Πάνω από £ 7.000 προσφέρεται ως έπαθλο για την επανασύνταξη του ύμνου, ο οποίος ονομάζεται Ελβετικός Ψαλμός και τον οποίον συνέθεσε το 1841, ο Alberich Zwyssig (1808–1854).
Ο υπεύθυνος του διαγωνισμού ισχυρίζεται ότι η ελβετική κοινωνίαείναι «θρησκευτικά ουδέτερη», αλλά σε μια απογραφή του 2010τα δύο τρίτα των Ελβετών αυτοπροσδιορίζονταν ότι ανήκουν σε μια εκκλησία.
Οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να περιλάβουν στο νέο ύμνο τις αξίες του ελβετικού Συντάγματος, όπως η δημοκρατία και η αλληλεγγύη, ενώ και η μελωδία θα μπορούσε επίσης να αναθεωρηθεί.
Αλλά ο Lukas Niederberger, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον διαγωνισμό, δήλωσε στο BBC: "Το πραγματικό πρόβλημα είναι πάνω απ’ όλα το κείμενο."
"Επισήμως ο ύμνος είναι ένα ψαλμός, μια προσευχή, αλλά φυσικά έχουμε μια ανοιχτή κοινωνία, θρησκευτικά ουδέτερη.
"Έχουμε άθεους, εκείνους που δεν πιστεύουν σε ένα μόνο Θεό, έτσι ώστε αυτός ο ύμνος είναι μια δυσκολία».
Είπε επίσης: "Πολλοί άνθρωποι είναι συντηρητικοί και ο ύμνος είναι συναισθηματικός, αλλά αν ένας συνθέτης δημιουργεί ένα σούπερ τραγούδι, τότε μπορούμε κι εμείς να αλλάξουμε τη μελωδία.
«Αλλά αυτό είναι λίγο δύσκολο για τους συντηρητικούς ανθρώπους, γι’ αυτό λέμε ότι οι διαγωνιζόμενοι δεν χρειάζεται να αλλάξουν τη μουσική», είπε.
Ένας στίχος του σημερινού ύμνου, ο οποίος χρονολογείται από το 1800 και υιοθετήθηκε επίσημα το 1981, έχει ως εξής: «Όταν οι ουρανοί το πρωί γίνονται κόκκινοι / Και ρίχνουν την ακτινοβολία τους / Εσύ, Κύριε, εμφανίζεσαι στο φως τους.
"Όταν οι Άλπεις λάμψουν με λαμπρότητα, προσευχήσου στον Θεό, παραδώσου σε Αυτόν,
"Γιατί αισθάνεσαι και καταλαβαίνεις, γιατί αισθάνεσαι και κατανοείς / Ότι κατοικεί σε αυτή τη γη. Ότι μένει σε αυτή τη γη. "
Ο νικητής θα αποφασιστεί από μια 25μελή κριτική επιτροπή η οποία περιλαμβάνει ανθρώπους από τον χώρο της λογοτεχνίας, του αθλητισμού και του yodelling.
Ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του επόμενου έτους και θα διαρκέσει έξι μήνες. Το βραβείο - 10.000 ελβετικά φράγκα - θα απονεμηθεί το 2015.
Σύμφωνα με την απογραφή του 2010, ένα 20 τοις εκατό είπε ότι δεν έχει καμία θρησκεία.
Σχ. ΚΟ: Εδώ απολαμβάνετε το "δόγμα" των πολυπολιτισμικών - "ανοικτών" κοινωνιών: Η μειονότητα έχει πάντα, το πάνω χέρι. Η γνώμη της πάντα είναι ανώτερη από αυτή της πλειοψηφίας. Και γιατί να μην ενοχλεί όλους αυτούς (το 20%) ο σταυρός στην ελβετική σημαία; Πόσος καιρός θα περάσει για να γίνει νέος διαγωνισμός για τη «νέα σημαία της χώρας»; Άλλωστε έχουν ήδη εκφραστεί διαμαρτυρίες (βλ. εδώ και εδώ).
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή
redskywarning.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.