Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Αποκατάσταση της αμυντικής συνεργασίας Τουρκίας-Ισραήλ;




Aεροσκάφος Boeing 737AEW&C της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας κατά την τελευταία εκπαιδευτική σειρά Anatolian Eagle.
Εξελίξεις σημειώνονται στο πολύπαθο πρόγραμμα Peace Eagle (Barış Kartalı) της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας για την προμήθεια τεσσάρων αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου Boeing 737AEW&C καθώς το Ισραήλ προσανατολίζεται στην παράδοση των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου (ΕS/ELINT) τύπου EL/M-8300 που εξοπλίζουν τα αεροσκάφη.
Σύμφωνα με τον έγκριτο αμυντικό συντάκτη Ümit Enginsoy της εφημερίδας Hürriyet, η ισραηλινή εταιρεία Elta Systems Ltd. αποφάσισε την επανέναρξη της παραγωγής του ηλεκτρονικού εξοπλισμού για το τουρκικό πρόγραμμα, γεγονός που ίσως σημάνει την αποκατάσταση της τουρκο-ισραηλινής αμυντικής συνεργασίας μετά από διακοπή διετούς διάρκειας. Υπενθυμίζεται ότι από τα πέντε συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου που είχαν παραγγελθεί, τέσσερα για εγκατάσταση σε ισάριθμα αεροσκάφη και ένα εφεδρικό, έχουν παραδοθεί τα δύο, τα οποία και έχουν τοποθετηθεί σε αντίστοιχα αεροσκάφη. Για την αναπλήρωση των τριών υπολοίπων που δεν είχαν παραδοθεί, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την τουρκική εταιρεία Aselsan για πιθανό πρόγραμμα εγχώριας ανάπτυξης. Αξίζει να αναφερθεί ότι η επιμονή του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας να μην εκδίδει άδεια εξαγωγής των συστημάτων είχε προκαλέσει τριγμούς στη συνεργασία μεταξύ της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας και της Boeing, με την αμερικανική εταιρεία να απειλεί ότι θα αναζητήσει διαφορετικό προμηθευτή για μελλοντικά προγράμματα.
Η παράδοση των αεροσκαφών Boeing 737AEW&CAEW&C πραγματοποιείται με καθυστέρηση 6 ετών λόγω δυσεπίλυτων προβλημάτων που εμφανίστηκαν στο λογισμικό και στη κεραία του ραντάρ Διάταξης Ηλεκτρονικής Σάρωσης Πολλαπλού ρόλου (MESA) της Northrop Grumman.
strategyreports.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.