Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

“ΠΙΕΖΟΥΝ ΟΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΝ”!:«Οι Τουρκοκύπριοι θα νιώσουν κι αυτοί τον πόνο της κρίσης», λέει το Bloomberg.




Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, σε οδοιπορικό του στα Κατεχόμενα, εστιάζει στις καθημερινές εμπορικές συναλλαγές κοντά στη διαχωριστική γραμμή που τώρα έχουν ατονήσει
Οι Τουρκοκύπριοι θα μοιραστούν κι αυτοί τον πόνο από την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας, είναι το στίγμα που δίνει το διεθνές οικονομικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg με σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα που, μάλιστα, «έπαιξε» αρκετές ώρες ως πρώτο θέμα στο bloomberg.com

Για πέντε χρόνια, αναφέρεται στο οδοιπορικό του Bloomberg, ο Ερτάν Ερκαντάν βγάζει το εισόδημά του πουλώντας χαλια στους Ελληνοκύπριους που φτάνουν στη διαχωριστική γραμμή που χωρίζει την Λευκωσία στα δύο.
'Αν τα πράγματα είναι άσχημα για αυτούς, είναι και για εμάς», λέει ο 70χρονος έμπορος, καθώς καπνίζει ένα τσιγάρο και πίνει τουρκικό καφέ στο άδειο κατάστημά του. Και δείχνει τον έρημο δρόμο στον ρεπόρτερ του Bloomberg: «Κοίτα αυτόν τον δρόμο εδώ. Κανονικά όλοι αυτοί οι δρόμοι είναι γεμάτοι από κόσμο. Τώρα, είναι άδειοι»...
Οι Τουρκοκύπριοι φοβούνται ότι θα επηρεαστούν από την κατάρρευση της οικονομίας, καθώς οι δοσοληψίες των δύο πλευρών σε καθημερινή βάση ήταν έντονες, ακόμη και μετά την κατάρρευση του σχεδίου Ανάν, το 2004.
"Δεν θα είναι καλή εξέλιξη για τους Τουρκοκύπριους, ούτεοικονομικά ούτε πολιτικά», προσθέτει στο ρεπορτάζ ο Τζέιμς Κερ Λίντσεϊ, λέκτωρ στο LSE και συγγραφέας βιβλίου με τίτλο «Το πρόβλημα της Κύπρου». Στην διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας έχουν αναπτυχθεί πολύ οι επαγγελματικοί σύνδεσμοι και οι δουλειές ανάμεσα στις δύο πλευρές, λέει ο ίδιος, τονίζοντας ότι «τώρα μιλάμε για μία πιθανή μαζική ύφεση στην κυπριακή οικονομία».
Στο δημοσίευμα γίνεται μία ιστορική αναδρομή για το κυπριακό πρόβλημα, ενώ επισημαίνεται η μεγάλη εισοδηματική διαφορά που χωρίζει τις δύο πλευρές. Οι Ελληνοκύπριοι, με κατακεφαλήν εισόδημα 25.600 δολάρια, είναι κατά 2/3 πλουσιότεροι των Τουρκοκύπριων, την ώρα που τα Κατεχόμενα στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική βοήθεια της Τουρκίας, η οποία και χορήγησε δάνεια και εγγυήσεις ύψους σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων κατά την προηγούμενη χρονιά.
Ωστόσο, το Bloomberg εκτιμά ότι το οικονομικό χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι πιθανό να συρρικνωθεί καθώς η οικονομία της Κύπρου οδεύει σε σημαντική ύφεση, μετά την κατάρρευσση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της νήσου.
defencenet.gr


“ΠΙΕΖΟΥΝ ΟΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΝ”!


bloomberg cyprusΠιέζουν οι διεθνείς τοκογλύφοι να φέρουν ένα νέο σχέδιο Ανάν, έχοντας βάλει την Κύπρο σε μνημόνιο, αφού δεν μπόρεσαν να το κάνουν πριν λίγα χρόνια με το μεγαλοπρεπές «Όχι» που εισέπραξαν από τον κυπριακό λαό επί Τάσσου Παπαδόπουλου.
Τώρα το διεθνές δίκτυο παραθέτει οικονομικά επιχειρήματα υπέρ της επανένωσης της Κύπρου εν μέσω κρίσης. Ο αντίκτυπος από την κρίση στην Κύπρο είναι εξίσου βαρύς και για το ψευδοκράτος καθώς οι δύο πλευρές έχουν αναπτύξει εμπορικούς δεσμούς τα τελευταία χρόνια, προσπαθεί να πείσει το άρθρο που οι συνεντεύξεις που φιλοξενεί.
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο από το δίκτυο Bloomberg.
Πριν από λίγο μεταδώσαμε την είδηση στο Ολυμπία, σύμφωνα με την οποία, ο Νταβούτογλου έστειλε επιστολή στον Κέρι και ζητά “κλείσιμο” του Κυπριακού τώρα… ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΤΟΝ ΑΝΑΝΙΣΤΗ ΠΡΙΝ “ΚΛΕΙΣΕΙ” ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ.
Όσο για τα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάζει: «Οι Ελληνοκύπριοι αποτελούν περισσότερο από τα ¾ του πληθυσμού του νησιού των 1,15 εκατομμυρίων. Είναι κατά 2/3 πλουσιότεροι από τους Τούρκους γείτονες, με κατά κεφαλήν εισόδημα $25.600 το περασμένο έτος, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στα βόρεια, η βοήθεια από την Τουρκία αποτελεί βασικό στήριγμα για μια οικονομία σε μεγάλο βαθμό, καθώς είναι αποκομμένη από τις διεθνείς αγορές. Έλαβε 800 εκατομμύρια λίρες (440 εκατομμύρια δολάρια), τουρκικής επιχορήγησης και δανείων το περασμένο έτος».
olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.