ΤΑ ΝΕΑ: Οι ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων κατατάσσονται στις 10 πιο συχνές αιτίες θανάτου στις ΗΠΑ, με επίδραση σε 1,5 εκατομμύριο ασθενείς το χρόνο, ενώ στην Γαλλία έχει εκτιμηθεί ότι το 3% των εισαγωγών σε νοσοκομεία οφείλονται σε αυτές. Πέρα από τα προβλήματα υγείας, το κόστος που προκαλείται στο σύστημα υγείας από τις ανεπιθύμητες δράσεις φαρμάκων, λόγω της παρατεταμένης νοσηλείας των ασθενών στα νοσοκομεία, αποτελεί ακόμη μία σημαντική διάσταση του προβλήματος.
Στην ανάπτυξη ενός καινοτόμου συστήματος για τον εντοπισμό πιθανών ανεπιθύμητων δράσεων των φαρμάκων στοχεύει έρευνα που θα εκπονηθεί τα επόμενα δύο χρόνια στο Ινστιτούτο INSERM (Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale) των Παρισίων, υπό την διεύθυνση της καθηγήτριας Marie-Christine Jaulent.
Στην ερευνητική ομάδα συμμετέχει, με υποτροφία Marie-Curie, ο Βασίλειος Κουτκιάς, μέλος της Ομάδας Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και Πληροφορικής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (EΚΕΤΑ)
Απώτερος στόχος της έρευνας είναι ο αξιόπιστος και ταχύτερος εντοπισμός ανεπιθύμητων δράσεων φαρμάκων μέσα από την συμπληρωματική και συγκριτική αξιοποίηση δεδομένων που μπορεί να προκύψουν από διάφορες σχετικές πηγές βιοϊατρικής πληροφορίας. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα έχουν ως κύριους αποδέκτες φαρμακευτικές εταιρείες, φορείς φαρμακο-επαγρύπνησης, εταιρείες πληροφορικής που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας, ερευνητές του χώρου της βιοϊατρικής τεχνολογίας και πληροφορικής, ασφαλιστικούς φορείς και κανονιστικές αρχές, καθώς επίσης και ομάδες ασθενών.
pygmi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.