Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας νέων έως 29. Κίνδυνος εξόδου για άλλους τόσους μεσήλικες.

Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας νέων έως 29. Κίνδυνος εξόδου για άλλους τόσους μεσήλικες.


Εάν ο συλλογισμός μου είναι λάθος θα κατεβάσω άμεσα το άρθρο. Εάν όχι, τότε το πρόγραμμα αυτό οφείλουμε να το δούμε με άλλο μάτι.
Επιταγή εισόδου λοιπόν στην αγορά εργασίας για το κοινωνικό κομμάτι που η οικονομική κρίση πλήττει περισσότερο, μη δίνοντας ευκαιρίες για ένα ξεκίνημα, στους νέους. Ένα πρόγραμμα που ωφελεί άρα και εμένα και θα πρέπει να είμαι χαρούμενος για την ύπαρξή του, αφού να η ευκαιρία!

Εκεί λοιπόν που μέχρι χθες δεν υπήρχε φως πουθενά και η κατήφεια της απραξίας έπνιγε τους νέους της χώρας, τώρα ξαφνικά υπάρχει φως και ελπίδα. Πέντε μήνες πρακτική άσκηση και μισθός σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα 400-460 ευρώ για κάθε μήνα απασχόλησης. Όλα αυτά επιδοτούμενα, με τις εταιρείες να μη χρειάζεται να πληρώσουν ούτε ευρώ για αυτό το διάστημα! Ένα πολύ καλό λοιπόν χρονικό διάστημα για να εκπαιδευτεί ένας νέος εργαζόμενος και να αποδείξει την αξία του, σε περίπτωση δε που είναι αντάξιος των προκατόχων του θα είναι κοντά και στο όνειρο της πρόσληψης, αν είναι και κάτω των 25 ακόμα καλύτερα για την εταιρεία που τον προσλαμβάνει.. Αυτά με τα μέχρι τώρα μη επίσημα δεδομένα.
Οι εταιρείες βέβαια δεν έχουν το δικαίωμα να προβούν σε απόλυση προσωπικού κατά τη διάρκεια της πεντάμηνης πρακτικής άσκησης των δικαιούχων. Μετά το πεντάμηνο όμως;
Μήπως να ξεφορτώνονταν σιγά σιγά κάτι υπαλλήλους μεγαλύτερης ηλικίας που όπως και να το κάνουμε η εργασιακή τους εμπειρία σε χρόνια είναι ασύμφορη μισθολογικά; Γιατί να μην κάνει την ίδια δουλειά ένας νέος κάτω των 25 που στοιχίζει πάρα πολύ λιγότερο, έχει λιγότερες απαιτήσεις, περισσότερη όρεξη για δουλειά και δημιουργία και μπορεί η εκάστοτε εταιρεία επίσης αργότερα να τον απολύσει και με πολύ μικρότερη ζημιά για τα συμφέροντά της;
Το πεντάμηνο δε στοιχίζει ουσιαστικά τίποτα και είναι μια ευκαιρία εισόδου νέων προσώπων στις εταιρείες, γι'αυτό και το εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των εργοδοτών. Ακούγεται σαν ο παράδεισος των εταιρειών.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν ανακοινωθεί το πρόγραμμα αφορά 45.000 νέους ανέργους 18 έως 29 ετών. 45.000 νέους άνεργους που καθημερινά εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, έχουν φωνή διαμαρτυρίας, όνειρα στο ψυγείο, τάσεις φυγής και αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα στη κοινωνική συνοχή. Οι αριθμοί ανεργίας τους είναι στα ύψη (58,4%) χωρίς να προσμετρώνται σε αυτούς οι μη εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ και όσοι υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία. Όσο για τους εργαζόμενους δε σχολιάζω τις ελαστικές μορφές απασχόλησης που και αυτές παίζουν το ρόλο ρους στη ζύμωση των στατιστικών αριθμών.
Έρχεται, λοιπόν το νέο αυτό πρόγραμμα να κάνει άλλο ένα καλό για την προάσπιση της κοινωνικής ηρεμίας, για άλλους καταστολής, να αποσυμφορίσει την ένταση που η ανεργία των νέων δημιουργεί και ελοχεύει κινδύνους (για ποιούς;) και πιθανές εντάσεις.
45.000 διψασμένοι και με το δίκιο τους νέοι έτοιμοι να μπουν στην αγορά εργασίας. 45.000 μεσήλικες έτοιμοι να εξοβελιστούν στη μίζερη πραγματικότητα της ανεργίας και μία αγορά εργασίας που θα έχει ρίξει σε βάθος διετίας τις μισθολογικές της κατακτήσεις έμμεσα ακόμα πιο χαμηλά. Μεσήλικες που δε θα έχουν ευκαιρίες για μια νέα αρχή και λογικά με ήδη αρκετά βάρη στους ώμους τους από χρέη και υποχρεώσεις σε όλους τους τομείς.
Οι πραγματικά κερδισμένοι της υπόθεσης θα είναι άρα οι εταιρείες από τη μία και η κυβέρνηση από την άλλη. Οι μεν θα έχουν ένα εργατικό δυναμικό φθηνότερο και αποδοτικότερο ίσως (ανάλογα τη θέση) οι δε θα έχουν επιτύχει μια σχετική αποσυμφόρηση στον τομέα της ανεργίας και θα μπορούν να καυχηθούν για τηνπτώση των ποσοστών στην ανεργία των νέων μη λογαριάζοντας τα προαναφερθέντα.
Μήπως να δούμε με άλλο μάτι την γλυκιά επιταγή εισόδου;
Δυνατό Μυρμήγκι
RAMNOUSIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.