώθηκε πλήρως η παντελής έλλειψη αλληλεγγύης που θα έπρεπε να διακρίνει τις χώρες της Ε.Ε. καθώς όχι μόνον η κάθε μια εργάζεται για τον εαυτό της, αλλά οι ισχυρές κάνουν ό,τι μπορούν για να «ξεζουμίσουν» τις αδύναμες
Γράφει ο Μακεδών
Όταν πρωτογράψαμε σχετικό άρθρο μ’ αυτό το θέμα, πριν από δύο χρόνια, υπήρξαν φίλοι που θεώρησαν ότι πρόκειται για απαισιόδοξες προβλέψεις, την ώρα που δημόσια γίνονταν συζητήσεις προς επιτάχυνση των προσπαθειών για πολιτική ένωση της Ευρώπης.
Δυστυχώς τα φαινόμενα έχουν αυξηθεί, και τα δεδομένα επιτρέπουν ακριβέστερη πρόβλεψη περί του ευρωπαϊκού μέλλοντος. Κατ’ αρχάς, επιβεβαιώθηκε πλήρως η παντελής έλλειψη αλληλεγγύηςπου θα έπρεπε να διακρίνει τις χώρες της Ε.Ε. Όχι μόνον η κάθε μια εργάζεται για τον εαυτό της, αλλά οι ισχυρές κάνουν ό,τι μπορούν για να «ξεζουμίσουν» τις αδύναμες. Επομένως το θέμα της πολιτικής ένωσης της Ευρώπης, μπορεί να επανέλθει αν συμβεί κάτι απρόσμενα τραγικό, αλλιώς θα ξανασυζητηθεί τον επόμενο αιώνα.
Αυτό ήταν αναμενόμενο σε όσους παρακολουθούν προσεκτικά τα δρώμενα. Θα ήταν παράλογο αν αφεθεί να δημιουργηθεί ένας ισχυρός οργανισμός, που θα μπορούσε να ανατρέψει τα σχέδια των ισχυρών, αλλάζοντας τις ισορροπίες. Είναι αυτό που δεν κατανόησε ο -περιέργως χαρακτηριζόμενος ως ευφυής- Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, διότι προφανώς υπερίσχυσε στη σκέψη του το συναίσθημα και όχι η λογική.
Εκείνο όμως, που είναι επικίνδυνο και σιγά-σιγά άρχισε πια να το διαβλέπουν και οι πιο δύσπιστοι, ότι τάσεις αυτονομιστικές -που λίγο απέχουν από το να γίνουν αποσχιστικές- αυξάνονται σε αριθμό και δυναμώνουν σε ένταση. Ήδη σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες το θέμα συζητιέται κατ’ επίσημο τρόπο. Κατ’ ανεπίσημο είναι δεκάδες τα περιστατικά.
Στη Σκωτία αναγγέλθηκε δημοψήφισμα για απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο, κατά το 2014. Στο δε Βέλγιο, πρώην πρωθυπουργός μισο-Φλαμανδός - μισο-Βαλόνος αναρωτήθηκε τι νόημα έχει να υπάρχει ένα κράτος με δύο εθνότητες που να μισούνται μεταξύ τους. Η Γροιλανδία ζήτησε από την Δανία την απόσχισή της. Στην Ιταλία η Λέγκα του Βορρά ζήτησε τη διχοτόμηση της Ιταλίας με το επιχείρημα «τι δουλειά έχουμε εμείς με τους Έλληνες του νότου» (ήδη στην Πάδουα σηκώθηκε ητοπική σημαία). Για δεν την Ισπανία, δεν χρειάζεται καν αναφορά.
Στο σημείο αυτό θα μεταφέρω τα σχόλια επί του θέματος από διακεκριμένο Ρώσο αρθρογράφο μεγάλης εφημερίδας, τον κ. Πιότρ Ισκεντέροφ, ο οποίος αναλύει την κατάσταση στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και διαβλέπει την αύξηση των αυτονομιστικών τάσεων. Και εδώ μια ιδιαίτερη απειλήυπάρχει από την πλευρά της ανατολικής Ευρώπης με την περίπλοκη ιστορική της κληρονομιά.
«Ο αυτονομισμός έχει κατέβει στο επίπεδο των εθνικών κοινοτήτων και εδαφών. Την πρωτιά σε αυτή την διαδικασία την έχουν οι Αλβανοί, και όχι μόνο αυτοί του Κοσόβου. Στη Βουλγαρία για την επιθυμία της διχοτόμησης των Σκοπίων σε αλβανικό και βουλγαρικό τμήμα μιλούν οι αρχηγοί των αλβανικών κομμάτων των Σκοπίων».
Προσέξτε ιδιαίτερα τι γράφει για τους Αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα:
«Έτοιμοι είναι να επαναλάβουν το σενάριο του Κόσοβου οι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες νόμιμοι και παράνομοι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας αλβανικής εθνικότητας».
Ο Ρώσος αναλυτής διαβλέπει έναν κίνδυνο, σε αντίθεση με τους Έλληνες πολιτικούς που με τη στάση τους τον επαυξάνουν.
«Έδαφος για αποσχιστικές τάσεις υπάρχει και στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Για παράδειγμα, ο τωρινός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orbán ισχυρίζεται, πως είναι ο σύγχρονος ενοποιητής των ουγγρικών εδαφών – από την Αδριατική έως την Μπουκοβίνα και από την Βιέννη έως την Τρανσυλβανία».
Η βασική αιτία της αναβίωσης των αυτονομιστικών προθέσεων στην Ανατολική Ευρώπη, είναι αντίκτυπο του αυτονομισμού του Κόσοβο, ο οποίος υποστηρίχτηκε από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, πιστεύουν οι ειδικοί. Στο πλαίσιο αυτό, επιδεικνύουν άλλη μία σοβαρή απειλή. Μιλά η κα. Άννα Φιλιμόνοβα, αναλύτρια του ρωσικού Κέντρου Μελέτης της νεότερης Βαλκανικής κρίσης:
«Από το έδαφος του ψευδοκράτους του Κοσσυφοπεδίου προέρχεται η απειλή της αύξησης της τρομοκρατικής δραστηριότητας στην Ευρώπη. Και αυτή αυξάνεται από τις πράξεις των αντίστοιχων δυνάμεων της Δύσης που υποστηρίζουν το Κοσσυφοπέδιο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.