Συρία: Δυνατότητες αντίστασης
Η Συρία δεν είναι να πέσει θύμα μαζικής κυβερνο-επίθεσης , η διοίκηση και το σύστημα ελέγχου της δεν εξαρτάται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Είναι ένα πλεονέκτημα σύμφωνα με τις περιστάσεις.
Οι Συριακές Ένοπλες Δυνάμεις εμπόδισαν την παρέμβαση για δυόμισι χρόνια. Είναι μια δύναμη που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Το ηθικό είναι υψηλό. Υπήρξαν λίγοι λιποτάκτες μέχρι στιγμής, μετά από δυόμισι χρόνια πολέμου στο εσωτερικό.
Τα συστήματα εξοπλισμού είναι συγκριτικά παρωχημένα, αλλά σε θέση να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές. Θυμηθείτε τη Γιουγκοσλαβία το 1999, ήταν ένα ξεπερασμένο S-125 που κατέρριψε το σύγχρονο F-117A και το F-16C.
Η Συρία είναι ικανή να καταπολεμήσει στόχους στην θάλασσα , όπως πλατφόρμες πυραύλων κρουζ και αμφίβια σκάφη, σε μεγάλη απόσταση. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται με σύγχρονα βλήματα κατά-πλοίων. Το K-300P Bastion-P ( κατά NATO κωδικός SSC - 5 ) είναι μια ρωσική προέλευση ενός κινητού μεγάλης εμβέλειας σύγχρονου παράκτιου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, σχεδιασμένο για την καταστροφή διαφόρων πλοίων επιφανείας.
Το σύστημα χρησιμοποιεί το βλήμα κρουζ P - 800 Yakhont ( κατά NATO κωδικός SS - N - 26 ), και έχει μέγιστη εμβέλεια 300 χιλιομέτρων. Το πυραυλικό σύστημα είναι τοποθετημένο σε ένα κινητό όχημα που μπορεί να αναπτύξει τους πυραύλους σε λιγότερο από πέντε λεπτά και να παραμείνει σε ενεργή αναμονή για μια περίοδο 3-5 ημέρες.
Η συριακή δύναμη αεράμυνας είναι ένας ανεξάρτητος κλάδος με 40.000 ενεργό προσωπικό και εξοπλισμένος με 650 στατικούς εκτοξευτές SA-2 ( S-200 Angara ), SA-3 ( 2K12 Kub ) και SA-5 ( S-200 ), 200 κινητούς εκτοξευτές SA-6 ( κινητή έκδοση Kub), SA-11 ( Buk ) και Pantsir-S1 ( SA-22 ), και πάνω από 4.000 αντιαεροπορικά όπλα.
Το χαμηλό υψόμετρο έχουν αναλάβει να υπερασπίσουν σύγχρονα ρωσικά συστήματα 96K6 Pantsir S1E ( SA-22 Greyhound ) και Buk-M2. Τα συστήματα για τα μεγάλα ύψη είναι συγκριτικά παρωχημένα SP-75 Dvina/S-75M Wolga ( SA-) και S-125 Neva / S-125M Pechora ( SA-3 Goa ), αλλά εξακολουθoύν να είναι αρκετά αποτελεσματικά ώστε να πλήξουν αρκετούς στόχους. Η Συρία έχει μια αρκετά ισχυρή αεράμυνα για να προκαλέσει απώλειες στον εχθρό.
Τα 28 μέλη του ΝΑΤΟ έχουν περίπου 20.000 άρματα μάχης και 6.000 μαχητικά αεροσκάφη, από την Αλάσκα έως το τουρκικό Κουρδιστάν. Σε αντίθεση, η Συρία έχει περίπου 5.000 άρματα μάχης και 500 μαχητικά αεροσκάφη συγκεντρωμένα σε μια συγκριτικά περιορισμένη περιοχή.
Συγκριτικά, οι ΗΠΑ είναι το μόνο μέλος της Συμμαχίας που διαθέτει και τους ανάλογους αριθμούς. Το ΝΑΤΟ στο σύνολο διαθέτει πολλά πλοία , αλλά δεν θα είναι αυτή τη φορά ο καθοριστικός παράγοντας.
Σύμφωνα με την έκθεση που εκπονήθηκε από το διάσημο RUSI με έδρα το Λονδίνο, μια στρατιωτική επέμβαση με χαμηλό ποσοστό κινδύνου απαιτεί 500.000 στρατεύματα με τη δύναμη αέρος να παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη και τη ναυτική δύναμη να διασφαλίζει τη συνεχή και ανεξέλεγκτη πρόσβαση από την θάλασσα, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια της παρέμβασης και ως ένα προληπτικό μέτρο σε περίπτωση αποτυχίας.
Επιπτώσεις
Η Συρία είναι εντελώς διαφορετική από τη Λιβύη , έχει συμμάχους: Ιράν , η Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Αυτοί θα αναλάβουν αμέσως δράση, ιδίως η Χεζμπολάχ. Η οργάνωση με έδρα τον Λίβανο είναι πιστός σύμμαχος της Συρίας, με πάνω από 20.000 στρατιώτες, με άρματα μάχης και πυραύλους.
Το προσωπικό της Χεζμπολάχ είναι στο σύνολό του μια ετοιμοπόλεμη ελίτ δύναμη, όπως συνεχίζει να βιώνει την σύγκρουση με τον ισραηλινό στρατό. Η οργάνωση έχει αναπτυχθεί στην Ιορδανία, την Υεμένη και στην χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου.
Το δυναμικό της Συρίας είναι σε αντίθεση με εκείνο του ΝΑΤΟ, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ισχυρό μόνο στα χαρτιά. Αφού ξεκίνησε την επιχείρηση στη Λιβύη το 2011 οι σύμμαχοι μόλις και μετά βίας κατάφεραν να συγκεντρώσουν 100 αεροσκάφη, ενώ επίσημα διαθέτουν πάνω από 2.500 από αυτά.
Η Γερμανία, η Ελλάδα και η Ανατολική Ευρώπη - όλοι δίστασαν να στείλουν πραγματικά ισχυρές δυνάμεις στο θέατρο της Αφρικής. Έτσι και σήμερα, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχουν κατά πάσα πιθανότητα μόνο την λεκτική υποστήριξη των υπολοίπων.
Με τον βομβαρδισμό της υποδομής του συστήματος διοίκησης και ελέγχου της Συρίας, οι ΗΠΑ θα υπονομεύσουν την ικανότητα της Συρίας να παρέχει ασφάλεια στις αποθήκες χημικών όπλων αυξάνοντας σημαντικά την πιθανότητα να περιέλθουν αυτά σε σε λάθος χέρια. Αυτή θα είναι η ευθύνη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, αν συμβεί αυτό.
Οι Ευρωπαίοι (και οι Άραβες εχθροί της Συρίας) υποφέρουν από παροξυσμό πανικού, ακόμη και όταν ακούσουν για το ενδεχόμενο τυχόν απωλειών προσωπικού - καμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς απώλειες.
Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση στην Ευρώπη δεν είναι ένας ευνοϊκός χρόνο για να εμπλακεί σε στρατιωτικές περιπέτειες. Θυμηθείτε πως μια περιορισμένη επιχείρηση στη Λιβύη πόνεσε άσχημα τους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς των μελών του ΝΑΤΟ - με δαπάνες για καύσιμα και τα υψηλής ακρίβειας πυρομαχικά .
Τα πυρομαχικά υψηλής ακρίβειας της Ευρώπης καταναλώθηκαν για να καταστρέψουν τα εξαιρετικά παρωχημένα τεθωρακισμένα οχήματα και πυροβόλα της Λιβύης. Οι «έξυπνες βόμβες» αποδείχθηκαν να είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που πιστεύεται ότι είναι, χρειάστηκαν πολλές περισσότερες για να καταστρέψουμν τους στόχους, ενώ το οπλοστάσιο των χωρών της Ευρώπης αποδείχτηκε ότι είχε λιγότερα όπλω από αυτά για να χτυπήσεις τους στόχους προς καταστροφή.
Ήταν μια πύρρειος νίκη στη Λιβύη, φέρνοντας στο φως μεγάλα λάθη της σύγχρονης δυτικής στρατιωτικής σκέψης και του σχεδιασμού επιχειρήσεων. Απλά φανταστείτε τι θα γινόταν στη Λιβύη εάν μερικά μόνο μαχητικά αεροσκάφη καταρρίπτονταν. Αυτό αναμένεται αυτή τη φορά, σε περίπτωση που βομβαρδιστεί η Συρία.
Αν ο στόχος είναι να ανατρέψουν το καθεστώς του Άσαντ στη συνέχεια, οι πύραυλοι κρουζ -δεν είναι αρκετοί. Δεν υπάρχει τρόπος που θα μπορούσε να περιοριστεί αυτό μόνο σε αεροπορικές επιδρομές, η φάση επιχειρήσεων στο έδαφος είναι αναπόφευκτη.
Τροφή των κανονιών της Δύσης
Μία τέτοια φάση είναι αδύνατη χωρίς την Τουρκία. Εάν η Τουρκία ενταχθεί στις επιχειρήσεις, θα υποστεί μεγάλες απώλειες. Το ΝΑΤΟ θα καλύψει τα κενά στην περίπτωση των πυρομαχικών ή της προμήθεια εξοπλισμού που απαιτείται , αλλά όχι σε ανθρώπινο δυναμικό. Ο αριθμός των νεκρών θα είναι αποκλειστικά στην τουρκική πλευρά.
Η Τουρκία θα λάβει πραγματικά πολιτικά οφέλη; Σχεδόν κανένα, ο ρόλος της είναι πιθανό να είναι η τροφή των κανονιών της Δύσης. Η Τουρκία είχε μια εξαιρετική ευκαιρία για να ξεκινήσει τον πόλεμο, όταν ένα πολεμικό αεροπλάνο της καταρρίφθηκε στις 22 Ιουνίου 2012, χωρίς να χρειαστεί ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρά να επικαλεστεί το Άρθρο 5 της Συνθήκης που διέπει τη λειτουργία του ΝΑΤΟ.
Αντ 'αυτού προτίμησε να «διαμαρτυρηθεί» και από το ΝΑΤΟ έλαβε ως αντάλλαγμα «ηθική υποστήριξη». Το Άρθρο 5 δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη, και η χώρα μόλις πρόσφατα είδε τι θα μπορούσε να σημαίνει για την ίδια μια μεγάλης κλίμακας πολιτική αναταραχή.
Ο λαός της Τουρκίας δύσκολα θα ικανοποιηθεί για τη συμμετοχή της χώρας σε μια στρατιωτική περιπέτεια, και ο παράγοντας «Κουρδικό» είναι σίγουρα κάτι που η τουρκική κυβέρνηση δεν μπορεί ποτέ να αγνοήσει όπως ζυγίζει τις πιθανότητες.
Η Συρία θα εξαντλήσει περαιτέρω το ΝΑΤΟ, και θα μειώσει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητά του στην περίπτωση μιας επιχείρησης εναντίον του Ιράν. Εάν το Ιράν κάνει ενεργά βήματα για να υπερασπιστεί τη Συρία, στη συνέχεια το σενάριο γίνεται πολύ πιο περίπλοκο μια και θα πρόκειται για επιχειρήσεις σε μια πολύ ευρύτερη κλίμακ .
Εάν το Ιράν εμπλακεί ενεργά στην άμυνα της Συρίας, τότε ολόκληρη η περιοχή θα επηρεαστεί, η σύγκρουση θα μπορούσε να ξεχυθεί πάνω από τα κράτη του Περσικού Κόλπου, όπου οι σιίτες έχουν ήδη δείξει ότι είναι δυσαρεστημένοι με την κατάστασή τους, στις χώρες που κυβερνώνται από σουνίτες.
Το Ιράν μπορεί να κλείσει τα Στενά Ορμού, ένα σενάριο που οδηγεί σε οικονομικές δυσκολίες για πολλούς, και τέλος θα υπάρξει θρησκευτική βία σε ολόκληρη την περιοχή .
Ο πόλεμος θα προκαλέσει διακοινοτικές συγκρούσεις στο Λίβανο. Μια πιθανότητα είναι ότι μια τοπικά μεγάλη σύγκρουση θα εξελιχθεί σε μεγάλης κλίμακας συγκρούσεις που θα οδηγήσουν σε εμφύλιο πόλεμο.
Η παρέμβαση θα αυξήσει δραματικά βία στο Ιράκ, όπου οι βομβιστικές επιθέσεις έχουν γίνει σχεδόν ένα πράγμα της καθημερινής ζωής.
Το αντι -αμερικανικό συναίσθημα στον αραβικό κόσμο αναπόφευκτα θα εξαπλωθεί περαιτέρω. Μετά από όλα αυτά , η Συρία είναι από καιρό σε αντίθεση με το γείτονά της, το Ισραήλ, το οποίο συμβαίνει να είναι ένας στενός σύμμαχος των ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ και οι άλλους συμμετέχοντες της στρατιωτικήςεπέμβασης θα είναι υπεύθυνοι για τις αναπόφευκτες παράπλευρες απώλειες - τις ζωές των αθώων αμάχων. Πυκνοκατοικημένες πόλεις κοντά η μία στην άλλη κάνουν μια αποστολή του ΝΑΤΟ όλο και πιο επικίνδυνη για τον άμαχο πληθυσμό, καθώς οι απώλειες αμάχων θα είναι αναπόφευκτο αποτέλεσμα των αεροπορικών επιδρομών.
***
Η τελευταία έρευνα δείχνει ότι μόνο το 45 % των Αμερικανών θα υποστήριζε μια επίθεση κατά της Συρίας, αν είχε χρησιμοποιήσει χημικά όπλα. Η στήριξη δεν είναι υποχρεωτικά αρκετά ισχυρή για να δικαιολογήσει την πολεμική δράση των ΗΠΑ.
Τον Ιούνιο μια δημοσκόπηση έδειξε ότι το 70 % των Αμερικανών αντιτίθενται με το να εξοπλιστούν οι αντάρτες της Συρίας. Ο Πρόεδρος Ομπάμα δεν έχει ακόμα καταφέρει να τους πείσει ότι η στρατιωτική δράση είναι απαραίτητη. Όλες οι πρόσφατες στρατιωτικές παρμεβάσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχουν αποτύχει οικτρά.
Η Σερβία έχασε έδαφός της, με το Κοσσυφοπέδιο να έχει γίνει μια πληγείσα περιοχή από το οργανωμένο έγκλημα, το Ιράκ είναι διαιρεμένο και εξαιρετικά ασταθές, το ιρακινό Κουρδιστάν έχει εξελιχθεί σε ένα ξεχωριστό κράτος, το Αφγανιστάν αναμένεται να εκραγεί όπως θα το αφήσει πίσω το ΝΑΤΟ και η Λιβύη είναι ανεξέλεγκτη και διαιρείται.
Υπάρχει ένας ισχυρός λόγος να μην πιστεύουμε τις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ σχετικά με την χρήση των χημικών όπλων από την κυβέρνηση της Συρία. Τον Μάιο, μια ανεξάρτητη εξεταστική επιτροπή από τα Ηνωμένα Έθνη για τη Συρία ανέφερε «ισχυρές, συγκεκριμένες υποψίες» ότι οι αντάρτες είχαν αναπτύξει αέριο σαρίν. «Αυτό χρησιμοποιήθηκε από την πλευρά της αντιπολίτευσης, τους επαναστάτες, όχι από τις κρατικές αρχές» , δήλωσε το μέλος της επιτροπής Κάρλα Ντελ Πόντε.
Η επικείμενη επίθεση είναι ένα πλήγμα για κάθε ελπίδα ειρηνικής διευθέτησης. Μετά από μια στρατιωτική επέμβαση δεν θα υπάρχει άλλο κάποιο κίνητρο για τους επαναστάτες να συμμετάσχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη συριακή κυβέρνηση, όπως θα γνωρίζουν ότι η Δύση έρχεται προς βοήθεια τους.
Μιλώντας για τα όπλα μαζικής καταστροφής , είναι θέμα αρχής αν οι άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα εκρηκτικά από το απεμπλουτισμένο ουράνιο, όπως ξεκινήσουν οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ, είτε με χημικούς παράγοντες ή οποιοδήποτε άλλο όπλο. Γιατί πρέπει τα χημικά όπλα να δαιμονοποιούνται, αλλά όχι τα πυρηνικά «bunker busters» που θέλουν να χρησιμοποιηθούν κατά του Ιράν;
Μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα μπορύσε να φέρει το πάνω χέρι στους τζιχαντιστές τρομοκράτες, βοηθώντας τους να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Άσαντ. Οι ΗΠΑ ποτέ δεν έμαθαν το μάθημα του Ιράκ από το 1991 και είναι στο δρόμο συνεχίσουν με το τέλμα του χάους και της αστάθειας με τρομερές παγκόσμιες συνέπειες.
fox2magazine.net
veteranos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.