Σε αυτό το άρθρο, θα καταγράψουμε τις κυριότερες ενεργειακές εξελίξεις, με την είδηση που ξεχωρίζει να είναι η απόφαση της Γερμανίας να καταργήσει εντελώς τις επιδοτήσεις προς τα φωτοβολταϊκά μέσα στην επόμενη πενταετία.
Πριν όμως τα δούμε αυτά, μία γενικότερη παρατήρηση με αφορμή τις “πράσινες” αυτές επιδοτήσεις:
Αν τυχόν διαβάσετε ποτέ σας κάποιο βιβλίο οικονομικών, θα δείτε καμιά φορά να αναφέρεται ο όρος “ραντιέρης”. Ένα κλασσικό παράδειγμα ραντιέρη είναι πχ αυτός που κληρονόμησε μια πολυκατοικία, και τώρα νοικιάζει τα διαμερίσματα. Αυτός ο άνθρωπος δεν…παράγει τίποτα, απλά ζει με τα εισοδήματα που βγάζει από τα νοίκια της ιδιοκτησίας του.
Το σημερινό καθεστώς στην “πράσινη ενέργεια” έχει δημιουργήσει μια νέα γενιά ραντιέρηδων, που έβαλαν ένα σωρό φωτοβολταϊκά στα χωράφια και τώρα κάθονται και περιμένουν από το κράτος να
τους δώσει ένα σωρό λεφτά μέσω των επιδοτήσεων, άσχετα με το τι ενέργεια παράγουν ή δεν παράγουν τα φωτοβολταϊκά. Άλλωστε, έχουν υπογραφεί τα σχετικά συμβόλαια, και άρα έχουν κάθε νομικό δικαίωμα να περιμένουν να εισπράξουν τα λεφτά που τους έχει υποσχεθεί το κράτος.
Μόνο που οι “πράσινοι” αυτοί ραντιέρηδες είναι τελικά χειρότεροι ακόμα και από τους κλασσικούς ραντιέρηδες που νοικιάζουν διαμερίσματα. Αυτοί τουλάχιστον νοικιάζουν κάτι που “αποδίδει” (τα διαμερίσματα αυτά όντως αποτελούν ένα σπίτι για πολλούς ανθρώπους, καλύπτοντας την ανάγκη τους για στέγαση), σε αντίθεση με τα φωτοβολταϊκά, που δεν καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες του δικτύου (γιατί νομίζετε ότι η Γερμανία ετοιμάζεται να καταργήσει εντελώς τις “πράσινες” επιδοτήσεις; Χαζή είναι;)
Θυμάμαι πριν μερικά χρόνια, όταν ξεκινούσε η “φούσκα” της πράσινης ενέργειας, μιλούσα με ένα φίλο αριστερό, που μόλις είχε τελειώσει μηχανολόγος από το Πολυτεχνείο και προσπαθούσε να πείσει τους πάντες να βάλουν φωτοβολταϊκά στις στέγες τους, “γιατί η κρατική επιδότηση είναι μεγάλη και εγγυημένη, και άρα θα έχεις σίγουρα κέρδη”. Είναι κάπως σαν την κατάσταση που δείχνει το αρχικό καρτούν που έβαλα πάνω-πάνω στην ανάρτηση αυτή, με το κράτος όντως να εγγυάται κέρδη σε όσους έκαναν αυτή την επένδυση. Και όσοι πρόλαβαν, έχουν ήδη βγάλει κέρδος.
Αυτή η κατάσταση όμως θα αλλάξει, διότι πλέον η πράσινη ενέργεια είναι φανερό ότι δεν αποδίδει, και έτσι ούτε οι “απλοί καταναλωτές” δεν την θέλουν, διότι αυξάνεται κατά πολύ ο λογαριασμός του ρεύματος, ούτε οι βιομήχανοι τη θέλουν (για τον ίδιο λόγο).
Προσέξτε όμως τι γίνεται: Υπάρχει μια ολόκληρη στρατιά ανθρώπων και οργανισμών που έχει επενδύσει στα φωτοβολταϊκά, καιέχουν έτσι μεταβληθεί σε ραντιέρηδες, σε ανθρώπους που ζουν από τα νοίκια/επιδοτήσεις που εισπράττουν, και δε μπορούν να ζήσουν αλλιώς. Ήδη πχ στην Ισπανία που έκοψε κατά πολύ τις πράσινες επιδοτήσεις, γίνονται μεγάλες ταραχές, διότι όσοι είχαν επενδύσει τώρα καταστρέφονται (θα τα δούμε αυτά πιο αναλυτικά σε λίγο).
Αυτό δηλαδή που προσπαθώ να πω είναι ότι τα κράτη έδωσαν κίνητρο σε ανθρώπους να γίνουν ραντιέρηδες, και τώρα το συμφέρον αυτών των ανθρώπων είναι εντελώς αντίθετο με το συμφέρον του λαού: Όλοι θέλουν φτηνή ενέργεια, αλλά οι ραντιέρηδες θέλουν τις επιδοτήσεις τους, αλλιώς καταστρέφονται. Μόνο που η “πράσινη ενέργεια” δεν αποδίδει. Είναι σαν να νοικιάζει κάποιος διαμερίσματα και να περιμένει να εισπράξει τα νοίκια, αλλά ξαφνικά να αποκαλύπτεται ότι τα διαμερίσματα που νοικιάζει είναι μισογκρεμισμένα ερείπια και κανένας δε θέλει να τον πληρώσει, διότι τα διαμερίσματα του δεν αξίζουν τα λεφτά που ζητάει.
Η αλήθεια είναι ότι έχουν υπογραφεί συμβόλαια, αλλά αν τα συμβόλαια αυτά τηρηθούν, τότε ουσιαστικά ζητάμε από τους καταναλωτές ρεύματος (δηλαδή από όλους μας) να πληρώσουν ένα ακριβό ενοίκιο για να ζήσουν σε ένα σπίτι-ερείπιο. Αυτό δε μπορεί να γίνει αποδεκτό, όσο και να γκρινιάζουν οι ραντιέρηδες (διότι όντως θα έχουν απώλειες και πολλοί από αυτούς καταστρέφονται ολοσχερώς).
Έβαλα φωτοβολταϊκά στο χωράφι μου – τώρα θα κάθομαι και θα με πληρώνετε. Το αν τα φωτοβολταϊκά αποδίδουν ή όχι, και το αν εσείς παίρνετε όντως ενέργεια ή όχι, δεν με νοιάζει καν. Μου το εγγυήθηκε και το κράτος ότι αυτή η κατάσταση θα ισχύει για πάντα, άρα έτσι θα είναι. Γιατί να θελήσει άλλωστε κάποιος να την αλλάξει την κατάσταση; Αφού ωραία τα περνάμε!
Το ακόμα μεγαλύτερο “κρίμα” της υπόθεσης είναι ότι θα πάρει πολλούς η μπάλα: Για παράδειγμα, πέρα από μεγάλους επενδυτές, εταιρίες, τράπεζες που δίνουν πράσινα δάνεια (ναι, οι τράπεζες έχουν και τέτοιο θέμα πλέον), υπάρχουν και μικροί επενδύτες, πχ συνταξιούχοι που επένδυσαν τις “οικονομίες μιας ζωής” για να βάλουν φωτοβολταϊκά, επειδή τους παρέσυραν οι σειρήνες του εύκολου πλουτισμού, που είχαν μάλιστα και κρατική εγγύηση (βέβαια, στην πραγματικότητα ο όρος “κρατική εγγύηση” είναι μάλλον ανέκδοτο, αλλά οι σημερινοί ειδικά άνθρωποι έδειχναν μεγάλη εμπιστοσύνη στα λόγια της άρχουσας τάξης, οπότε εύκολα ξεγελάστηκαν για μία ακόμα φορά). Επίσης, υπάρχουν και ένα σωρό μηχανικοί, τεχνικοί, κτλ, που εξειδικεύτηκαν στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, και άντε τώρα να βρουν άλλη δουλειά.
Είναι δηλαδή προφανές ότι το σκάσιμο της πράσινης φούσκας θα αφήσει πολύ κόσμο “στον αέρα”. Και ναι μεν δε θα λυπηθώ και πολύ τις τράπεζες που δε θα μπορέσουν να εισπράξουν τις πράσινες επιδοτήσεις από τα δάνεια που είχαν δώσει για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, ή κάποιες μεγάλες εταιρίες αετονύχηδων, που έχουν τσεπώσει αμύθητα ποσά από την όλη κατάσταση, αλλά σίγουρα θα υπάρξει και πρόβλημα με πολλούς “μικρούς” παίκτες, οι οποίοι έγιναν επενδυτές, και τώρα βλέπουν ότι η επένδυση τους δεν ήταν και τόσο καλή όσο διαφημιζόταν. Και μάλιστα όχι απλά δεν είναι και τόσο καλή, αλλά τους φέρνει και σε ευθεία σύγκρουση με την υπόλοιπη κοινωνία (διότι ξαναλέω ότι οι πράσινες επιδοτήσεις ουσιαστικά αναγκάζουν τους πάντες να πληρώνουν ένα σωρό λεφτά προς τους “παραγωγούς πράσινης ενέργειας”, χωρίς η πράσινη αυτή ενέργεια να αποδίδει).
Τι να πει κανείς για την ικανότητα του σημερινού ειδικά καπιταλισμού να μετατρέπει ακόμα και απλούς μεροκαματιάρηδες σε…επενδυτές, και μάλιστα σε ραντιέρηδες, αλλάζοντας εντελώς το ταξικό τους συμφέρον, και φέρνοντας τους σε αντιπαράθεση με την τάξη τους.
Δείτε πχ ένα άρθρο της Wall Street Journal από την Ισπανία, όπου η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει σημαντικά τις συμφωνημένες επιδοτήσεις, με αποτέλεσμα πολλοί πράσινοι επενδυτές (μικροί και μεγάλοι) να καταστρέφονται (από το να ανακοινώνει βέβαια η κυβέρνηση απανωτές αυξήσεις για όλους τους άλλους, όπως κάνει εδώ στην Ελλαδα, καλύτερα να χτυπηθούν οι ραντιέρηδες. Δε θα ήμουν καθόλου αντίθετος στο να γίνει μια προσπάθεια μέριμνας για κάποιους “μικρούς” παίκτες που ας πούμε ότι ξεγελάστηκαν, αλλά πάντως δε γίνεται η ΔΕΗ κάθε λίγο και λιγάκι να ανακοινώνει αυξήσεις για χάρη μερικών ραντιέρηδων):
Spain to Slash Renewable Energy Subsidies
Spain’s government plans to slash subsidies for renewable-energy providers and raise electricity bills as part of an effort to reduce pressure on public coffers.
But trade associations warn the overhaul, announced Friday, could spur a wave of defaults by solar-power firms, potentially dealing another blow to Spain’s embattled banking sector.
Generous Spanish subsidies since the mid-2000s gave rise to a boom in solar-power capacity installations that far exceeded official government targets.
To fund the expansion, Spanish banks lent the solar-energy companies an estimated EUR30 billion and as such, loan defaults in the sector could heap more pressure on Spain’s banks, which are already facing a rising tide of corporate defaults in other sectors.
Without such measures, Mr. Soria said consumers’ electric bills would have to rise at least 19% this year.
Spain’s electricity-sector reforms have been months in the making, and are part of broader pressure on many of the European Union’s low-carbon energy goals during the economic crisis.
The high cost to consumers of subsidizing renewable energy has become a key issue in national elections in Germany. Plans to build new nuclear reactors in the U.K. have been delayed for more than a year as talks between the government and Electricite de France SA have reached a stalemate over the acceptable level of subsidy.Την ίδια ώρα, στο Βιλαμπάχο (εεε, στην Ελλάδα ήθελα να πω):
Νέα αύξηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ: 18 ευρώ ανά τετράμηνο για τον μέσο καταναλωτή
Σε επιβάρυνση της τάξης των 18 ευρώ ανά τετράμηνο στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για ένα μέσο καταναλωτή (1.600 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο) οδηγεί η αύξηση του τέλους χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΤΜΕΑΡ), που αποφάσισε σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).Σφοδρή «επίθεση» στη ΔΕΗ από τους εργαζομένους
Eπιμένει η διοίκηση της ΔΕΗ στην αμφιλεγόμενη συμφωνία με τον όμιλο Κοπελούζου για τη δημιουργία εμπορικής αλυσίδας φραντσάιζινγκ, που θα πουλά φωτοβολταϊκά, ενώ την ίδια στιγμή η μελέτη της KPMG για το πρότζεκτ επισημαίνει τους κινδύνους που απειλούν το όλο εγχείρημα, εξαιτίας της ύφεσης, της φθίνουσας αγοράς φωτοβολταϊκών κ.λπ.
Δε ξέρω τι κάνετε εσείς με τη ΔΕΗ, τον Κοπελούζο, και όλους αυτούς τους ντόπιους ολιγάρχες, εμείς πάντως αφού πρώτα σας πουλήσαμε καλά-καλά τα φωτοβολταϊκά, τώρα που είδαμε ότι δε μας συμφέρουν ούτε εμάς, διότι δεν αποδίδουν, τα καταργούμε σιγά-σιγά:
Germany to pull plug on solar subsidies by 2018
Germany will stop subsidising solar energy by 2018 at the latest, its environment minister said Monday after last year initiating a scaling-back of generous state support for the faltering industry.—
“The development of solar energy ran out of control in the last three years,” Altmaier told a news conference.
The system of subsidies, under which solar energy producers are paid a guaranteed price for each kilowatt-hour of power generated, created a boom in recent years, making Germany a global leader in the field.
The farm sector in particular seized upon solar power as a chance to supplement income, and the low price of solar panels from Asia contributed to the craze.
The state support was justified in large part by Germany’s much-heralded “energy revolution” in which it is phasing out nuclear power and aiming to produce 80 percent of its power with renewable resources by 2050.
But solar energy is notoriously unreliable as a power source and Germany has seen its market hobbled by oversupply and ferocious competition from players such as China.
Merkel, campaigning for a third term, has promised an overhaul of subsidies for renewable energy after the September general election, amid criticism particularly from the energy industry.
Germany has seen a wave of solar company insolvencies and the number of people employed in the industry fell to 87,000 in 2012 from 110,900 a year earlier, while sales plummeted by 11.9 billion euros, according to government figures.
Για το τέλος, μερικές ακόμα ενδιαφέρουσες εξελίξεις-άρθρα από τον τομέα της ενέργειας:
- Το γνωστό αμερικανοκίνητο think-tank Stratfor επιβεβαιώνει σε μια [πολύ αποκαλυπτική] ανάλυση του τα όσα λέγαμε για τον ΤΑΡ, και τη Ρωσία, ότι δηλαδή η Ρωσία χαίρεται παρά πολύ που επιλέχθηκε ο ΤΑΡ αντί για τον Nabbuco, διότι ο ΤΑΡ είναι μικρός αγωγός και δε μπορεί να αποτελέσει σοβαρή απειλή για τον SouthStream, δηλαδή τον ρωσικό αγωγό. Ο Nabucco θα άλλαζε τα δεδομένα, αλλά τώρα “θάφτηκε”.
- Στην Ιαπωνία, τα επίπεδα της ραδιενέργειας στο νερό έχουν υπερπολλαπλασιαστεί, ενώ βγήκαν και καπνοί από ένα εργοστάσιο, αλλά εντάξει, αυτοί πλέον έχουν αφεθεί “στο έλεος του Θεού” (δηλαδή δε θα υπάρξει κανένα έλεος, οπότε ας μην καθόμαστε και χάνουμε το χρόνο μας ασχολούμενοι με αυτά τα “άσχετα” θέματα).
- Η Ρωσία, μαζί με Ιράν, Βενεζουέλα, Κατάρ, κτλ, πήρε μια σημαντική απόφαση για το καρτέλ του φυσικού αερίου (ναι, εκτός από το καρτέλ των πετρελαιάδων, υπάρχει και το καρτέλ του φυσικού αερίου). Η απόφαση που πήραν ήταν να συνεχίσουν να τιμολογούν το φυσικό αέριο με σύνδεση στην τιμή του πετρελαίου, αντί να το τιμολογούν με όρους αγοράς (γιατί αν το έκαναν αυτό, θα έχαναν λεφτά. Είπαμε, καλή και η “ελεύθερη αγορά”, αλλά αν είναι να χάσουμε τα κέρδη μας, τότε φτιάχνουμε ένα καρτέλ και πουλάμε σε ότι τιμές γουστάρουμε. Στην υγειά των κορόιδων!)
- Η Κίνα ξοδεύει τα δολάρια που έχει συσσωρεύσει αγοράζοντας πρώτες ύλες, γη, χρυσό, και βέβαια ενέργεια. Τώρα υπέγραψε μια συμφωνία με τη Νιγηρία, ύψους 1.1 δις $, ώστε να μπορέσει να αρπάξει το πετρέλαιο που υπάρχει εκεί με αντάλλαγμα επενδύσεις σε υποδομές, κτλ.
- Στην Αγγλία, που προσανατολίζεται και αυτή να ξεκινήσει το fracking, οι εταιρίες υδάτων αντιδρούν, λέγοντας ότι τα χημικά με το οποία βομβαρδίζεται το έδαφος θα μπορούσαν να δηλητηριάσουν το νερά. Και όντως έτσι είναι, αλλά μπροστά στην ενέργεια, όλα τα όλα ωχριούν. Ποια περιβαλλοντολογικά κόστη και αηδίες τώρα, εδώ μιλάμε για πετρέλαιο…
ciaoant1 loutraki1.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.