Ο αγώνας για την εξουσία στη Συρία έχει δραματικές συνέπειες και στον τομέα των.. καλλιεργειών. Οι σοδειές είναι, σύμφωνα με μια έκθεση του ΟΗΕ, μειωμένες κατά 50%, σε πολλές περιοχές της χώρας τα συστήματα άρδευσης και οι σχετικές υποδομές έχουν καταστραφεί. Ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν επίσης μια συστηματική καταστροφή των θρησκευτικών τόπων και μνημείων.
Μειωμένες γεωργικές σοδειές
Σύμφωνα με την οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών FAO ο τομέας της γεωργία έχει ήδη υποστεί σοβαρές ζημιές από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις. Οι σοδειές των φρούτων δημητριακών, λαχανικών και έχουν μειωθεί, μερικά κατά περισσότερο από 50%, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. Οι αγροτικές περιοχές χρειάζονται επειγόντως βοήθεια. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης αυτή η βδομάδα στη Δαμασκό και στην επαρχία της Χομς και Νταράα, έλαβαν επί τόπου μια εικόνα της κατάστασης. Μόνο το 45% των αγροτών κατάφερε να ολοκληρώσει την σοδειά των καλλιεργειών του. Το 14% δήλωσαν ότι παραμένουν χωρίς συγκομιδή, λόγω της ανασφάλειας ή της έλλειψης καυσίμων. Μόνος στο σιτάρι και στο κριθάρι η παραγωγή μειώθηκε κατά το τελευταίο έτος σε λιγότερο από δύο εκατομμύρια τόνους – μετά από 4 με 4,5 εκατομμύρια τόνους σε μια κανονική χρόνια.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας αναφέρει μια έλλειψη υψηλής ποιότητας στους σπόρους και τα λιπάσματα. Τα κανάλια άρδευσης υπέστησαν ζημιές, συχνά δεν υπάρχει πετρέλαιο για τις αντλίες. Η κτηνοτροφία έχει επηρεαστεί επίσης. Δεν υπάρχει αρκετή τροφή, αλλά και φάρμακα, των οποίων η εισαγωγή παρεμποδίζεται από την επιβολή κυρώσεων. Ο τομέας των πουλερικών είναι σε δεινή κατάσταση.
«Οι άνθρωποι χρειάζονται επείγουσα βοήθεια στον τομέα της γεωργίας, όπως σε σπόρους, λιπάσματα, ζωοτροφές, κτηνιατρικά φάρμακα, πουλερικά και αποκατάσταση των συστημάτων άρδευσης», δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας Dominique Burgeon. Το 80 % των δέκα εκατομμυρίων Συρίων ζει σε αγροτικές περιοχές.
Η αιματηρή σύγκρουση στη Συρία ξεκίνησε το Μάρτιο του 2011. Από τότε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ έχουν σκοτωθεί ήδη περισσότερα από 60.000 άτομα.
Εκκλησίες πυρπολούνται και Χριστιανοί διώκονται
Επίσης, πολιτιστικά μνημεία πέφτουν θύματα των συγκρούσεων. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επικρίνει την συστηματική καταστροφή των θρησκευτικών τόπων και μνημείων, σε αυτή την περίπτωση, προφανώς αποκλειστικά από τους αντάρτες. Σε μια νέα έκθεση, η ομάδα καταγγέλει ότι στις βόρειες επαρχίες της Λατάκειας και Ιντλίμπ, χριστιανικές εκκλησίες σε μια σιιτική περιοχή καταστράφηκαν προφανώς σκόπιμα ή λεηλατήθηκαν. Αυτό έγινε, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο σε τρία χωριά, όπως τα κατέλαβαν οι αντάρτες, όταν αυτά τα είχαν εγκαταλείψει τα κυβερνητικά στρατεύματα. Πολλοί κάτοικοι εγκατέλειψαν την περιοχή μετά τις επιθέσεις.
Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησαν τους αντάρτες για καταχρήσεις σε βάρος των μειονοτήτων. Έτσι η σύγκορυση ση Συρία εξελίσσεται με βάση εθνοτικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά.
Σκλήρυνε την θέση της η Ρωσία
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε την αντιπολίτευση της Συρίας, για την αίτησή της για την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. «Εφ ‘όσον διατηρείται αυτή η ασυμβίβαστη θέση, τίποτα καλό δεν μπορεί να συμβεί», δήλωσε ο Λαβρόφ. «Οι μάχες θα συνεχιστούν, και οι άνθρωποι θα πεθάνουν». Ο Λαβρόφ κάλεσε την συριακή αντιπολίτευση να μην δείχενι εμμονή σχετικά με την ανατροπή του Άσαντ. Αυτή περιορίζει τις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου.
Ο Λαβρόφ κατηγόρησε επίσης τις χώρες της Δύσης και της Μέση Ανατολή, ότι δεν εμπλέκονται σε ένα διάλογο μεταξύ της συριακής αντιπολίτευσης και της ηγεσίας του Άσαντ. Μόνο η Ρωσία, η Κίνα και ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν είχαν επιχειρήσει να ασκήσουν επιρροή για να φέρουν τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στο τραπέζι, είπε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών είπε. Η Ρωσία είναι ένα από τα τελευταίους και σημαντικότερους συμμάχους του Άσαντ.
Την Τετάρτη περίπου 80 Ρώσοι πολίτες μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στη Μόσχα, επειδή είχαν εγκαταλείψει τη Συρία εξαιτίας των συγκρούσεων. Οι πτήσεις οργανώθηκαν από τη ρωσική κυβέρνηση. Επί του αεροπλάνου, σύμφωνα με τις αρχές, ήταν κυρίως Ρωσίδες που είναι παντρεμένες με Σύριους και Παλαιστίνιους, και τα παιδιά τους. Έχουν χάσει τα σπίτια τους από τις μάχες και είναι άποροι. Η ρωσική κυβέρνηση είχε προηγουμένως τονίσει ότι η υπόθεση δεν αφορά την αρχή μιας μαζικής εκκένωσης.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.