Δεν βλέπει άμεση επίθεση στην Συρία η Άγκυρα
Του Νίκου ΣτέλγιαΣτα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, συνεχίζεται η κινητοποίηση των μονάδων του τουρκικού στρατού
Κινητικότητα παρατηρείται και σε όλες τις αεροπορικές βάσεις του τουρκικού στρατού, οι οποίες γειτνιάζουν με τα σύνορα Τουρκίας – Συρίας
Σύμφωνα με πληροφορίες της www.kathimerini.com.cy από τους κύκλους της τουρκικής κυβέρνησης, η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί πολύ πιθανή την επίθεση της νατοϊκής συμμαχίας στην Συρία κατά τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, οι κύκλοι της τουρκικής κυβέρνησης συμπεραίνουν ότι το ΝΑΤΟ χρειάζεται χρόνο για να ανοίξει τον δρόμο για την επίθεση στην Συρία.
Οι σύμβουλοι της τουρκικής πρωθυπουργίας δεν αποκλείουν το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και οι σύμμαχοι τους θα χρειαστούν μια με δυο εβδομάδες για να καλλιεργήσουν το «κατάλληλο κλίμα» για την επίθεση.
Αναμένοντας λοιπόν την επίθεση του ΝΑΤΟ, η τουρκική κυβέρνηση πραγματοποιεί εντατικές διαβουλεύσεις με τις συμμαχικές χώρες και θέτει επί τάπητος όλα τα σενάρια για το μέλλον της Συρίας και της Ανατολικής Μεσογείου. Τις προηγούμενες ώρες, ο Υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Αμερικανό και τον Βρετανό ομόλογο του. Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, σε αυτές τις συνομιλίες υπογραμμίστηκε το γεγονός ότι η νατοϊκή συμμαχία είναι υποχρεωμένη να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να εμποδιστεί η μελλοντική χρήση των χημικών όπλων στην Συρία.
Σήμερα το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν συναντά τον Πρόεδρο Αμντουλλάχ Γκιουλ.
Αμέσως μετά από αυτή την συνάντηση, ο κ. Ερντογάν θα συναντηθεί εκτάκτως με τα κορυφαία μέλη της κυβέρνησης του. Σε αυτές τις συναντήσεις το κεντρικό θέμα θα είναι το μέλλον της Συρίας.
Εν τω μεταξύ, στα Άδανα, η Άγκυρα και οι ΗΠΑ προχωρούν στην λήψη έκτακτων μέτρων ασφαλείας γύρω από την αμερικανική βάση «Ίντζιρλικ». Ο τουρκικός τύπος αναφέρει ότι το πρωί της Πέμπτης στα περίχωρα της βάσης, όπου είναι εγκαταστημένοι αμερικανικοί πύραυλοι, διακρίνεται ένα νέο τείχος ύψους πέντε μέτρων.
Στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, συνεχίζεται η κινητοποίηση των μονάδων του τουρκικού στρατού.
Σε αυτή την περιοχή, ο τουρκικός στρατός βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής. Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, οι πύραυλοι του τουρκικού στρατού πλέον στοχεύουν στην Συρία. Την ίδια στιγμή, κινητικότητα παρατηρείται και σε όλες τις αεροπορικές βάσεις του τουρκικού στρατού, οι οποίες γειτνιάζουν με τα σύνορα Τουρκίας – Συρίας.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ο λαός της Τουρκίας ανησυχεί καθώς κλιμακώνεται η κρίση στη Συρία
Κάποιοι καλούν για στρατιωτική απόκριση, άλλοι φοβούνται πως η αποσταθεροποίηση είναι ευρύτατα διαδεδομένη.Του Εβρίμ Κουρντόγκλου και της Μενεξέ Τοκιάι για τους SETimes
Τούρκοι στρατιώτες περιπολούν τη συνοριακή πόλη Τσεϊλανπινάρ στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.
Οργή για τη θανατηφόρα χημική επίθεση την προηγούμενη βδομάδα στη Δαμασκό, σε συνδυασμό με τη δέσμευση του καθεστώτος Ασάντ για φιλοπόλεμη διάθεση ώστε να αμυνθεί με "όλα τα διαθέσιμα μέσα" έχει κάνει πολλούς Τούρκους που ζουν κατά μήκος των Συριακών συνόρων να φοβούνται.
Πολλοί στην περιοχή υπήρξαν επιφυλακτικοί για μήνες σχετικά με ενδεχόμενο ξέσπασμα εχθροπραξιών μεταξύ των γειτονικών χωρών.
Αντιπολιτευόμενες δυνάμεις στη Συρία κατηγορούν για την επίθεση το καθεστώς Ασάντ, το οποίο έχει με τη σειρά του κατηγορήσει δυνάμεις ανταρτών για την πυροδότηση της επίθεσης. Επιθεωρητές του ΟΗΕ έπρεπε να μεταβούν στον τόπο της επίθεσης την Τετάρτη (28 Αυγούστου), και μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επρόκειτο να συναντηθούν την Τετάρτη για να συζητήσουν το συμβάν.
Την Τετάρτη, η Τουρκία έθεσε το στρατό της σε επιφυλακή για προστασία από Συριακές απειλές, ενώ μετέφερε εργαζομένους που καταπιάνονται με την ανθρωπιστική βοήθεια, οι οποίοι ειδικεύονται στον εντοπισμό και στη διαχείριση χημικών επιθέσεων στα σύνορα.
"Ο κόσμος της Τσεϊλανπινάρ έγινε ακόμα πιο ανήσυχος όταν χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Δαμασκό την περασμένη βδομάδα. Σίγουρα θα επηρεαζόμασταν αν χρησιμοποιούνταν χημικά όπλα στη Ρας αλ-Αιν. Κάποιοι θέλουν να μεταναστεύσουν. Εγώ όχι -- που να πάω; -- αλλά αν συμβεί κάτι εδώ γύρω, είμαστε νεκροί", δήλωσε ο οικοδόμος Μπισάρ Τουργκάι, 45 ετών, στους SETimes.
Η Τσεϊλανπινάρ βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τα σύνορα από τη Συριακή πόλη Ρας αλ-Αιν.
Ο Χιζνί Κίλιτς, αγρότης στο χωριό Σουρουτεσμέ στην Τσεϊλανπινάρ, εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες με τον Τουργκάι.
"Ο φόβος έγινε ακόμα χειρότερος μετά τη χρήση των χημικών όπλων, καθώς δεν θα μπορούμε να ξεφύγουμε από τις επιπτώσεις αν χρησιμοποιηθούν στην Ρας αλ-Αιν. Πολλοί άνθρωποι είναι τόσο φοβισμένοι που θέλουν να μεταναστεύσουν. Κάποιοι έχουν φύγει για Ούρφα ή Δύση", δήλωσε ο Κίλιτς στους SETimes .
Υπήρξε ανησυχία στην Τουρκία για τους θανάτους, ωστόσο πολλοί εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις για το πως πρέπει να αποκριθεί η Άγκυρα και η διεθνής κοινότητα.
"Υπάρχει μία αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση σε αυτή την περιοχή", δήλωσε στους SETimes, ο Αλαντίν Σαρικάγια, έμπορος με έδρα την Ιστανμπούλ. "Ακόμα και εάν ορισμένοι ισχυρίζονται ότι τα νέα για τη χημική επίθεση είναι απλώς παραπληροφόρηση, στην τελική, χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν και τώρα χρειάζεται ο υπόλοιπος κόσμος να εστιάσει στην ανθρωπιστική πλευρά του προβλήματος".
Ο Δρ. Ουμίτ Μπιτσέρ, επικεφαλής του ιατροδικαστικού τμήματος στο Πανεπιστήμιο Κοτσαέλι, δήλωσε ότι οι ανησυχίες των πολιτών στη συνοριακή περιοχή είναι εύλογες. Το αέριο που χρησιμοποιήθηκε στη Δαμασκό ήταν πιθανότατα σαρίν, ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες αν χρησιμοποιηθεί κοντά στα σύνορα.
"Συνεπώς, οι ανησυχίες όσων ζουν σε συνοριακές περιοχές στη χώρα μας δεν είναι καθόλου αβάσιμες", ανέφερε στους SETimes . "Εάν χρησιμοποιείτο πολύ από αυτό το αέριο στην Ρας αλ-Αιν, όσοι διαμένουν στα σύνορα στην Τουρκία θα επηρεάζονταν".
Οι επιπτώσεις του Συριακού πολέμου ήταν έντονα αισθητές στο νομό Ρεϊχανλί Χατάι, τόπο βομβιστικής επίθεσης που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους νωρίτερα αυτό το έτος. Ο Ιζέτ Κολντάν, λογιστής που εργάζεται στη Ρεϊχανλί, ανέφερε πως η επίθεση με χημικά όπλα έστειλε νέο κύμα προσφύγων στα σύνορα.
"Ως πολίτες της Ρεϊχανλί ανησυχούμε. Υπήρξε ιδιαιτέρως μεγάλη αύξηση στον αριθμό ατόμων που διασχίζουν τα σύνορα μετά τη χημική καταστροφή της περασμένης εβδομάδας στη Δαμασκό. Είδα πολλούς πρόσφυγες να περπατούν καθώς οδηγούσα από την Αντιόχεια στη Ρεϊχανλί", δήλωσε ο 52χρονος πατέρας δυο παιδιών στους SETimes .
Περίπου 459.000 Σύριοι έχουν διαφύγει στην Τουρκία από την έναρξη της αναταραχής το 2011, και περισσότεροι από 100.000 στη Συρία έχουν σκοτωθεί σε μάχες.
SETimes
infognomonpolitics.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.