Σημείο τριβής αποτελούν τα ενεργειακά κοιτάσματα, στα οποία προσβλέπει το Βερολίνο.
Η Ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να εκκινήσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία ΑΟΖ, με Αίγυπτο και Λιβύη, και με τη σύμφωνη γνώμη της Γερμανίας. Η άρνηση Λιβύης και Αιγύπτου, ακόμα και να συζητήσουν το θέμα, ''μπλοκάρει'' τις διαδικασίες.
Το Μαξίμου είναι βέβαιο ότι πίσω από αυτές τις αρνήσεις, υπάρχει αμερικανικός δάκτυλος, κάτι που δημιουργεί κατά κύριο λόγο ανησυχία και κατά δεύτερο λόγο, προβληματισμό.
Το όλο θέμα συζητήθηκε και κατά την τελευταία συνάντηση του κ.Σαμαρά με την κ.Μέρκελ. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ενημέρωσε την κ.Μέρκελ για τα εμπόδια που παρεμβάλλονται στην ανακήρυξη της ΑΟΖ τα οποία ανατρέπουν τους σχεδιασμούς τους.
Οι ΗΠΑ, συνέστησαν επίσης στην Ελλάδα να αποφύγει μονομερείς ενέργειες στο θέμα της ΑΟΖ, κάτι που ενέχει και το χαρακτήρα προειδοποίησης για τις αντιδράσεις της Τουρκίας.
Ο κ.Σαμαράς γνωρίζει ότι η Γερμανία διαθέτει οικονομική ισχύ αλλά δεν διαθέτει στρατιωτική και αποτρεπτική ισχύ, δύο απαραίτητα στοιχεία για αυτού του είδους τις περιπτώσεις.
Στην περίπτωση των κοιτασμάτων της Κύπρου, η εμπλοκή αμερικανικών εταιρειών αλλά και η αποτρεπτική ισχύς της Ισραηλινής πολεμικής μηχανής, ανάγκασε τους Τούρκους να υποχωρήσουν και να αποδεχθούν την ανακήρυξη της ΑΟΖ.
Ιδιαίτερα έμπειρος διπλωμάτης, με τεράστια πολιτική πείρα και προσφορά, θεωρεί απόλυτα λανθασμένη, για τα ελληνικά γεωπολιτικά συμφέροντα, την επιλογή του κ.Σαμαρά να συνδέσει την τύχη της χώρας με τη Γερμανία.Τις ίδιες απόψεις συμμερίζονται και υπουργοί της κυβέρνησης, σε δύο ιδιαίτερα νευραλγικά υπουργεία.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.