Και μόνο αυτό το στοιχείο αποδεικνύει το πλιάτσικο άνευ προηγουμένου στην Ελληνική οικονομία. Το αίσχος πριμοδότησης των τραπεζιτών με εκατοντάδες δισεκατομμύρια, την ίδια στιγμή που η αγορά όχι μόνον δεν έχει ανασάνει, αλλά αντιμετωπίζει και κολοσσιαία έλλειψη ρευστότητας.
Όπως καταλαβαίνετε, αυτά τα χρήματα πήγαν αποκλειστικά για να κρύψουν τα σκανδαλώδη δάνεια των τραπεζιτών προς τους εαυτούς τους, τις οφσορ τους και τους πολιτικούς συνεργούς τους.
Έλλειψη ρευστότητας ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ελληνική αγορά εντοπίζει η μελέτη σκοπιμότητας, για τη σύσταση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, της Oliver Wyman, ένα χρηματοδοτικό κενό το οποίο αποδίδεται όχι μόνο στην οικονομική κρίση αλλά και σε διαρθρωτικά εμπόδια του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως η υπερσυγκέντρωση και τουψηλό κόστος χρήματος.
Στην εμπιστευτική μελέτη που παρουσιάζει η Καθημερινή, επισημαίνεται ότι μια αύξηση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων κατά 5-6 δισεκατομμύρια ευρώ θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση του ΑΕΠ κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Το στοιχείο αυτό και μόνο αποδεικνύει τη σημασία της δημιουργίας του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, το οποίο θα λειτουργήσει συμπληρωματικά προς τις τράπεζες, οι οποίες, σύμφωνα με τη μελέτη, στη δεδομένη οικονομική συγκυρία δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της χρηματοδότησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, καθώς βρίσκονται στη φάση της ανακεφαλαιοποίησης και της αναδιάρθρωσης των υφιστάμενων δανείων.
Οι σχετικές αυξήσεις κεφαλαίου ολοκληρώθηκαν μόλις στις αρχές του μήνα. Μάλιστα, η μελέτη εκτιμά ότι για τη διαδικασία της απομόχλευσης, που συνήθως διαρκεί επτά χρόνια, θα απαιτηθεί στην περίπτωση της Ελλάδας περισσότερος χρόνος.
«Η πρωτογενής και δευτερογενής έρευνά μας δείχνει ότι οι ελληνικές τράπεζες εργάζονται για να συντηρήσουν και να επανατοποθετήσουν τους λιγοστούς πόρους, αλλά αυτοί είναι περιορισμένοι και μειώνονται λόγω του φτωχού μακροοικονομικού περιβάλλοντος», επισημαίνεται στη μελέτη.
Ως γνωστόν, το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο θα χρηματοδοτήσει περιφερειακά έργα υποδομής και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω κυρίως της συνεπένδυσης στα σχέδια αυτά, θα έχει έδρα το Λουξεμβούργο και θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Οπερ σημαίνει ότι για να παράσχει χρηματοδότηση, θα πρέπει προηγουμένως να πληρούνται ορισμένες και συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Που θα εστιάσει το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο
Το κενό που δημιουργείται λοιπόν θα επιχειρήσει να το καλύψει το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο το οποίο προβλέπεται να εστιάσει στα εξής:
*θα εντοπίσει επενδυτικά πεδία που σήμερα υποχρηματοδοτούνται
*θα επικεντρωθεί σε επενδύσεις οι οποίες εμφανίζουν προοπτική για ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και αύξηση της απασχόλησης,
*για να αποκτήσει προστιθέμενη αξία το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο θα παρέχει συγχρηματοδότηση, εξειδίκευση και τεχνογνωσία, αλλά ταυτόχρονα, αλλά ταυτόχρονα θα βελτιστοποιεί τους υφιστάμενους δημόσιους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς
onnews.gr
olympia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.