Με πυρετώδεις ρυθμούς η Ρωσία προετοιμάζεται την άμυνα της για ένα ιδιαίτερα επιβαρημένο προσεχές εξάμηνο σε ότι αφορά το διεθνές περιβάλλον ασφαλείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την ενεργοποίηση του ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης βαλλιστικών πυραύλων στο Καλινινγκράντ στην Βαλτική ένας ακόμη σταθμός ραντάρ αυτού του είδους πρόκειται να ενεργοποιηθεί στις αρχές του 2013 στην νότια Ρωσία στο Αρμαβίρ στην περιφέρεια του Κρασνονταρ.
Πρόκειται για ένα σταθμό με δύο ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης βαλλιστικών πυραύλων τύπου Voronezh-M εμβέλειας 4200 χλμ. Το πρώτο ραντάρ το οποίο έχει προσανατολισμό προς τα ανατολικά θα καλύψει τον χώρο που επέβλεπε το ρωσικό ραντάρ στην περιοχή Γκαμπάλα στο Αζερμπαϊτζάν μετά την διαφωνία Ρωσίας Αζερμπαϊτζάν για το ύψος του κομίστρου που θα πρέπει να πληρώνει η Μόσχα στο Μπακού για να διατηρεί την βάση αυτή στο Αζερικό έδαφος.
Το δεύτερο ραντάρ καλύπτει τον χώρο που κάλυπταν τα δύο ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης που βρίσκονται στην Ουκρανία και επί Σοβιετικής Ένωσης παρείχαν την πλήρη εικόνα για την περιοχή της Μαύρης θάλασσας της Μεσογείου και της Δυτικής Ευρώπης.
Με τα δύο νέα ραντάρ η Ρωσία θα παρακολουθεί οτιδήποτε υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου Β. Αφρικής Ινδίας Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου. Στο, πλαίσιο της πολιτικής ανανέωσης των σταθμών ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης η Ρωσία αντικαθιστά παλαιότερα συστήματα και σε άλλους σταθμούς στην Σιβηρία με στόχο την πλήρη κάλυψη της χώρας.
Παράλληλα πρόσφατα αποφασίστηκε η ενεργοποίηση δύο σιλό αντιβαλλιστικών πυραύλων για την αναχαίτιση εισερχομένων πυραύλων εκτός της γήινης ατμόσφαιρας στην περιφέρεια της Μόσχας. Πρόκειται για το αντιβαλλιστικό πυραυλικό δίκτυο A-135 το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το 1995 και αποτελείται από δυο ήδη αντιβαλλιστικών πυραύλων αναχαίτισης και το σύστημα ραντάρ Don-2N.
Δώδεκα χρόνια αργότερα το σύστημα απενεργοποιήθηκε λόγω της τεχνολογικής απαξίωσης του πυραύλου 51T6 Gorgon που διέθετε ο οποίος θα αντικατασταθεί από ένα νέο πύραυλο.
Εκτός από τον Gorgon το σύστημα A-135 διαθέτει πέντε ακόμα σιλό εξοπλισμένα με τον ενδοατμοσφαιρικό πύραυλο αναχαίτισης 53Τ6. Η κίνηση αυτή της ρωσικής ηγεσίας θα μπορούσε να αναλυθεί ως το πρώτο βλήμα προς την προετοιμασία της χώρας για μία νέα κούρσα εξοπλισμών μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ σε περίπτωση που εκλεγεί ο Μ. Ρόμνει.
Επιπρόσθετα η ανάπτυξη του ΝΑΤΟικού συστήματος αντιβαλλιστικής άμυνας στην Ευρώπη αναγκάζει την Ρωσία να ενισχύσει την δική της άμυνα αφού όπως φαίνεται η Δύση αποφάσισε να αντιμετωπίσει την Ρωσία ως ένα πιθανό αντίπαλο παρά ως ένα συνεργάτη.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=IMipmILkC4g
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.