Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Τα κούφια τούβλα Νταβούτογλου και η αξία του άρθρου Βασίλη Φίλια…


Stratigiko Vathos 1a book cover

Γράφει η Φανούλα Αργυρού
Καθώς πέφτουν βροχή τα άρθρα και αναλύσεις ξένων αναλυτών και αρθρογράφων για την πολιτική παραφροσύνη της  ηγεσίας της κατοχικής Τουρκίας (Ερτογκάν/Νταβούτογλου)  και πόσο επικίνδυνη κατάντησε για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δεν μπορώ παρά να θυμίσω την διαχρονική αξία του άρθρου του Καθηγητού Βασίλη Φίλια, πρώην Πρύτανη Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, όταν έγραψε και δημοσιεύθηκε στην  εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» στις 13 Ιουνίου 2010, σελ. 8 με τίτλο « Α. Νταβούτογλου: Το στρατηγικό βάθος» μιας μεγαλοιδεατικής παράκρουσης».
Η σημασία και το βάθος του άρθρου του Καθηγητού Φίλια δυστυχώς τότε, δεν αξιολογήθηκε σωστά, όμως το έκαναν τελικά ο χρόνος και τα γεγονότα που δεν χαρίζονται σε κανένα.  Και οι Τούρκοι οι ίδιοι. Που απέδειξαν ότι κάθε άλλο παρά… στρατηγικό βάθος είχε η παράκρουση του Νταβούτογλου.  Ορθώς ελέχθη τότε από τον προνοητικό καθηγητή ότι ο Νταβούτογλου έχει τρυκιμία εν κρανίω.  Και εμείς τον εναγάγαμε βέβαια σε τεράστια φισιογνωμία.

Στο ίδιο κύμα σκέψης εκφράστηκε κάποτε και ο μ. Καθηγητής Νεοκλής Σαρρής, και όπως πληροφορούμαι και ο ισραηλινο-αμερικανός στρατηγικός αναλυτής EdwardLuttwak,, ο οποίος αργότερα αποκάλεσε τον Α. Νταβούτογλου δημόσια «ηλίθιο» (idiot).
Τα δύο πολύ πρόσφατα άρθρα που εκθέτουν την τουρκική πολιτική Ερτογκάν/Νταβούτολγου είναι α)   « Η τρέλα του Βασιλιά Ερτογκάν» (The Madness of King Erdogan) του EmanueleOttolenghi στις 20 Αυγούστου 2013.
http://www.commentarymagazine.com/2013/08/20/the-madness-of-king-erdogan/
Ο συγγραφέας επικρίνει τον Ερτογκάν για πολιτική παραφροσύνη (political insanity) και για ψευδαισθήσεις ότι μπορούσε η Τουρκία να επανακτήσει το ρόλο περιφερειακής δύναμης που έχασε με την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τονίζει τη ζημιά και θαλασσώματα που προξένησε η πολιτική του αλαζονεία με την ανάμιξή του στα προβλήματα των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου…
Το β) άρθρο είναι του Samuel J. Brannen,  στις 21 Αυγούστου 2013 με τίτλο «Ο φασαρίας Ερτογκάν που κερδοσκοπεί από την αμερικανική επιείκεια» (TroublesomeErdoganFeedingonU.S. Indulgence).
http://nationalinterest.org/commentary/troublesome-erdogan-feeding-us-indulgence-8926
Ο αρθρογράφος σχολιάζει ότι ο Ταγίπ Ερτογκάν οπλισμένος με τις επεκτακτικές βλέψεις και ζήλο του υπ. Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου, έβαλε την Τουρκία στην πλέον ξέφρενη περίοδο διπλωματικής πορείας της πρόσφατης ιστορίας περιπλανώμενος στη Μέση Ανατολή για να λύσει τα πλέον δύσκολα προβλήματα από το Λίβανο μέχρι τη Σομαλία. Επικρίνει και την ανεκτικότητα των ΗΠΑ έναντι της τουρκικής πολιτικής την οποία (ανεκτικότητα) εκμεταλλεύθηκε ο Ερτογκάν. Για να καταλήξει ο αρθρογράφος ότι τελικά η τουρκική πολιτική τα έκανε θάλασσα σε όλα και μέσα στην ίδια την Τουρκία…
Σε τελική ανάλυση επανέρχομαι στην εξαίρετη ανάλυση  του Καθηγητού Βασίλη Φίλια, ο οποίος δικαιώθηκε για τις απόψεις του. Αντιγράφω ορισμένα αποσπάσματα.
«…Η λογική του βιβλίου του Νταβούτογλου έχει πολλές ομοιότητες με εκείνη του «Ο Αγών μου» του Χίτλερ. Αρκεί στη θέση του «πανγερμανισμός» να μπεί η λέξη «παντουρκισμός» , στη θέση της «άριας φυλής» η θέση «τουρκική φυλή» στη θέση του «ζωτικού, γερμανικού, χώρου» το «ευρύτερος οθωμανικός χώρος»…
Μήπως όμως  είναι η Τουρκία πράγματι τόσο ισχυρή όσο θέλει να μας την εμφανίσει ο κ. Νταβούτογλου; Αντί απαντήσεως παραπέμπουμε στα όσα έγραψε με τίτλο «Μαθήματα από την Αρμενία» στον Φιλελεύθερο Λευκωσίας ο Μιχάλης Ιγνατίου στις 11.4.2010 που αποκαλύπτουν όχι μόνο τις αντιφατικότητες, αλλά και τη σαθρότητα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής…
Στην Καθημερινή της 14.5.2010 υπάρχει ένα δημοσίευμα με τίτλο «Κριτική εκ των έσω στο δόγμα Νταβούτογλου» που αναφέρεται στη σχιζοφρένεια, την
αλαζονεία και την αναποτελεσματικότητα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής από Τούρκους πανεπιστημιακούς και καθηγητές πολιτικής επιστήμης…
Η Ελλάδα, επομένως κινδυνεύει από την Τουρκία μόνο στο βαθμό και διότι υπάρχουν στη χώρα μας αγοραίοι χρεοκόποι και μειοδότες, αλλά και ηττοπαθείς και περιδεείς που μας οδήγησαν στη Μαδρίτη, το Ελσίνκι και τα Ίμια…»
Η Φανούλα Αργυρού είναι ερευνήτρια/συγγραφέας με έδρα το Λονδίνο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.