Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Φινλανδία, Σουηδία "φλερτάρουν" ανοιχτά με το ΝΑΤΟ



Εγκαταλείποντας την παραδοσιακή "σκανδιναβική" ουδετερότητά τους, Φινλανδία και Σουηδία στρέφονται προς το ΝΑΤΟ επιδιώκοντας πιο ενεργό ρόλο στους ευρύτερους στρατηγικούς σχεδιασμούς της Συμμαχίας.
Παρελθόν η παραδοσιακή σκανδιναβική ουδετερότητα

Οι πολυκομματικές κυβερνήσεις συνασπισμού των δύο χωρών, όπου κυριαρχούν κόμματα της Δεξιάς, ανακοίνωσαν χθες ότι φινλανδικές και σουηδικές αεροπορικές δυνάμεις πρόκειται να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις του NATO για την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Ισλανδίας. Η Ισλανδία, χώρα-μέλος της Συμμαχίας αλλά χωρίς δική της πολεμική αεροπορία, ζήτησε από τη Φινλανδία και τη Σουηδία να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις αυτές.

Η απόφαση αποτελεί μια ακόμα ένδειξη πως οι κατά παράδοση ουδέτερες σκανδιναβικές χώρες αντιμετωπίζουν πλέον ευνοϊκά τη στενότερη συνεργασία τους με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Πρόκειται πάντως για λεπτό πολιτικά και διπλωματικά ζήτημα, ειδικά στη Φινλανδία, όπου μια τέτοια κίνηση θα παραβιάσει την ουδετερότητα της χώρας και ενδέχεται να εκληφθεί ως μια ακόμη "ΝΑΤΟϊκή πρόκληση" από τη γειτονική Ρωσία.
«Η Φινλανδία προτίθεται να συμμετάσχει στην επιτήρηση του εναέριου χώρου της Ισλανδίας το 2014, μαζί με την Σουηδία», δήλωσε ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γιούρκι Κατάινεν στη διάρκεια συνάντησής του με Σκανδιναβούς ηγέτες στο Ελσίνκι. Το δεξιό κόμμα της "Εθνικής Συμμαχίας" του οποίου ηγείται ο Κατάινεν τάσσεται υπέρ της στενότερης συνεργασίας με το NATO για την "ενίσχυση της φινλανδικής εθνικής ασφάλειας". Στην ίδια συνάντηση ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ είπε ότι η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει «θετικά» το αίτημα της Ισλανδίας.
Πάντως, η φινλανδική αντιπολίτευση επέκρινε το σχέδιο και, όπως δήλωσε ο Κίμο Τιλικάινεν του "Κόμματος του Κέντρου", "η συμμετοχή στην επιχείρηση επιτήρησης του εναέριου χώρου χώρας μέλους του NATO δεν μπορεί να απασχολεί την αδέσμευτη Φινλανδία». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης στη Φινλανδία που δημοσιεύθηκε χτες, το 42% των Φινλανδών αντιτίθεται στη συμμετοχή της χώρας του στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ, ενώ το 22% την υποστηρίζει.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.