Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Και την καταγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων διεκδικούν οι Σκοπιανοί!!!!

Άνοιξε η όρεξη των Σκοπιανών με τους πρόσφατους Ολυμπιακούς αγώνες στο Λονδίνο. Έτσι σε ένα άρθρο που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν η Σκοπιανή αρθρογράφος θεωρεί τους αναγνώστες της εντελώς ηλίθιους, διαβάζουμε τον ισχυρισμό πως  ”δεν αποκλείεται, οι Ολυμπιακοί Αγώνες να δημιουργήθηκαν στη Μακεδονία από τον Μακεδόνα βασιλιά Αρχέλαο και να ήταν μεγαλύτεροι από τους Ελληνικούς.”

Αυτός ο γελοίος ισχυρισμός βέβαια καταρρίπτεται από μόνος του.  Ο πρώτος καταγεγραμμένος εορτασμός των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα ήταν στην Ολυμπία, το 776 π.Χ. Επομένως είναι αδύνατον να ιδρύθηκαν από τον Αρχέλαο που βασίλεψε από το 413 έως το 399 π.Χ.

Όπως θα αποτελούσε χειρίστου είδους ανοησία  εκ μέρους του Μακεδόνα βασιλέα Αρχελάου, να θέλει να θεσπίσει άλλους ανταγωνιστικούς  αγώνες στο βασίλειο του, ειδικά όταν ενδιαφερόταν πολύ έντονα για την σύσφιξη των πολιτιστικών σχέσεων με την Ν. Ελλάδα.

Εκτός των άλλων, τοπικοί αγώνες προς τιμήν της Ολυμπίας είχαμε – εκτός από το Δίον στην Μακεδονία – στην Αθήνα, στην Σπάρτη και σε άλλες Ελληνικές πόλεις. Θα ήταν αντίστοιχα ανόητο όμως να ισχυριστούμε πως οι Αθηναίοι και οι Σπαρτιάτες είχαν τους δικούς τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Στην συνέχεια η αρθρογράφος καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να εξηγήσει γιατί οι Μακεδόνες έπαιρναν μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες (στην Ολυμπία) αν δεν ήταν Έλληνες. Για να το δικαιολογήσει, ισχυρίζεται πως ο Φίλιππος Β’ έλαβε μέρος  επειδή κατάκτησε στρατιωτικά την Ελλάδα, ενώ έπαιρναν μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες και Ρωμαίοι αυτοκράτορες. Κάτι που σημαίνει για την αρθρογράφο πως οι αρχαίοι Μακεδόνες έπαιρναν μέρος, αλλά δεν ήσαν Έλληνες.

O ισχυρισμός καταρρίπτεται εύκολα από το γεγονός πως  οι Ρωμαίοι έλαβαν μέρος μόνο μετά το 146 π.Χ, δηλαδή όταν κατέλαβαν στρατιωτικά την Ελλάδα. Αντίθετα οι Μακεδόνες βασιλείς, όπως ο Αλέξανδρος Α’ και ο Αρχέλαος, λάμβαναν μέρος στους Ολυμπιακούς, όταν η Μακεδονία ήταν ένα μικρό και σχετικά ασήμαντο βασίλειο τον 5ο αιώνα π.Χ.

Επιπροσθέτως, οι Ολυμπιακοί αγώνες αποτελούσαν έναν τόσο ευρύτατα διαδεδομένο σεβαστό πανελλήνιο θεσμό, ώστε οποιαδήποτε παρέμβαση του μακεδόνα βασιλιά για αναγκαστική εισδοχή των υπηκόων του θα προκαλούσε αντιδράσεις, οι οποίες θα έβλαπταν και το δικό του κύρος και την Μακεδονική πολιτική στην Ν. Ελλάδα.

Μακεδόνες και μάλιστα όχι τόσο επιφανείς, έπαιρναν μέρος σε Πανελλήνιους Αγώνες πριν την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τυχαία γνωρίζουμε από επιγραφή πχ ό,τι σε αγώνα δρόμου παίδων (στάδιον) που γινόταν στα Αμφιάραα του Ωρωπού, ανακηρύχθηκε νικητής ο Μακεδόνας Μάλακος και μάλιστα πριν από το 338 π.Χ. Ως terminus post quem αναφέρεται από  τον εκδότη της επιγραφής το 366 π.Χ.

Μια ακόμα σημαντική λεπτομέρεια που βάζει οριστικά τέλος στην οποιαδήποτε αμφιβολία έρχεται από τις επιγραφικές λίστες με τους Θεωροδόκους των Πανελληνιων αγώνων. Οπως είναι γνωστό, θεωροί μπορούσαν να οριστουν μόνο Έλληνες. Ανάμεσα στα ονόματα με τους θεωροδόκους βρίσκουμε και αρκετούς Μακεδόνες. Είναι χαρακτηριστικό ό,τι τα μέλη της δυναστείας των Πτολεμαίων στην Αίγυπτο δεν μπορούσαν να πάρουν μέρος σε Πανελλήνιους αγώνες ως “Βασιλείς της Αιγύπτου”, αλλά μόνο ως “Μακεδόνες”.

history-of-macedonia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.