Πώς έξι νησιά του Ιονίου περνούν από Ενετούς σε αραβικά χέρια. Η έκταση, η γεωγραφική τους τοποθέτηση και η ιστορία των υπό πώληση ακατοίκητων νησίδων του Ιονίου. Τι δηλώνει ο δήμαρχος Ιθάκης.
Καταπράσινα ερημονήσια στη μέση του Ιόνιου Πελάγους. Κάποτε ανήκαν σε τσομπάνηδες, με μίσθωμα ένα τενεκέ τυρί, καρπούς ή βούτυρο.
Στην ελληνική Μυθολογία αποτυπώθηκαν ως... οι 18 τιμωρημένες νύμφες που έγιναν νησιά, επειδή δεν υμνούσαν τον Αχελώο.
Ιστορικά αποτελούν τον τόπο που τον Οκτώβριο του 1571 έγινε η ναυμαχία της Ναυπάκτου.
Ετυμολογικά, οι 18 βραχονησίδες πήραν το όνομά τους από την ιδιότυπη μορφολογία τους, καθώς ξεπροβάλλουν στο πέλαγος σαν αχινοί.
Στη "σύγχρονη ελληνική ιστορία της κρίσης", οι "Εχινάδες" αποτελούν τις νησίδες που μάγεψαν Άραβες και Ρώσους επενδυτές, που δεν δίστασαν να προσφέρουν "ζεστό χρήμα" για την απόκτησή τους.
Ήταν άλλωστε Σεπτέμβριος του 2011, όταν η θαλαμηγός του 60χρονου εμίρη του Κατάρ "Χαμάντ μπιν Καλίφα αλ Τάνι" όργωνε το Ιόνιο και οι φήμες για την επιθυμία του Άραβα μεγιστάνα να αγοράσει τον Σκορπιό μεταδόθηκαν σαν αστραπή.
Οι γραφειοκρατικές δυσκολίες ωστόσο, εμπόδισαν την αγοραπωλησία – express ελληνικής γης και ο "σύγχρονος Ωνάσης» αποχαιρέτισε "τη διψασμένη για κεφάλαια" χώρα μας, με την περίφημη φράση:"Στην Ελλάδα δεν ψάχνετε για επενδυτές, αλλά για μαζοχιστές".
Σχεδόν τρία χρόνια μετά, τα ελληνοαραβικά deals αναθερμάνθηκαν.
Η επίσκεψη - αστραπή του πρωθυπουργού στο Εμιράτο έληξε με το μεν Κατάρ να δηλώνει ότι "η Ελλάδα είναι φίλη μας" και τον δε Αντώνη Σαμαρά να υπόσχεται απευθείας αναθέσεις έργων στους Καταριανούς και όχι συμμετοχή σε διεθνείς διαγωνισμούς.
Το αραβικό deal εκατομμυρίων
Οι κάτοικοι στην Ιθάκη ίσως… δεν εξεπλάγησαν που δύο μήνες μετά τα ταξίδια του πρωθυπουργού, βρέθηκαν και πάλι στο επίκεντρο της δημοσιότητας.
Δημοσιογράφοι από διεθνή μέσα ενημέρωσης επισκέπτονται πλέον τον τόπο τους καθημερινά, προκειμένου να φωτογραφίσουν τον επίγειο παράδεισο που – σύμφωνα με πληροφορίες – πέρασε στην ιδιοκτησία του εκατομμυριούχου εμίρη.
Mιλώντας στο NEWS 247 ο δήμαρχος Ιθάκης, Γιάννης Κασσιανός επιβεβαίωσε ότι η πώληση του πρώτου νησιού έχει υπογραφεί και ήδη η Οξυά των νότιων Εχινάδων έχει περάσει στην "προίκα" της αραβικής βασιλικής οικογένειας, με τα 24 παιδιά.
Ωστόσο, κάποιοι παραμένουν δύσπιστοι.
Υπάλληλοι στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη, Σωτήρη Κουρή - με τους οποίους το NEWS 247 ήρθε σε τηλεφωνική επαφή - δηλώνουν άγνοια για το ποια και πόσα είναι τα νησιά που άλλαξαν χέρια, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες τουρισμού ακόμα ζυγίζουν το κατά πόσο η ανάπτυξη "εξ’ Ανατολάς" θα ωφελήσει τον τόπο τους.
Αρκετοί κάτοικοι κάνουν λόγο για μελλοντική περιβαλλοντική καταστροφή, καθώς οι νησίδες ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000, στα οποία απαγορεύεται η δόμηση.
Το δρόμο της πώλησης έχουν πάρει και τα νησιά Προβάτι, Απάσα, Σωρός, Πιστρός και Γηροβάρης (αλλιώς, Γκράβαρης) και όπως όλα δείχνουν, οι καταπράσινες βραχονησίδες που κάποτε ανήκαν σε αγροτικές και εφοπλιστικές οικογένειες Ελλήνων αναμένεται να μετατραπούν σε τουριστικούς προορισμούς για υψηλά βαλάντια, με πολυτελή τουριστικά καταλύματα και μονάδες αναψυχής.
Τα συμβόλαια των Ενετών
Μετά τον Ενετοτουρκικό Πόλεμο, οι νικητές Ενετοί έστειλαν στις Εχινάδες τους Ιθακήσιους κτηνοτρόφους.
Ως ιδιοκτήτες ορίστηκαν μεγάλες οικογένειες, όπως των Πεταλά, Ζαβού, Καραβία, Πιέρρου.
Οι εκτάσεις αλλάζουν χέρια με το πέρασμα των δεκαετιών και στα τέλη του 18ου, τα νησιά καταλήγουν στις οικογένειες Δενδρινού και Γρίβα.
Ο τελευταίος τσομπάνης εγκατέλειψε το έδαφος των Εχινάδων το 1986.
Μία ανάσα από τις... αραβικές υπογραφές
Οξυά
Η Οξεία ή Οξυά βρίσκεται στις εκβολές του Αχελώου ποταμού, δυτικά του νομού Αιτωλοακαρνανίας και ανατολικά της Ιθάκης, κοντά στον Αστακό.
Ανήκει στο σύμπλεγμα των νότιων Εχινάδων και αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο νησί, μετά τον Πεταλά. Έχει έκταση 4,223 τ. χλμ. και είναι ακατοίκητο. Διοικητικά ανήκει στον δήμο Ιθάκης.
"Η Οξυά πωλήθηκε έναντι του ποσού των 4,9 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα νησί με πολλά βράχια, στα οποία υπάρχει καθαρό μάρμαρο υψίστης ποιότητας", αναφέρει ο κ. Κασσιανός.
Οι πρώην ιδιοκτήτες της νήσου Οξιά είναι η Ελληνοαυστραλή οικογένεια Σταμούλη, με σημαντική περιουσία στη Μελβούρνη και Σίδνεϊ, ενώ διαθέτουν στην Ελλάδα ξενοδοχείο στον Κάλαμο Αττικής.
Προβάτι
Το Προβάτι είναι το τέταρτο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος Εχινάδων μετά τον Πεταλά, την Οξυά και την Δρακονέρα. Έχει έκταση 1,21 τ. χλμ. και είναι επίσης, ακατοίκητο.
Διοικητικά ανήκει στον δήμο Ιθάκης και απέχει μόλις τρία ναυτικά μίλια από τον Αστακό.
Λόγω του μικρότερου εμβαδού, αναμένεται να έχει χαμηλότερο κόστος πώλησης. Είναι γεμάτο ελιές, ενώ οι παραλίες του είναι κατάλληλες να μετατραπούν σε μαρίνες.
"Τα υπόλοιπα νησιά πωλήθηκαν συνολικά έναντι 3.9 εκατ. ευρώ", συμπληρώνει ο δήμαρχος Ιθάκης.
Άπασα
Η Άπασα είναι νησίδα που ανήκει στις βόρειες Εχινάδες. Είναι ακατοίκητη και διοικητικά ανήκει στον δήμο Ιθάκης. Βρίσκεται νοτιοανατολικά του Αστακού.
Πίστρος
Ο Πίστρος ή Τσακαλονήσι είναι μια νησίδα του Ιονίου πελάγους που βρίσκεται ανατολικά της Ιθάκης.
Γηρόβαρης ή Γκράβαρης
Ο Γηρόβαρης ή Γκράβαρης ανήκει στο σύμπλεγμα των βόρειων Εχινάδων νήσων. Είναι ακατοίκητος και διοικητικά ανήκει στον δήμο Ιθάκης.
Σωρός
H Σωρός είναι μια ακατοίκητη νησίδα. Το υψηλότερο σημείο της είναι τα 31 μέτρα και η έκτασή της αγγίζει τα 330 στρέμματα. Ανήκει διοικητικά στο νομό Κεφαλληνίας.
Όπως και οι υπόλοιπες Εχινάδες αποτελεί το Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου - Αιτωλικού και είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα Natura 2000, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται κάθε κατασκευή.
Η Σωρός είναι ιδιόκτητη νήσος από το 1924 , τελευταίος ιδιοκτήτης της είναι ο Βασίλης Τερλέγκας που το αγόρασε το 1990 από τους πρώτους ιδιοκτήτες.
News247
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.