Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Σ. Λαβρόφ: "Η σύγκρουση στη Συρία μπορεί να εξαπλωθεί"





Το επεισόδιο γύρω από την κράτηση στην Άγκυρα του συριακού αεροσκάφους, που πετούσε από τη Μόσχα στη Δαμασκό, δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία,- δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Ωστόσο, όπως είπε, παραμένει ο κίνδυνος εξάπλωσης της συριακής σύγκρουσης σε άλλες χώρες. Διάφορα διεθνή θέματα, καθώς επίσης και οι διμερείς σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας έχουν συζητηθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας κατά το δείπνο εργασίας στο Λουξεμβούργο.

Η συνάντηση του Λαβρόφ με τους συναδέλφους του από τις 27 χώρες της ΕΕ και την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Κάθριν Άστον, διήρκεσε τέσσερις ώρες. Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, και ιδιαίτερα το πρόβλημα της διευθέτησης της συριακής σύγκρουσης έχει συζητηθεί ξεχωριστά.
Εξάλλου, η διεθνής Οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Human Rights Watch δημοσίευσε χθες ανακοίνωση για τη χρήση βομβών διασποράς από την Πολεμική Αεροπορία της Συρίας κατά των δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Οι ακτιβίστριες αυτής της οργάνωσης επισήμαναν ιδιαίτερα τη σοβιετική προέλευση αυτών των όπλων. Η Ρωσία, όπως δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ δεν επιβεβαιώνει αυτές τις πληροφορίες.
- Η περιοχή αυτή είναι γεμάτη από όπλα. Τα όπλα αποστέλλεται παράνομα τόσο στη Συρία, όσο και σε άλλες χώρες. Εκεί πολεμούν πολλοί μισθοφόροί και ξένοι εκπαιδευτές. Αυτό επιβεβαιώνεται από τα αντίστοιχα δημοσιεύματα του ανεξάρτητου Τύπου και συγκεκριμένα από την αγγλική εφημερίδα Daily Telegraph. Η διεθνοποίηση αυτής της σύγκρουσης είναι αρκετά πλατιά. Η περιοχή είναι υπεργεμάτη από όπλα και είναι πολύ δύσκολο να καθοριστεί ποιός και από πού στέλνει τα πυρομαχικά και τα άλλα είδη όπλων.
Το υπουργικό δείπνο στο Λουξεμβούργο έγινε ένα νέο στάδιο προετοιμασίας για την εικείμενη τον Δεκέμβριο Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας. Ένα από τα κύρια θέματα της επικείμενης συνάντησης θα είναι και πάλι το χωρίς βίζες καθεστώς ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία. Το 2011 τα μέρη ενέκριναν κατάλογο κοινών βημάτων για την κίνηση προς αυτό τον στόχο και τώρα χρειάζεται να συνοψιστούν τα αποτελέσματα. Εξάλλου, ορισμένα συμπεράσματα μπορούν να βγαλθούν και νωρίτερα.
Η Μόσχα επιμένει στην υπογραφή διακυβερνητικής συμφωνίας για την περαιτέρω απλοποίηση του καθεστώτος θεωρήσεων και συγκεκριμένα για την αμοιβαία κατάργηση των θεωρήσεων για τους κατόχους των υπηρεσιακών διαβατηρίων. Αν οι εργασίες σύνταξης του εγγράφου δεν θα ολοκληρωθούν μέχρι την 1η Νοεμβρίου, τα πληρώματα των ευρωπαϊκών αεροσκαφών τακτικών δρομολογίων θα χρειαστεί να παίρνουν τις απαιτούμενες θεωρήσεις.
- Σύμφωνα με τον Νόμο μας, τα πληρώματα των ξένων εταιρειών δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης. Ωστόσο, για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αμοιβαία συναίνεση ίσχυε το καθεστώς μη υποχρέωσης της θεώρησης για τα πληρώματα των ρωσικών και ευρωπαϊκών αεροσκαφών. Έχουμε παραταθεί δύο φορές το μορατόριουμ για την εισαγωγή των θεωρήσεων για τα πληρώματα και η 1η Νοεμβρίου - είναι η τελευταία προθεσμία. Είχαμε προειδοποιήσει τους εταίρους μας ότι αν δεν υπογράψουμε αντίστοιχη συμφωνία τον Οκτώβριο, οι αεροπορικές τους εταιρείες θα πρέπει να φροντίσουν ώστε τα πληρώματά τους να παίρνουν τις χρειαζούμενες θεωρήσεις πολλαπλής εισόδου. Θα είμαστε έτοιμοι να εκδόσουμε γρήγορα τέτοιες θεωρήσεις,- τόνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ.
Τμημα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.