Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Ζ.Κ.Γιούνκερ: "Η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ως ασπίδα της Ευρώπης στην οικονομική κρίση"


ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΝΕΟ "ΚΟΥΡΕΜΑ" ΧΡΕΟΥΣ


Την παραδοχή ότι η Ευρώπη χρησιμοποίησε την Ελλάδα ως ασπίδα προστασίας στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που χτύπησε δυνατά την πόρτα της μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, έκανε και ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ μετά το ΔΝΤ.
Μας μετέτρεψαν δηλαδή σε χώρα πειραματόζωο για την εφαρμογή πολιτικών λιτότητας προκειμένου να σωθεί η Ευρώπη αδιαφορώντας πλήρως για τις επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία. Όποιο μέτρο αποτύγχανε στην Ελλάδα, δεν εφαρμόζονταν σε άλλη χώρα, ή απλά στη χώρα μας δοκιμάζοντας συνταγές θνησιγενής. Οι Έλληνες πληρώνουν και θα πληρώνουν για δεκαετίες αυτή την… αλληλεγγύη της Ευρώπης, που αποδείχθηκε έγκλημα εκ προμελέτης.

Ο κ. Γιούνκερ μιλώντας στους «Νέους Φακέλους» δήλωσε πώς διαφωνεί με το ΔΝΤ ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα μπορούσε να γίνει από το 2010 και απέρριψε ότι αυτή έγινε τελικά το Μαίο του 2012 προκειμένου να ξεφορτωθούν το ελληνικό χρέος οι Ευρωπαικές τράπεζες και να εξαναγκαστεί η Ελλάδα να υπογράψει τη θανατική της καταδίκη.
Σιγά μην το παραδέχονταν. Υποστήριξε πώς η Ε.Ε. δεν είχε τα κατάλληλα εργαλεία να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του χρέος και η Ελλάδα την περίοδο εκείνη είχε ανάγκη «ένεση ρευστότητας».Υποθηκεύοντας βέβαια και βάζοντας ενέχυρο την κυριαρχία της.
Απέρριψε επίσης ένα ενδεχόμενο νέου κούρεμα του ελληνικού χρέους. «Μια ελάφρυνση χρέους, ένα κούρεμα, ή όπως αλλιώς το πείτε, δεν είναι στο τραπέζι. Θα το συζητήσουμε, όταν θα τεθεί. Αν συζητούσαμε τώρα ένα κούρεμα, μία ελάφρυνση χρέους, ένα χρηματοδοτικό κενό το 2015-16 ενδεχομένως, χωρίς να έχουμε αυτή την πρόθεση, να κάναμε κακό στην νεοαποκτηθείσα αξιοπιστία της Ελλάδας. Αν συζητούσαμε σήμερα, χωρίς πραγματικά στοιχεία στα χέρια μας τα ζητήματα της ελάφρυνσης χρέους θα προκαλούσαμε τις αγορές να ξαναενδιαφερθούν γι’ αυτό που αυτές θα ονόμαζαν ελληνική αδυναμία».
Όσον αφορά στην είσοδο του ΔΝΤ στην Ευρώπη ο κ. Γιούνκερ υποστήριξε πώς αυτό ήταν απαίτηση της Γερμανίας και των δορυφόρων της Φινλανδίας και Ολλανδίας και το έθεσαν ως προυπόθεση προκειμένου να συμμετάσχουν στο ελληνικό πρόγραμμα. «Το ζήτησαν γιατί το ΔΝΤ είχε την τεχνογνωσία και την εμπειρία από προγράμματα διάσωσης», είπε ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup. ‘Η διαφορετικά είχε τον τρόπο να δεθεί άμεσα χειροπόδαρα η Ελλάδα.
Είναι οι ίδιες χώρες που θέλουν σήμερα την απεμπλοκή τους απο το ΔΝΤ. Αφού έκαναν τη δουλεία τους δεν το χρειάζονται τώρα να τους ασκεί και κριτική.
Ο κ. Γιούνκερ παραδέχθηκε επίσης πώς η Ελλάδα έφτασε στην άκρη της εξόδου από την Ευρωζώνη κι αυτό γιατί το ζητούσαν επιτακτικά κάποιες χώρες. Ο ίδιος πάντως απόρησε με την εμμονή αυτών των χωρών για έξοδο της χώρας μας από το ευρώ. «Οτιδήποτε έκανα, ήταν για να πείσω τους άλλους να απομακρυνθούν από το εγκληματικό εγχείρημα να πετάξουν την Ελλάδα σαν ένα κομμάτι χαρτί, σαν το τίποτα. Η Ελλάδα δεν είναι το τίποτα», είπε      
Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου βλέπει πώς έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος του Grexit και η Ελλάδα θα μπεί σε τροχιά ανάπτυξης το 2014. Αυτό δηλαδή που βλέπουν Σαμαράς και Στουρνάρας, αλλά δεν αντιλαμβάνεται κανείς άλλος.
Ιδίως μετά την κατάρρευση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, την υστέρηση εσόδων ύψους δις ευρώ και την εμμονή στις απολύσεις μόνο ανάπτυξη μπορούμε να περιμένουμε.
Ε, αν χρειασθεί να πάρουμε και μερικά δις μέτρα ακόμη δεν τρέχει τίποτα!!!
 defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.