Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

45 στρέμματα στο Τοπ Καπί διεκδικούν Ρωμιοί της Πόλης



 MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Συγκλονίζει την Τουρκία η υπόθεση των Ρωμιών που διεκδικούν την ακίνητη περιουσία τους η οποία είχε κατασχεθεί με παράνομο τρόπο από το δημόσιο.
Η διεκδίκηση αυτή προκαλεί το ενδιαφέρον και των τουρκικών μέσων ενημέρωσης καθώς η υπόθεση «μπλέκει» ακόμη περισσότερο καθώς στην έκταση που διεκδικούν οι ομογενείς, βρίσκεται oı τάφοı και τα μνημεία του πρώην προέδρου της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ και του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Αντνάν Μεντερές!

Σύμφωνα με την εφημερίδα Akşam oι οχτώ ομογενείς που σήμερα ζουν στις ΗΠΑ, είναι απόγονοι Γιώργου Παναγιωτίδη ο οποίος ήταν τούρκος υπήκοος και ζούσε στην Κωνσταντινούπολη. Τώρα ζητούν να τους επιστραφεί οικόπεδο 45.000 τετραγωνικών μέτρων στο Τόπκαπι σε μια από τις πιο κεντρικές περιοχές της Τουρκίας καθώς υποστηρίζουν πως το οικόπεδο κατασχέθηκε από το τουρκικό δημόσιο με παράνομο τρόπο.
Η ιστορία της κατάσχεσης ξεκινά το 1958. Το τουρκικό δημόσιο για έναν άγνωστο λόγο αποφασίζει τότε πως ο Γιώργο Παναγιωτίδης ο οποίος είχε πεθάνει το 1954 «αγνοούνταν» και δεν είχε υπηρετήσει στον τουρκικό στρατό. Με τη δικαιολογία αυτή το Υπουργείο Οικονομικών της γειτονικής χώρας πήρε στην κυριαρχία του όλη την ακίνητη περιουσία του Παναγιωτίδη όπως και το οικόπεδο των 45.000 τετραγωνικών μέτρων.
Το 1978 όμως αποκαλύφθηκε πως ο ομογενείς από την Πόλη ήταν ένας νόμιμοςτούρκος πολίτης και όλο το θέμα είχε προκύψει από λάθος στο ληξιαρχείο. Κανείς δεν ξέρει αν «το λάθος» ήταν εσκεμμένο. Μετά από δικαστικές διαμάχες η οικογένεια του αποθανόντα είχε λάβει μια μικρή αποζημίωση από το δημόσιο για ένα μικρό μέρος της περιουσίας του.
Τώρα όμως τα μέλη της οικογένειας με εξουσιοδοτήσεις που έστειλαν από τις ΗΠΑ στο δικηγόρο τους διεκδικούν την κυριαρχία όλου του οικοπέδου όπου από πάνω του περνά ο βασικός αυτοκινητόδρομος E-5, όπως βρίσκεται και ο τάφος του Οζάλ και του Μεντερές.
Ο Θανάσης Παναγιωτίδης, ο Γιώργος Παναγιωτίδης, η Μαρία Παναγιωτίδη ,η Μελπομένη Γκιουλτζούογλου, η Πολυξένη Πρίφτη, Η Ολυμία Πρίφτη, και ο Αθανάσιος Πρίφτης τώρα με αίτημα του δικηγόρου τους στο δικαστήριο της περιοχής Μακροχωρίου (Bakirköy) της Κωνσταντινούπολης διεκδικούν την περιουσία τους. Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί τους επόμενους μήνες.
Ο τούρκος δικηγόρος της οικογένειας αναρωτιέται « πως είναι δυνατόν ένας άνθρωπος ο οποίος ήταν τούρκος υπήκοος και πέθανε στην Τουρκία να έχει θεωρηθεί ως φυγάς»; εννοώντας πως τη δεκαετία του 50’ κάποιοι κατέσχεσαν με παράνομο τρόπο την περιουσία του ομογενή από την Κωνσταντινούπολη.
Πάντως επειδή το οικόπεδο βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της Πόλης και έχει και «ιστορική αξία» με τους τάφους του πρώην προέδρου και του πρώην πρωθυπουργού που απαγχονίστηκε. Σε περίπτωση δικαίωσης, δεν αναμένεται να περάσει η κυριότητα στην οικογένεια αλλά να αποζημιωθεί βάσει της αντικειμενικής αξίας που και αυτό θα είναι μια σημαντική δικαίωση.
Το τουρκικό δημόσιο πάντως έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες της επιστροφής των ακινήτων των μειονοτικών ιδρυμάτων στην Κωνσταντινούπολη τα οποία είχαν κατασχεθεί παράνομα. Ο πρόεδρος των μειονοτικών ιδρυμάτων των μειονοτήτων Λάκης Βίγκας σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Τaraf έχει αναφέρει πως αν και αργά η διαδικασία προχωρά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις έχει επιστραφεί το 13% των ακινήτων,
Πάντως η μεγαλύτερη δικαίωση ήταν του Οικουμενικού Πατριαρχείου που μετά από περίπου 50 χρόνια δικαστικής διαμάχης με το τουρκικό δημόσιο το 2011 πήρε και πάλι στην κυριότητα του το κτίριο του Ορφανοτροφείου στην Πρίγκηπο μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.