Συρία: Ηχηρό χαστούκι σε Κάμερον, αντήχησε στην Ουάσιγκτον…
Το ράπισμα του βρετανικού Κοινοβουλίου στον πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον για τους χειρισμούς του στο ζήτημα της Συρίας, είναι βέβαιο ότι θα ακουστεί σε όλο τον κόσμο, πιο δυνατά όμως από οπουδήποτε αλλού, στην Ουάσιγκτον.
Οι Βρετανοί βουλευτές ψήφισαν εναντίον της εμπλοκής της χώρας στις επιχειρήσεις,εμμέσως προσυπογράφοντας ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και οι επιθεωρητές του στη Συρία, να έχουν τον χρόνο που απαιτείται για τη συλλογή στοιχείων και αποδείξεων, αναφορικά με το αν ο Μπασάρ Αλ Άσαντ και το καθεστώς του εμπλέκονται στην επίθεση με χημικά όπλα στα προάστια της πρωτεύουσας Δαμασκού.
Το εξωφρενικό στην υπόθεση, είναι ότι η απόρριψη των σχεδίων της κυβέρνησης Κάμερον, με ψήφους 285 κατά έναντι 272 υπέρ, ήρθε λίγη ώρα μετά την απόρριψη πρότασης των Εργατικών του Εντ Μίλιμπαντ, με αυτό περίπου το περιεχόμενο, να δοθεί δηλαδή χρόνος στον ΟΗΕ.
Είχε προηγηθεί η μετατροπή της βεβαιότητας της βρετανικής κυβέρνησης για την ευθύνη των δυνάμεων του Άσαντ, στη χρήση του όρου «πολύ πιθανό» (highly likely), ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενο φιάσκο όπως αυτό με τα υποτιθέμενα όπλα μαζικής καταστροφής (WMD) του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ.
Οι Αμερικανοί, ωστόσο, διαμηνύουν ότι θα μπορούσαν να προχωρήσουν και μόνοι τους, καθώς ο Ομπάμα φέρεται να θεωρεί ότι στο ζήτημα εμπλέκονται ζωτικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Πιθανότατα, η αναφορά υποκρύπτει την εντύπωση που θα αποκομίσουν Ιράν και Βόρεια Κορέα από τη στάση της χώρας του, προσθέτοντας μάλλον για λόγους «πολιτικής ορθότητας» το «σπάσιμο» του ταμπού κατά της χρήσης χημικών όπλων από την εποχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου…
Αυτό που θα πρέπει να καταστεί σαφές, όμως, είναι ότι το διπλωματικό και πολιτικό κόστος για τις Ηνωμένες Πολιτείες πλέον είναι πολύ υψηλό, αφού οι «παραδοσιακοί» συνοδοιπόροι σε τέτοιες περιπέτειες, έχουν δηλώσει την επιθυμία τους να περιμένουν για τις αποδείξεις του ΟΗΕ. Πρόκειται για βαρύτατο πλήγμα στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ που τις έχει φέρει σε επικίνδυνο αδιέξοδο, αφού όλα τα σενάρια δράσης ή οπισθοχώρησης έχουν σοβαρό πολιτικό, διπλωματικό και στρατηγικό κόστος.
defence-point.gr
Γερμανία: Η πλειονότητα τάσσεται κατά μίας στρατιωτικής επέμβασης στη Δαμασκό
Το 58% των Γερμανών δηλώνει αντίθετο σε μία στρατιωτική επέμβαση της Δύσης στη Συρία, της οποίας οι κυβερνητικές δυνάμεις πιθανολογείται ότι έχουν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, προκύπτει από το αποτέλεσμα σφυγμομέτρησης που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Μόνον το 33% των ερωτηθέντων στην έρευνα, που διεξήγαγε η εταιρεία Politbarometer για το δεύτερο δίκτυο της γερμανικής τηλεόρασης ZDF, απάντησε πως οι δυτικές δυνάμεις πρέπει να πλήξουν τη Συρία, ενώ το 9% δεν εξέφρασε καμία γνώμη.
Σε περίπτωση που διεξαχθεί επιχείρηση υπό αμερικανική διοίκηση, μόνον το 41% των ερωτηθέντων απάντησε πως η Γερμανία οφείλει να συνεισφέρει οικονομική κι υλικό βοήθεια.
Η γερμανική κυβέρνηση ήδη έχει τονίσει πως θα ενέκρινε μία διεθνή απάντηση κατά της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ. Σύμφωνα με το γερμανικό Σύνταγμα, οι βουλευτές -που ελέγχουν εκ της θέσεώς τους τα πεπραγμένα του γερμανικού στρατού- είναι αυτοί που θα πρέπει να εγκρίνουν μία ενδεχόμενη συμμετοχή της χώρας σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό.
Nooz
Συρία: Οι ΗΠΑ ψάχνουν συμμάχους για να χτυπήσουν μετά το βρετανικό όχι
Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την προσπάθεια για να βρουν έναν "διεθνή συνασπισμό" που θα θέλει να δράσει από κοινού στη Συρία προκειμένου να απαντήσει στην επίθεση με χημικά όπλα του συριακού καθεστώτος εναντίον των πολιτών του, δήλωσε σήμερα από τη Μανίλα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, μετά την απόρριψη από το βρετανικό κοινοβούλιο πρότασης για στρατιωτική επέμβαση στη χώρα αυτή της Μέσης Ανατολής.
"Είναι ο σκοπός του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και της κυβέρνησής μας, όποια απόφαση ληφθεί, θα περιλαμβάνει έναν διεθνή συνασπισμό και μια προσπάθεια", είπε ο Χέιγκελ κατά το ταξίδι του στις Φιλιππίνες προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με τη Βρετανία.
"Η προσέγγισή μας είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να βρούμε έναν διεθνή συνασπισμό που θα δράσει από κοινού. Και πιστεύω πως βλέπετε έναν αριθμό χωρών που δημόσια δηλώνουν τη θέση τους για τη χρήση χημικών όπλων", τόνισε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ σε συνέντευξη Τύπου στη Μανίλα.
Ο Χέιγκελ επισήμανε ότι η χώρα του σέβεται την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο, το οποίο με 285 ψήφους κατά έναντι 272 υπέρ απέρριψε χθες βράδυ πρόταση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον που υποστήριζε την αρχή μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.
"Είναι ευθύνη κάθε χώρας να λαμβάνει τις αποφάσεις της. Εμείς συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις με τους Βρετανούς όπως και με τους άλλους συμμάχους μας. Η διαβούλευση αυτή περιλαμβάνει τρόπους για να προχωρήσουμε μαζί σε μια απάντηση για την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία", διευκρίνισε.
"Δεν έχω ενημερωθεί για καμιά αλλαγή στη θέση του καθεστώτος Ασαντ σε οποιοδήποτε θέμα. Ενεργώ με αυτό που έχω χειροπιαστό. Δεν εξετάζω υποθετικές καταστάσεις", δήλωσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η Συρία μπορεί να κάνει κάτι για να αποφύγει ενδεχόμενη αμερικανική στρατιωτική δράση εναντίον της.
Ο Χέιγκελ βρίσκεται στη Μανίλα, τελευταίο σταθμό μιας περιοδείας μιας εβδομάδας στην Ασία, η οποία πραγματοποιήθηκε στη σκιά της συριακής κρίσης.
onalert.gr
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΜΟΥ
Είναι ίσως η πρώτη φορά που ο Κάμερον (του οποίου το κόμμα λάμβανε χορηγίες από τούρκους εγκληματίες αποδεδειγμένα) δέχεται τέτοιο χαστούκι.
Είναι η πρώτη φορά που οι σφυγμομετρήσεις στον Αμερικάνικο λαό είναι συντριπτικές κατά της σφαγής, παρά το οτι “ντέμοκρατς” και “ρεπουμπλικάνοι” έχουν επιδοθεί σε έναν ορυμαγδό εξαπάτησης και ψεύδους.
Παρ’ όλα αυτά, τα βρώμικα συμφέροντα που αγγίζουν και την Ελλάδα, θα δώσουν τα ρέστα τους για να ανοίξουν τις πύλες της κολάσεως. Οι “δημοκρατικές ευαισθησίες” θα παραμεριστούν, όπως παραμερίστηκε και ο ΟΗΕ σε όλες τις πρόσφατες σφαγές. Από την Κύπρο, το Κοσσυφοπέδιο, το Ιράκ, την Λιβύη κλπ.
olympia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.