Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Ο Ερντογάν βραβεύεται για τη «προσφορά του στην ανθρωπότητα» και τι λέει για τι συλλήψεις (ανάμεσα τους και Έλληνας)


ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Ο Ερντογάν έσπασε το iPad του όταν άκουσε…

Έσπασε το iPad ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, όταν άκουσε τον αντιπρόεδρό του, Μπουλέντ Αρίντς, την Τρίτη, να ζητά “συγνώμη” για την αστυνομική βία που ασκήθηκε στα επεισόδια της Παρασκευής, εναντίον των διαδηλωτών την Παρασκευή.
Ο Ερντογάν επιστρέφει την Πέμπτη από την περιοδεία του στην Αφρική και είναι αποφασισμένος να πάρει την κατάσταση πάνω του, παρακολουθούσε τις δηλώσεις του Αρίντς με το iPad του και οργισμένος ξέσπασε σε αυτό.

Αξίζει να επισημάνουμε πως την Τετάρτη το πρωί πραγματοποιήθηκαν 25 συλλήψεις χρηστών του Twitter στη Σμύρνη, με κατηγορίες πως υποκίνησαν διαδηλώσεις και διέδωσαν προπαγάνδα.
Από τη Δευτέρα, το χρηματιστήριο πέφτει συνεχώς, όπως και το εθνικό νόμισμα, η τουρκική λίρα.
Στο πλαίσιο της εκτόνωσης της κρίσης, ο Μπουλέντ Αρίντς συναντήθηκε με ηγετικά στελέχη κοινωνικών φορέων των οποίων η αρχική διαδήλωση στην Πλατεία Τακσίμ προκάλεσε τις πανεθνικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.
Οι ακτιβιστές ζήτησαν την απελευθέρωση των διαδηλωτών που έχουν συλληφθεί, αλλά και την απαγόρευση της χρήσης χημικών εναντίον διαδηλωτών, καθώς και την απόλυση των διοικητών της αστυνομίας στις πόλεις που έγινε χρήση υπερβολικής βίας σε βάρος διαδηλωτών.
tvkosmos.gr

Ο Ερντογάν για τη σύλληψη Έλληνα στις διαδηλώσεις



Την ώρα που η εφημερίδα Star αφήνει υπόνοιες για ξένους «πράκτορες» ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την Τύνιδα της Τυνησίας, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη Βόρεια Αφρική, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως οι επτά ξένοι που συνελήφθησαν στην πλατεία Ταξίμ, δεν είχαν διπλωματικά διαβατήρια. 

Έχουν συλληφθεί επτά ξένοι για εμπλοκή στα επεισόδια. Εξετάζουμε πως βρέθηκαν εκεί, είπε ο Ερντογάν, σημειώνοντας πως κανείς τους δεν είχε στην κατοχή του διπλωματικό διαβατήριο.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός έστειλε και μήνυμα στους διαδηλωτές της πλατείας Ταξίμ, επανέλαβε ότι δε θα κάνει πίσω στην απόφασή του να χτιστεί εμπορικό κέντρο στην πλατεία Ταξίμ και να γκρεμιστεί μέρος του πάρκου Γκεζί.
Ο Ερντογάν μίλησε για «στοιχεία» που είναι υπεύθυνα για καταστροφή δημόσιας περιουσίας, τα οποία διαχώρησε από τους υπόλοιπους διαδηλωτές.
«Εμείς έχουμε 21 εκατομμύρια ψηφοφόρους. Δεν έχω δει κανέναν από τους οπαδούς μου στο δρόμο», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός που επιστέφει το απόγευμα στην Τουρκία και αναμένεται οι οπαδοί του να του ετοιμάσουν θερμή υποδοχή.
Ο Έλληνας φοιτητής που συνελήφθη είναι ο 25χρονος Γιώργος Ιατρίδης, που βρισκόταν τον τελευταίο καιρό στην Κωνσταντινούπολη με το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus.
Συνελήφθη στην πλατεία Ταξίμ το βράδυ της Τρίτης, κατηγορούμενος για υποκίνηση των ταραχών.
Ο Γιώργος Ιατρίδης, σύμφωνα με τη σελίδα του στο Facebook, είναι κάτοικος Κωνσταντινούπολης, με καταγωγή από το Ηράκλειο και έχει σπουδάσει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.
Όπως γράφει το alexiptoto.com, του οποίου ο 25χρονος είναι διαχειριστής, συνελήφθη το βράδυ της Τρίτης μαζί με άλλους 10 ξένους υπήκοος από τις αρχές της Τουρκίας.
onalert.gr

Δρ. πλέον ο Ερντογάν, θέλει να μάθει στους Τούρκους αραβικά!


Διδακτορικό για τη «προσφορά του στην ανθρωπότητα» έδωσαν οι Αλγερινοί στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη χώρα της βορείου Αφρικής! Κατά την αποδοχή του τίτλου του ο… Δρ. Ερντογάν δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι υπάρχει έλλειμμα «στην εκμάθηση των αραβικών» στη Τουρκία, αφού οι φοιτητές στις θεολογικές σχολές δεν τα μιλάνε! Φυσικά, διευκρίνισε ότι θα «επιλύσει το ζήτημα μόλις επιστρέψει»! «Back to the future» λοιπόν, ολοταχώς!
Πέραν του ζητήματος της απονομής διδακτορικού τίτλου για τον «ανθρωπισμό» του φιλάνθρωπου Σουλτάνου, τη στιγμή της επιβεβαίωσης και τρίτου θανάτου στη πατρίδα του, κάτι το οποίο εκθέτει την Αλγερία, ο Δρ. Ερντογάν μάλλον κάνει πλάκα στους επικριτές και στον λαό του.
Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε να επαναφέρει την αραβική γραφή και ομιλία στη χώρα του και ακόμα πιο ενδιαφέρον θα έχει να δούμε πως ακριβώς θα τη δεχτούν οι Κεμαλικοί και οι λοιπές… «δημοκρατικές δυνάμεις» (τα εισαγωγικά μπήκαν λόγω κεμαλικών!) οι οποίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή… στα κάγκελα.

defence-point.gr




Στα πρόθυρα εμφυλίου η Τουρκία! Πυροβολισμοί ηχούν σε αρκετές πόλεις με οπαδούς του Ερντογάν στους δρόμους.
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Με τις διαδηλώσεις να έχουν επεκταθεί για τα καλά στην Άγκυρα και τα άλλα αστικά κέντρα, που πήραν τη σκυτάλη από την Κωνσταντινούπολη, κυβέρνηση και διαδηλωτές, παρά τις μάλλον διαλλακτικές κινήσεις από την πλευρά της εξουσίας δεν φαίνονται να υποχωρούν από τις θέσεις τους.
Η Τουρκία εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα οι ημέρες κυλούν σχετικά ήρεμα, με πορείες, μαζικές συγκεντρώσεις και χάπενινγκ, αλλά το κλίμα οξύνεται τις νύχτες και οι συγκρούσεις κλιμακώνονται. Τρεις νεκρούς μετρά πλέον η αντικυβερνητική εξέγερση. Εντωμεταξύ, ο Ταγίπ Ερντογάν επιστρέφει την Πέμπτη από το προγραμματισμένο ταξίδι του στη βόρια Αφρική, άγνωστο όμως αν αυτό αλλάξει τις ισορροπίες με δεδομένες τις ελαφρά διαφορετικές θέσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και των υπουργών
Αργά την Τετάρτη, η αστυνομία στην Άγκυρα έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να διαλύσει πλήθος των διαδηλωτών στην πλατεία Κιζιλάι, στο κέντρο της πόλης. Αίτημα, το μόνιμο πλέον των τελευταίων ημερών, η παραίτηση του Ταγίπ Ερντογάν.
Κατά το AFP, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι που αισθάνονταν ενόχληση απομακρύνθηκαν από την περιοχή με ασθενοφόρα.
Από νωρίτερα είχαν αρχίσει να συρρέουν και πάλι πλήθη στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, την εστία των διαδηλώσεων που σταδιακά σχηματοποιούνται σε ένα (ρευστό πάντως) κίνημα με αιτήματα και αξιώσεις μονιμότερης παρουσίας.
Μετά τα νέα νυχτερινά επεισόδια σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη και Τουντζελί, την Τετάρτη, το πρωθυπουργικό γραφείο έπεσε θύμα χάκινγκ, με τους δράστες να υποστηρίζουν ότι υπέκλεψαν εμπιστευτικά στοιχεία των στελεχών του. Η ομάδα, που υπογράφει ως Anonymous Turkey, ανέφερε στο Twitter πως δεν έχει δημοσιοποιήσει στοιχεία που υπέκλεψε, αλλά θα δημοσιοποιούσε μόνο κωδικούς mail που σχετίζονταν με μη διαβαθμισμένες πληροφορίες. Πηγή στο τουρκικό πρωθυπουργικό γραφείο που επικαλείται το Reuters επιβεβαίωσε ότι λογαριασμοί δέχθηκαν επίθεση, λέγοντας πως οι λογαριασμοί αυτοί έχουν αποκοπεί.
Βολές από τον Ορχάν Παμούκ
Ο νομπελίστας Ορχάν Παμούκ καταδίκασε την κατασταλτική στάση της τουρκικής κυβέρνησης και απέτισε φόρο τιμής στους διαδηλωτές της Κωνσταντινούπολης σε κείμενό του που δημοσιεύεται στην Hurriyet.
Υπενθυμίζοντας ότι οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν από κινητοποίηση κατά της κοπής δέντρων, ο Παμούκ καταδίκασε την στάση της κυβέρνησης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η πρόβλεψη να γίνουν αυτές οι μεγάλες αλλαγές που αφορούν μια πλατεία και το πάρκο της, τα οποία κουβαλούν τις αναμνήσεις εκατομμυρίων ανθρώπων, χωρίς να ζητηθεί η γνώμη των Κωνσταντινουπολιτών και η απόπειρα να κοπούν βιαστικά αυτά τα δέντρα είναι ένα μεγάλο λάθος της κυβέρνησης Ερντογάν».
«Αυτή η χωρίς ευαισθησία πολιτική έχει αναμφιβόλως να κάνει με την ολοένα και πιο αυταρχική και κατασταλτική στάση της κυβέρνησης», συνεχίζει ο Ορχάν Παμούκ.
Για τους διαδηλωτές γράφει ότι «το να βλέπω ότι δεν θα απαρνηθούν εύκολα τις αναμνήσεις τους μου δίνει εμπιστοσύνη και ελπίδα για το μέλλον».
Τρεις νεκροί (επισήμως)
Τρεις άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής την ζωή τους, σύμφωνα με επίσημες αναφορές, και περισσότεροι από 2.800 έχουν τραυματιστεί –μερικοί είναι σε κρίσιμη κατάσταση– και αυτοί μόνο στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και την Σμύρνη.
Αντιθέτως οι Αρχές δεν παραδέχονται θανάτους, και στον πιο πρόσφατο απολογισμό τους (την Τρίτη)  αναφέρονταν απλώς σε «περισσότερους από 300» τραυματίες, στην πλειονότητά τους αστυνομικούς.
Newsroom ΔΟΛ

Τουρκία: Τα βιβλία στην υπηρεσία της… επανάστασης


Τα «μεγάλα μέσα» φαίνεται να επιστρατεύουν οι αντικαθεστωτικοί στη Τουρκία αναφορικά με το πώς ακριβώς θα υποστηρίξουν τις κινητοποιήσεις τους και κυρίως με το πώς ακριβώς θα προσπαθήσουν να τις περάσουν στη διεθνή κοινή γνώμη αλλά και στον τουρκικό λαό ο οποίος φαίνεται να έχει ξυπνήσει από το Οθωμανικό του όνειρο, λίγο απότομα και στραβά. Έτσι, διάφοροι εκδοτικοί οίκοι, συνολικά και για την ώρα ο αριθμός τους φτάνει τους δεκαπέντε, περνάνε στην αντίσταση μέσω της διανομής βιβλίων στις πλατείες των πόλεων οι οποίες φιλοξενούν τους αντι-οθωμανούς. Για την ακρίβεια μετά από συντονισμένες ενέργειες έχουν διαβεβαιώσει ότι θα διαθέσουν βιβλία ανάλογου… επαναστατικού περιεχομένου στους διαδηλωτές.

Έχει λοιπόν πολύ ενδιαφέρον να δούμε τι αναγνώσματα διανέμουν στους διαδηλωτές οι συγκεκριμένοι οίκοι, εάν θα πρόκειται για αριστερή λογοτεχνία και πολιτική ιδεολογία, εάν θα δούμε το «ο Αγών μου» ή εάν τα βιβλία αυτά θα κινούνται στο πνεύμα του «Νουτούκ» (του μέγα ρητορικού, του Μουσταφά Κεμάλ). Σε κάθε περίπτωση το τι θα διανεμηθεί και προς τα πού θα κινηθεί το ενδιαφέρον του κοινού, θα μπορέσει να μας οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα για το τι πιστεύει η… «άνω» και η «κάτω» πλατεία.
Το σίγουρο είναι ότι το κίνημα των αντικαθεστωτικών είναι πολυσύνθετο, πολυσυλλεκτικό και με έως και αντικρουόμενα σε αρκετές περιπτώσεις συμφέροντα – πιστεύω, ενώ έχει έναν μόνο συνδετικό κρίκο, την απέχθεια στην ηγεσία της χώρας και κυρίως στο τι ακριβώς αυτή πρεσβεύει. Δε φανταζόμαστε λοιπόν πως στο συγκεκριμένο κοινό θα κάνει… θραύση το «Στρατηγικό Βάθος» του πατέρα της σημερινής κατάστασης στη Τουρκία, του Αχμέτ Νταβούτογλου.
defence-point.gr

ΕΠΕΣΕ ΑΠΟ ΓΕΦΥΡΑ - Νεκρός αστυνομικός στην Τουρκία - Το τέταρτο θύμα των ταραχών
Αστυνομικός επιθεωρητής που είχε τραυματιστεί σοβαρά κατά την διάρκεια διαδηλώσεων στα Άδανα, της νότιας Τουρκίας, υπέκυψε στα τραύματά του. Είναι ο τέταρτος νεκρός που καταγράφεται επισήμως.
Νεκρός αστυνομικός στην Τουρκία - Το τέταρτο θύμα των ταραχών
Ο Μουσταφά Σαρί έπεσε από γέφυρα ύψους 5 μέτρων, ενώ καταδίωκε διαδηλωτές στα Άδανα σε μια από τις διαδηλώσεις συμπαράστασης στο «κίνημα διαμαρτυρίας του πάρκου Γκεζί» που διοργανώθηκαν σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας.

Σοβαρά τραυματισμένος, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου και κατέληξε.
Άλλοι τρεις άνθρωποι- όλοι τους διαδηλωτές- έχουν χάσει μέχρι στιγμή τη ζωή τους κατά την διάρκεια των βίαιων επεισοδίων στην Τουρκία.
ΤΟ ΕΘΝΟΣ πηγή: Hurriyet Daily News


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.