Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΑΣ - ΕΛΒΟ: Οι αριθμοί που αποδεικνύουν γιατί δεν πρέπει να κλείσουν. 2005–2011 ο ό­μι­λος έ­χει κύ­κλο ερ­γα­σιών μέ­χρι και εί­κο­σι φο­ρές υ­ψη­λό­τε­ρο α­πό τον με­γα­λύ­τε­ρο γερ­μα­νι­κών συμ­φε­ρό­ντων α­ντα­γω­νι­στή του.




Γράφει ο Δη­μο­σθέ­νης Μπα­κό­που­λος*
Ο ό­μι­λος Ελλη­νι­κά Αμυ­ντι­κά Συ­στή­μα­τα Α­ΒΕΕ α­πο­τε­λεί σή­με­ρα τη με­γα­λύ­τε­ρη ελ­λη­νι­κή ε­ται­ρεία στον κλά­δο της κα­τα­σκευής ό­πλων και πυ­ρο­μα­χι­κών.
Κα­τά το χρο­νι­κό διά­στη­μα 2005–2011 ο ό­μι­λος έ­χει κύ­κλο ερ­γα­σιών μέ­χρι και εί­κο­σι φο­ρές υ­ψη­λό­τε­ρο α­πό τον με­γα­λύ­τε­ρο γερ­μα­νι­κών συμ­φε­ρό­ντων α­ντα­γω­νι­στή του.

Πα­ράλ­λη­λα, κα­τέ­χει ση­μα­ντι­κή τε­χνο­γνω­σία, ε­ξε­λιγ­μέ­νο μη­χα­νο­λο­γι­κό ε­ξο­πλι­σμό και με­γά­λες κα­τα­σκευα­στι­κές δυ­να­τό­τη­τες.
Το έ­τος 2012, η ε­ται­ρεία Heckler & Koch France SAS βαθ­μο­λό­γη­σε τα Ε­ΑΣ Α­ΒΕΕ σε ε­ρω­τη­μα­το­λό­γιο κα­τα­γρα­φής της ι­κα­νο­ποίη­σης του πε­λά­τη με 4/5 και δή­λω­σε ό­τι κα­τα­τάσ­σει την ε­ται­ρεία α­νά­με­σα στις κα­λύ­τε­ρες με τις ο­ποίες συ­νερ­γά­ζε­ται και φυ­σι­κά ε­πι­θυ­μεί α­νε­πι­φύ­λα­κτα να συ­νε­χί­σει τη συ­νερ­γα­σία μα­ζί της.

Η ε­μπο­ρι­κή α­ξία α­κι­νή­των, στα ο­ποία δεν υ­πάρ­χει κα­μία ερ­γο­στα­σια­κή δρα­στη­ριό­τη­τα, α­πο­τι­μή­θη­κε το έ­τος 2010 σε 50 ε­κατ. ευ­ρώ, ε­νώ σύμ­φω­να με το μη­τρώο α­κι­νή­των της ε­ται­ρείας η α­ξία των α­κι­νή­των του ο­μί­λου συ­νο­λι­κά ε­κτι­μή­θη­κε σε 324.254.877 ευ­ρώ. Τα Ε­ΑΣ Α­ΒΕΕ δια­θέ­τουν πράγ­μα­τι συσ­σω­ρευ­μέ­νες ζη­μίες α­πό προ­η­γού­με­νες χρή­σεις πε­ρί­που 1 δισ. ευ­ρώ.
Μο­να­δι­κές αι­τίες των ζη­μιών αυ­τών υ­πήρ­ξαν η ε­πι­λο­γή προ­σώ­πων χω­ρίς ε­πι­στη­μο­νι­κή ε­ξει­δί­κευ­ση στην α­μυ­ντι­κή βιο­μη­χα­νία (π.χ. ο­δο­ντία­τρος), η υ­πε­ρα­πο­θε­μα­το­ποίη­ση και η χρη­μα­το­δό­τη­ση ελ­λειμ­μά­των και ό­χι ε­νός προ­γράμ­μα­τος πα­ρα­γω­γι­κής α­να­συ­γκρό­τη­σης με τον υ­πέ­ρο­γκο δα­νει­σμό της πε­ριό­δου 2006-2010.   
Ανε­παρ­κής η στή­ρι­ξη του Υ­ΠΕ­ΘΑ
Ο συν­δυα­σμός της υ­λο­ποίη­σης, α­φε­νός, των υ­φι­στά­με­νων συμ­βά­σεων με το υ­πουρ­γείο Εθνι­κής Άμυ­νας (πε­ρί­που 100 ε­κατ. ευ­ρώ), α­φε­τέ­ρου, των α­να­γκών των Ενό­πλων Δυ­νά­μεων σε ό­πλα και πυ­ρο­μα­χι­κά για την ε­πό­με­νη 15ε­τία (σο­βα­ρές ε­κτι­μή­σεις κά­νουν λό­γο για 300-350 ε­κατ. ευ­ρώ), με την ου­σια­στι­κή α­ξιο­ποίη­ση της α­κί­νη­της πε­ριου­σίας ε­παρ­κεί για να δια­τη­ρη­θούν ό­λες οι θέ­σεις ερ­γα­σίας, να δη­μιουρ­γη­θούν νέες στις γραμ­μές πα­ρα­γω­γής, να εκ­πο­νη­θεί πρό­γραμ­μα στα­δια­κής ε­ξό­φλη­σης των ο­φει­λών και να πα­ρα­μεί­νει βιώ­σι­μη μια λει­τουρ­γι­κή ε­νό­τη­τα που α­ντα­πο­κρί­νε­ται στις εγ­χώ­ριες α­νά­γκες.
Η ΕΛ­ΒΟ έ­χει μειώ­σει ση­μα­ντι­κά (-32%) τα λει­τουρ­γι­κά της έ­ξο­δα με­τά το 2010.
Η Εται­ρία χρειά­ζε­ται κύ­κλο ερ­γα­σιών πε­ρί­που 60 ε­κατ. ε­τη­σίως, για να ε­ξα­σφα­λί­σει την α­ντι­με­τώ­πι­ση των λει­τουρ­γι­κών και χρη­μα­το-οι­κο­νο­μι­κών της ε­ξό­δων.
Η στή­ρι­ξη του Υ­ΠΕ­ΘΑ στην ε­ται­ρεία με­τά το 2010 δεν υ­πήρ­ξε ε­παρ­κής, ε­νώ πο­τέ δεν διε­ρευ­νή­θη­καν οι συ­νέ­πειες της α­πο­τυ­χη­μέ­νης ι­διω­τι­κο­ποίη­σης και δεν κα­τα­λο­γί­στη­καν στον ι­διώ­τη «ε­πεν­δυ­τή» οι ζη­μίες του «ι­διω­τι­κού μά­νατ­ζμε­ντ».
Οι συμ­βά­σεις που κα­ταρ­τί­στη­καν εί­χαν συ­νο­λι­κή α­ξία μό­λις 21,33 ε­κατ. ευ­ρώ για το χρο­νι­κό διά­στη­μα 2010-2014, τα ο­ποία προ­φα­νώς δεν έ­φτα­ναν να ε­ξα­σφα­λί­σουν την α­πρό­σκο­πτη λει­τουρ­γία της. Το 2010 υ­πε­γρά­φη Μνη­μό­νιο Συ­νερ­γα­σίας Υ­ΠΕ­ΚΑ - Υ­ΠΕ­ΘΑ, το ο­ποίο, με­τα­ξύ άλ­λων, προέ­βλε­πε την προώ­θη­ση «πρά­σι­νων με­τα­φο­ρών». Κα­νέ­να πρό­γραμ­μα εκ­συγ­χρο­νι­σμού ο­χη­μά­των και υιο­θέ­τη­σης πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κά φι­λι­κής τε­χνο­λο­γίας δεν ε­νερ­γο­ποιή­θη­κε. Ομοίως, δεν έ­χει λη­φθεί πρό­νοια για την υ­λο­ποίη­ση στην ΕΛ­ΒΟ, και ό­χι στη γερ­μα­νι­κή KMW, της εν συ­νε­χεία υ­πο­στή­ρι­ξης των αρ­μά­των μά­χης LEOA2HEL. Με βά­ση τα μέ­χρι σή­με­ρα δια­θέ­σι­μα στοι­χεία, η ε­ται­ρεία πα­ρα­μέ­νει βιώ­σι­μη υ­πό δη­μό­σιο έ­λεγ­χο μό­λις με το 5% του ή­δη συρ­ρι­κνω­μέ­νου μνη­μο­νια­κού ε­ξο­πλι­στι­κού προ­γράμ­μα­τος και έ­χει ή­δη υ­πο­βά­λει πρό­τα­ση για προ­γράμ­μα­τα, που ε­πι­τυγ­χά­νουν αυ­τό το στό­χο.
Συμ­βά­λουν στην πα­ρα­γω­γι­κή α­να­συ­γκρό­τη­ση
Όσο για την ε­πι­βά­ρυν­ση του κρα­τι­κού προϋπο­λο­γι­σμού, ε­πι­ση­μαί­νο­νται τα ε­ξής:
Τα πο­σά που α­παι­τού­νται για την κα­τα­σκευή πυ­ρο­μα­χι­κώ­ν-ο­πλι­σμού και τη συ­ντή­ρη­ση ο­χη­μά­των σε Ε­ΑΣ και ΕΛ­ΒΟ α­ντί­στοι­χα θα κα­τα­βλη­θούν ού­τως ή άλ­λως τα ε­πό­με­να χρό­νια.Αθροι­στι­κά δεν υ­περ­βαί­νουν το 8% του συρ­ρι­κνω­μέ­νου ε­ξο­πλι­στι­κού προ­γράμ­μα­τος.Εάν οι ε­ται­ρείες αυ­τές πα­ρα­μεί­νουν κρα­τι­κές, τό­τε μπο­ρούν να συμ­βά­λουν στην πα­ρα­γω­γι­κή α­να­συ­γκρό­τη­ση της βιο­μη­χα­νίας, τη δη­μιουρ­γία θέ­σεων ερ­γα­σίας και την αύ­ξη­ση του Α­ΕΠ.Εάν κλεί­σουν, δεν υ­πάρ­χει άλ­λη ε­πι­λο­γή α­πό την κα­τα­βο­λή του ί­διου ή υ­ψη­λό­τε­ρου τι­μή­μα­τος στους ξέ­νους κα­τα­σκευα­στές, που στην πλειο­ψη­φία τους εί­ναι Γερ­μα­νοί (RHEIMENTALL, KMW, MERCEDES, MAN κ.α.)
Πα­ρό­τι ό­λα τα ε­πι­στη­μο­νι­κά δε­δο­μέ­να κα­τα­δει­κνύουν ό­τι Ε­ΑΣ και ΕΛ­ΒΟ μπο­ρούν και πρέ­πει να πα­ρα­μεί­νουν υ­πό δη­μό­σιο έ­λεγ­χο, η κυ­βέρ­νη­ση ε­πι­λέ­γει:
• Το κλεί­σι­μο των ερ­γο­στα­σίων και την αυ­το­δί­καιη α­πό­λυ­ση των ερ­γα­ζο­μέ­νων
• Την ε­πι­βά­ρυν­ση του «δη­μό­σιου χρέ­ους» με τις συσ­σω­ρευ­μέ­νες ζη­μίες
• Την πα­ρά­δο­ση του ε­νερ­γη­τι­κού σε ι­διώ­τες, οι ο­ποίοι θα το α­ξιο­ποιή­σουν φορ­τώ­νο­ντας τις ζη­μίες των διο­ρι­σμέ­νων διοι­κή­σεων στο φο­ρο­λο­γού­με­νο.
Πράγ­μα­τι, δύ­σκο­λα μπο­ρεί κά­ποιος να σκε­φτεί πε­ρισ­σό­τε­ρο κραυ­γα­λέα πε­ρί­πτω­ση «κρα­τι­κής ε­νί­σχυ­σης».

Ιδιαί­τε­ρα με­τά το 2010, οι πο­λι­τι­κές ε­πι­λο­γές ΝΔ και ΠΑ­ΣΟΚ στο ζή­τη­μα της κρα­τι­κής α­μυ­ντι­κής βιο­μη­χα­νίας α­να­δει­κνύουν την πλή­ρη και σχε­δόν ύ­πο­πτη έλ­λει­ψη κυ­βερ­νη­τι­κού σχε­δίου σε έ­να ζή­τη­μα προ­φα­νούς ση­μα­σίας για την ά­μυ­να. Από την εγ­γύη­ση του δη­μό­σιου χα­ρα­κτή­ρα πέ­ρα­σαν με τα­χύ­τη­τα φω­τός στη δια­τή­ρη­ση ε­λά­χι­στου πο­σο­στού και μέ­σα σε λί­γους μό­λις μή­νες στην «εκ­κα­θά­ρι­ση» των Ε­ΑΣ Α­ΒΕΕ και «α­να­διάρ­θρω­ση» της ΕΛ­ΒΟ Α­Ε με τον Νό­μο 4046/2012 και τε­λι­κά σή­με­ρα στο κλεί­σι­μο των ε­ται­ρειών.
Τις μέ­ρες αυ­τές ξε­τυ­λί­γε­ται το κυ­βερ­νη­τι­κό σε­νά­ριο μιας δή­θεν α­ντί­στα­σης στην τρόι­κα. Ανά­με­σα στον «α­κα­ριαίο θά­να­το» της τρόι­κας και στο θά­να­το με δια­δι­κα­σία η δια­φο­ρά εί­ναι πο­λύ μι­κρή και το α­πο­τέ­λε­σμα ί­διο. Η διά­σω­ση της εγ­χώ­ριας α­μυ­ντι­κής βιο­μη­χα­νίας, της κα­τα­κτη­μέ­νης και α­να­ντι­κα­τά­στα­της τε­χνο­γνω­σίας και της δου­λειάς ε­κα­το­ντά­δων αν­θρώ­πων δεν μπο­ρεί να α­φε­θεί στα χέ­ρια ού­τε του Σα­μα­ρά, ού­τε του Βε­νι­ζέ­λου, ού­τε του Στουρ­νά­ρα, ού­τε της Γεν­νη­μα­τά και, φυ­σι­κά, ού­τε της τρόι­κας.
•Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Εποχή
onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.